Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Τρίτη 17 Γενάρη: 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στους δήμους

Συγκέντρωση: 10:00πμ, υπουργείο Εργασίας

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ!

Δουλειά με ασφάλεια! Δουλειά με δικαιώματα!

Ο θάνατος της 45χρονης εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου νωρίς το πρωί της Κυριακής 8/1/2023 δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Η εργατική τάξη της χώρας μας έχει ήδη θρηνήσει πάρα πολλούς εργάτες νεκρούς και σακατεμένους για το μεροκάματο. Οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, ειδικά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τις τεχνικές υπηρεσίες και τους ΧΥΤΑ, πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια με το αίμα τους την αντεργατική πολιτική, τόσο των δημοτικών αρχών όσο και της κεντρικής κυβέρνησης. Όσο προχωράει η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τόσο αυξάνονται τα περιστατικά βαριών τραυματισμών και θανάτων.

Δεν πρόκειται για κάποιο «φυσικό φαινόμενο», δεν πρόκειται για κάποια «κακή τύχη». Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από ολοένα χειρότερους όρους, με ολοένα λιγότερα και χειρότερα μέσα. Η τεράστια έλλειψη προσωπικού στους δήμους οδηγεί σε εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς, που αυξάνουν την πιθανότητα περιστατικών. Τα απαρχαιωμένα, κακοσυντηρημένα ή/και ακατάλληλα οχήματα κι εξοπλισμός, οδηγούν σε μεγαλύτερους κινδύνους για τους εργαζόμενους. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις, με «κοινωφελή», με προγράμματα ΟΑΕΔ και βέβαια με επέκταση των εργολαβιών, έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους να μην τους αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα, ούτε το δικαίωμα να επιστρέφουν απ’ τη δουλειά σώοι και υγιείς. Είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία για τα συχνά συμβάντα, απ’ τα οποία ούτε καν τα πιο σοβαρά δεν αναλύονται, πόσο μάλλον να οδηγήσουν σε συμπεράσματα και μέτρα ώστε να μην ξανασυμβούν.

Σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας, χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση και κάλυψη, με τις δημοτικές αρχές να τους αντιμετωπίζουν σαν εργαζόμενους αναλώσιμους, δεύτερης κατηγορίας ή ούτε καν σαν «δικούς τους» εργαζόμενους, αυτοί οι εργαζόμενοι είναι έρμαια σε κάθε είδους εκβιασμούς και καθημερινές πιέσεις. Να εργάζονται σε διαφορετικά καθήκοντα, σε μικρότερα συνεργεία, χωρίς εκπαίδευση, εκτεθειμένοι σε κινδύνους που δεν θα έπρεπε ν’ αντιμετωπίζουν, χωρίς ούτε καν τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας. Ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή στο Ξυλόκαστρο επιχείρησε να εμφανίσει εκ των υστέρων «ασφαλισμένη» τη νεκρή εργαζόμενη είναι χαρακτηριστικός της απόλυτης ασυδοσίας, της έλλειψης κάθε προστασίας των εργαζόμενων.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε μέσα από μια διαρκή επίθεση χρόνων στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι δημοτικές αρχές αξιοποίησαν το πλαίσιο που διαμόρφωσε η κεντρική αντεργατική πολιτική και εξάπλωσαν τις ελαστικές σχέσεις δουλειάς αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους. Το σύστημα συνεχίζει να προωθεί τις ίδιες κατευθύνσεις, την ελαστικοποίηση, την εργολαβοποίηση, τους μισθούς πείνας, τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα ακόμα και για εργαζόμενους στις πιο βαριές και ανθυγιεινές δουλειές. Αν βρεθούν βαριά τραυματισμένοι, ακρωτηριασμένοι, σκοτωμένοι, οι δημοτικές αρχές «νίπτουν τας χείρας» και οι εργαζόμενοι κι οι οικογένειές τους βρίσκονται στον αέρα, χωρίς αποζημίωση, χωρίς αποκατάσταση.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν μεγάλες ευθύνες για την ανοχή τους σ’ όλη αυτή την πορεία. Με κυρίαρχη τη λογική της συνδιαλλαγής, οδήγησαν τους μαζικούς χώρους των ΟΤΑ στην υποταγή. Παρακολούθησαν και με τη στάση τους ενθάρρυναν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με όλες τις συνέπειες τόσο για τους ελαστικά εργαζόμενους όσο και τους μόνιμους. Ενίσχυσαν τους ψεύτικους διαχωρισμούς, τις όποιες κινητοποιήσεις αναγκάστηκαν να καλέσουν τις έκαναν αποσπασματικά και «ανά κλάδο».

Οι εργαζόμενοι στους δήμους, μόνιμοι, συμβασιούχοι, εργολαβικοί, δέχονται την ίδια επίθεση και πρέπει με ενότητα και κοινό αγώνα, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν μαζικά:

  • ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΤΡΙΑΣ!
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: