Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Αθήνα 19/01: Ανταπόκριση από την κινητοποίηση ενάντια στο ΠΔ 85

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Γενάρη η προγραμματισμένη κινητοποίηση του κλάδου καλλιτεχνών σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο μήνα ενάντια στο κατάπτυστο προεδρικό διάταγμα για την εξίσωση των τίτλων σπουδών των δραματικών σχολών και ωδείων καθώς και των σχολών κινηματογράφου και χορού με απολυτήριο Λυκείου! 
Η κινητοποίηση, στην οποία καλούσε και η ΠΟΘΑ με την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας ξεκίνησε από το Υπουργείο Πολιτισμού και με διαδήλωση στο κέντρο της πόλης κατέληξε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συμμετείχαν με πανό η ΠΟΘΑ, το ΣΕΗ, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φιλαρμονικής Δήμου Αθηναίων, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ, η Πανελλήνια Ένωση Δασκάλων Δημοτικού Χορού, καθώς και Καλλιτεχνικά σχολεία, Δραματικές σχολές και οι σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που τελούν υπό κατάληψη. Παρέμβηκαν ακόμη και ορισμένες συλλογικότητες καθώς και η Ταξική Πορεία με πλατύ μοίρασμα της προκήρυξής της. 

Το κεντρικό σύνθημα που κυριάρχησε ήταν η απόσυρση του ΠΔ85 το οποίο έχει δημιουργήσει ένα κύμα οργής σε ολόκληρο τον κλάδο που βλέπει να ισοπεδώνονται τα δικαιώματα του.

Η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα και έντονο παλμό με συνθήματα που φωνάζονταν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ μαζευόταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της όλο και περισσότερος κόσμος. Η πορεία κατέληξε λίγο πριν το μέγαρο Μαξίμου που όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, κλούβες των ΜΑΤ είχαν κλείσει τον δρόμο επί της Ηρώδου Αττικού.

Ο δίκαιος αγώνας των καλλιτεχνών πρέπει να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Η λύση δεν μπορεί να δοθεί από καμία κυβέρνηση και κανέναν επίδοξο σωτήρα. Είναι ανάγκη μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων να παρθούν μαζικά αποφάσεις αγώνα κόντρα στις συνδιαχειριστικές λογικές. Καμία συνδιαλλαγή με τους εκπροσώπους του συστήματος! Στον δρόμο και τον αγώνα μαζικά για την απόσυρση του ΠΔ 85 και την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων που αποβλέπουν στην υπεράσπιση και διεκδίκηση των εργασιακών, επαγγελματικών και σπουδαστικών δικαιωμάτων του κλάδου.














Δεν υπάρχουν σχόλια: