Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΓΝΑ "Γ.Γεννηματάς": Με μαζικούς αγώνες να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

Η κατάσταση που επικρατεί στις Παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου μας είναι εδώ και καιρό τραγική. Οι γιατροί, ειδικευόμενοι και ειδικοί, μένουν όλο και λιγότεροι καθώς η διοίκηση και το υπουργείο -μη θέλοντας να λύσουν το πρόβλημα- οδηγούν αρκετούς σε παραίτηση. Οι συνθήκες για όσους παραμένουν έχουν γίνει εφιαλτικές κι η παρεχόμενη περίθαλψη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, προβληματική, με τεράστιες αναμονές. Τι προλαβαίνει να κάνει ένας ειδικευόμενος στον καθένα απ’ τους ως 20 (και 25 πολλές φορές) ασθενείς του; Ακόμα κι αν δε φύγει στο ωράριό του κι αν δεν πάρει ρεπό ή άδεια; Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μετακινήσεων στις παθολογικές κλινικές και στις εφημερίες τους, άλλων ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα, παρατασιακών γιατρών, ακόμα και παθολόγων από άλλα νοσοκομεία.

Οι Παθολογικές του Γ. Γεννηματάς, το φαρμακείο του Μεταξά, τα νοσοκομεία Παίδων, τα νοσοκομεία Κέρκυρας, Ηρακλείου, Ρέθυμνου, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες παντού. Σε κάθε πόστο και ειδικότητα, σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Ακόμα και συνάδερφοι λίγο πριν τη σύνταξη οδηγούνται σε παραίτηση εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών δουλειάς, κάτι που δεν είχε πάρει ποτέ τέτοιες διαστάσεις.

Στην αρχή της πανδημίας κάποιοι πίστεψαν πως η κατάσταση στην περίθαλψη στοιχειωδώς θα βελτιωνόταν. Διαψεύστηκαν οικτρά. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ακόμα κι αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση για να εντείνει την αντεργατική πολιτική της και να κάνει όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση του λαού στα νοσοκομεία.

Έτσι οδηγηθήκαμε να είμαστε λιγότεροι απ’ ό,τι πριν 3 χρόνια, οι μισθοί μας να έχουν πολύ μικρότερη αγοραστική αξία, οι συνθήκες δουλειάς να είναι κατά πολύ χειρότερες. Αλλά, για τους αρμόδιους, «όλα πάνε καλά»… Δεν πρόκειται για «άστοχες κινήσεις» ούτε της διοίκησης ούτε συνολικότερα της κυβέρνησης. Έρχονται να ενταχθούν στους διακηρυγμένους πολιτικούς στόχους για τη δημιουργία του «Νέου ΕΣΥ». Κατεύθυνση που θεσμοθετεί τόσο ο νόμος για τον «προσωπικό γιατρό-gatekeeper», όσο και ακόμα περισσότερο ο τελευταίος ψηφισμένος νόμος Γκάγκα. Κατεύθυνση που θα οδηγήσει σε ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και ακόμα χειρότερες συνθήκες περίθαλψης για το λαό, με συγχωνεύσεις και λουκέτα κλινικών και νοσοκομείων.

Με Covid ή χωρίς, ο λαός πληρώνει με πάρα πολλούς νεκρούς τη διαρκή χειροτέρευση των συνθηκών νοσηλείας. Παρά την έξαρση κρουσμάτων, κλινικές Covid δεν ανοίγουν και συχνά άρρωστοι με Covid φιλοξενούνται σε μη-Covid κλινικές. Για το έμφραγμα στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου μας, όπως και των υπόλοιπων μεγάλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών, η «απάντηση» που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι η στελέχωση κι οι μαζικές προσλήψεις, αλλά η σύμπραξη με ιδιωτικές κλινικές για παραλαβή ασθενών σε δεύτερο χρόνο, αφότου εξεταστούν και εισαχθούν σε κάποιο τμήμα δημόσιου νοσοκομείου. Κάθε πρόβλημα χρησιμοποιείται απ’ την κυβέρνηση για την προώθηση της ίδιας πολιτικής κατεύθυνσης.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δυστυχώς, καμιά διάθεση δεν έχουν να οργανώσουν αγωνιστικά τη διάθεση που αρκετές φορές όλο αυτόν τον καιρό έδειξαν οι εργαζόμενοι πως έχουν. Οι «εποχικές» στάσεις εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ (με συγκέντρωση αποκλειστικά στην Αθήνα), όπως κι οι διαχωρισμοί που προωθούν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, οδηγούν σε απογοήτευση και ηττοπάθεια. Την κατάσταση χειροτερεύουν οι εκλογικές αυταπάτες που καλλιεργούνται από πολλές πλευρές και εντείνουν μια λογική «αναμονής».

Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε! Πρέπει να πιέσουμε για μαζικές γενικές συνελεύσεις με αγωνιστική κατεύθυνση. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους γιατρούς των παθολογικών κλινικών, που σωστά το αναδεικνύουν, αλλά το σύνολο των ειδικοτήτων και εργαζομένων του νοσοκομείου. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε τρομερή εντατικοποίηση και ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινούς αγώνες!

- Στηρίζουμε τις δράσεις που αποφασίστηκαν στη Συνέλευση Γιατρών ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς».

- Κοινός αγώνας όλων των εργαζόμενων για:

  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ειδικευόμενων γιατρών 
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων 
  • Αυξήσεις στους μισθούς στο κόστος ζωής 
  • Πλήρη δωρεάν περίθαλψη για όλο τον λαό

Δεν υπάρχουν σχόλια: