Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ 10/01: Ανταπόκριση από την κινητοποίηση ενάντια στο ΠΔ 85 στο Υπ. Παιδείας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10/01 η προγραμματισμένη κινητοποίηση του καλλιτεχνικού κλάδου στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 85/22 που έφερε η κυβέρνηση και διαλύει επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Σε τρίωρη στάση εργασίας καλούσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν καλλιτεχνικά σχολεία, σπουδαστές σχολών, φορείς και συλλογικότητες εργαζόμενων του κλάδου. Η συμμετοχή ήταν μαζική αν και αισθητά μικρότερη από την διαδήλωση στις 27/12. Αισθητή ήταν η απουσία συνθημάτων, κειμένων αλλά και πανό ενώ έγιναν ανακοινώσεις / χαιρετισμοί των φορέων μέσω μικροφωνικής. Στις τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν κυριάρχησε η λογική της ανάγκης για συνδιαλλαγή με την υπουργό Παιδείας η οποία φυσικά και δεν εμφανίστηκε.

Η οργή του κόσμου οδηγεί στην ανάγκη κινητοποίησης για απόσυρση του Διατάγματος. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς να δημιουργούνται αυταπάτες ότι η συνδιαλλαγή με τους παράγοντες των υπουργείων και της κυβέρνησης μπορούν να δώσουν τη λύση. Ο αγώνας των εργαζόμενων να γίνει δική τους υπόθεση με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Η Ταξική Πορεία συμμετείχε στην συγκέντρωση μοιράζοντας την παρακάτω ανακοίνωση:

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΔ 85/22! ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) που έφερε η κυβέρνηση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων έρχεται να ισοπεδώσει επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα στον καλλιτεχνικό κλάδο. Με τον ορισμό προσοντολογίου, κατατάσσει πλέον τους αποφοίτους δραματικών, μουσικών σχολών και σχολών κινηματογράφου και χορού από ΤΕ σε ΔΕ εξισώνοντας τις σπουδές τους με τους αποφοίτους Λυκείου!

Αυτό που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα είναι από τη μια το ευθύ χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου αποκλείοντας έτσι τον διορισμό στο δημόσιο για μια μεγάλη μερίδα αποφοίτων ανοίγοντας περεταίρω το δρόμο προς την ανεργία ενώ από την άλλη τους κατατάσσει μισθολογικά στην κλίμακα ανειδίκευτου εργάτη! Άλλωστε, ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας με τις ατομικές διαπραγματεύσεις που κυριαρχούν ως τώρα, συμπαρασύρεται σε επίπεδο μισθολογικό.

Για έναν κλάδο μάλιστα που υπέστη σοβαρές συνέπειες από την περίοδο του λακ νταουν, η αναβάθμιση της επίθεσης στα εργασιακά του δικαιώματα μέσω του ΠΔ 85/22 έρχεται να τον ισοπεδώσει.

Ο σάλος που ξέσπασε είναι δίκαιος! Ο εργασιακός μεσαίωνας δε θα περάσει! Η δίκαιη οργή των καλλιτεχνών και των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών εκφράζεται μαζικά από τις πρώτες κιόλας κινητοποιήσεις!  Η αναγκαιότητα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων  ενάντια στο ΠΔ έκτρωμα που αποτελεί τομή για το τσάκισμα δικαιωμάτων του κλάδου είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Παράλληλα, μέσω της διεκδίκησης της απόσυρσης του διατάγματος από την κυβέρνηση να αναδειχθούν μια σειρά δίκαια και πάγια αιτήματα που καίνε εργαζόμενους και σπουδαστές. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας! Όχι στις απλήρωτες πρόβες και παραστάσεις! Επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα για όλους τους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών! Οι καλλιτέχνες έχουν επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα! Δεν είναι σφαχτάρια στον βωμό της επίθεσης και της ‘’τέχνης’’ της εκμετάλλευσης.

Η προτασεολογία  ΣΥΡΙΖΑ, οι συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες, η αναμονή ‘’νέων κυβερνητικών λύσεων’’,  η ανάθεση του αγώνα και της δικαίωσή του στους εκπροσώπους του συστήματος της βίας και της υποταγής  μόνο σύγχυση και αυταπάτες μπορούν να καλλιεργήσουν στον κλάδο. Η απάντηση θα δοθεί με τους δικούς μας αγώνες! Συλλογικά, μαζικά, οργανωμένα, ανυποχώρητα στην πάλη για τα δικαιώματά μας! ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Δυναμώνουμε τον αγώνα συμμετέχοντας μαζικά στην κινητοποίηση την Τρίτη 10/1 στις 12:00 στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων , Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι. Συμμετέχουμε στην τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:30-14:30 που κηρύσσει η ΠΟΘΑ.

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022).

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ!

-ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

-ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2003





Δεν υπάρχουν σχόλια: