Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Μαζική η κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση

Μαζική ήταν η κινητοποίηση υγειονομικών, εργαζομένων σε δομές απεξάρτησης, χρηστών και πρώην χρηστών αυτών των δομών έξω απ' το υπουργείο Υγείας.


Τα μέσα του καλοκαιριού διάλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει για διαβούλευση και μετά να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην ό,τι ξέραμε ως τώρα για την περίθαλψη όσων αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα καθώς και την αντιμετώπιση κάθε είδους εξάρτησης. Με πρόσχημα τη λεγόμενη «αποασυλοποίηση», κλείνουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ΨΝΑ και ΨΝΘ, που νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει το πού θα μεταφερθούν οι ασθενείς αυτοί. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων. Όσο για την απεξάρτηση, καταργούνται τα στεγνά προγράμματα και προωθούνται αυτά της υποκατάστασης,  που εξασφαλίζουν και τεράστια κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρίες.

Παράλληλα, ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα μπλοκάκια κι οι εργολαβίες, με μόνιμο στόχο του συστήματος την κατάργηση της μονιμότητας και το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα.



Απ' το φθινόπωρο ήταν γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης. Δυστυχώς όμως οι συμβιβασμένες και υποταγμένες ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ άφησαν τον χρόνο να περνάει χωρίς να ετοιμάζουν τους εργαζόμενους για να δώσουν με καλούς όρους τη μάχη και να την κερδίσουν.

Μετά τα μεγάλα λόγια λοιπόν «να μην τολμήσει η κυβέρνηση να ψηφίσει το κατάπτυστο νομοσχέδιο» ακολουθεί το «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά». Κανείς νόμος δε μένει στα χαρτιά: ανατρέπεται ή εφαρμόζεται.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι ψυχικά ασθενείς και οι εξαρτημένοι, για το σύστημα και τις κυβερνήσεις του αντιμετωπίζονται σαν ασθενείς γ' και δ' κατηγορίας. Για τον λαό όχι. Αξίζουν -όπως όλοι- ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: