Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση και διαδήλωση για την κατάργηση του ν. 4808/21 (16/6)

 


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/6 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της Κοραή, στην Αθήνα, η προγραμματισμένη εργατική συγκέντρωση για την κατάργηση του ν. 4808/21 (ν. Χατζηδάκη) και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Μέσα από την κινητοποίηση αναδείχθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη για την ανατροπή του νόμου- τερατουργήματος, οι διατάξεις του οποίου εδώ και ένα χρόνο αποτελούν σημαντικό όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, για να χτυπά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. 

 


Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετά εργατικά σχήματα και σωματεία, αλλά η σχετικά μικρή μαζικοποίηση της ανέδειξε για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση μιας σειράς δυνάμεων, οι οποίες υποτιμούν τη σημασία του νόμου αυτού και κατ’ επέκταση την αναγκαιότητα να τεθεί με μαζικούς και αποφασιστικούς όρους το αίτημα της κατάργησης του. Το εργατικό κίνημα πρέπει να προσπεράσει και να κοντράρει τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έχουν αποδεχτεί την εφαρμογή του νόμου, αλλά να κοντράρει και τη στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που τάχα παλεύει τη γραμμή «να μείνει ο νόμος στα χαρτιά», την ίδια ώρα που ο νόμος εφαρμόζεται και το ίδιο δεν παίρνει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία ενάντια του. 


Η Ταξική Πορεία και η «Πρωτοβουλία για την κατάργηση του νόμου 4808/21» συμμετείχαν με δυναμικά μπλοκ και τοποθετήθηκαν στη συγκέντρωση, μοίρασαν τις ανακοινώσεις τους και φώναξαν συνθήματα με τα οποία καλούσαν τον κόσμο της δουλειάς να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του. Μέσα από την παρέμβαση τους πρόβαλαν την ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη για την ανατροπή του νόμου και να δυναμώσει συνολικά  ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εργασιακής βαρβαρότητας.

Αξιοσημείωτη και προκλητική ήταν η έντονη παρουσία της αστυνομίας καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της διαδήλωσης. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι δυνάμεις καταστολής δημιούργησαν ένα στενό κλοιό, περιορίζοντας και προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση και το σύστημα είναι σαφές και υπενθυμίζει πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και να εντείνουν τόσο την αντεργατική πολιτική, όσο και την πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής απέναντι σε όποιον ορθώνει ανάστημα. Παρ’ όλα αυτά, η αποφασιστικότητα με την οποία οι διαδηλωτές συνέχισαν και ολοκλήρωσαν την πορεία τους, δείχνει πως οι δυνάμεις του εργατικού κινήματος δεν κάμπτονται από την προσπάθεια τρομοκράτησης τους, αλλά μπορούν και πρέπει να δυναμώσουν και να μαζικοποιήσουν την πάλη τους ενάντια στις κυβερνητικές προθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: