Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Εργατικό ατύχημα στα γυρίσματα του "Γάμος αλά ελληνικά 3"

 


Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, συμπληρώνοντας τη μαύρη λίστα των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε εργασιακούς χώρους, σε καθημερινή πλέον βάση. Αυτή τη φορά σειρά είχε η βιομηχανία του θεάματος. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά 3», δύο ταχύπλοα συγκρούστηκαν κατά τη λήψη πλάνων στην Παλαιά Φώκαια του νομού Αττικής, με αποτέλεσμα τον σοβαρό και παρά λίγο θανατηφόρο τραυματισμό τεχνικού που επέβαινε σε ένα από τα δύο σκάφη. Σε επίσημες ειδησεογραφικές ανακοινώσεις και σύμφωνα με το Λιμενικό, αν και δεν προσδιορίζονται οι αιτίες της σύγκρουσης, γίνεται λόγος για ευθύνη των χειριστών των φουσκωτών σκαφών.

Η πραγματική ευθύνη όμως, του σοβαρού αυτού περιστατικού πρέπει να επιρριφθεί στην ίδια την παραγωγή της ταινίας. Μιας παραγωγής ερχόμενης από τη βαριά κινηματογραφική βιομηχανία της Αμερικής που  μετρά τζίρο εκατομμυρίων και εκμεταλλευόμενη  το μηδαμινό για αυτήν κόστος των γυρισμάτων στην Ελλάδα, δε διστάζει να ξεζουμίζει το συνεργείο τεχνικών και εργαζόμενων που έχει αναλάβει να εκτελέσει τα γυρίσματα για αυτήν, με εργολάβο μια ελληνική εταιρία παραγωγής.

Όσοι εργάζονται αυτή τη στιγμή σε αντίστοιχα συνεργεία, γνωρίζουν πως οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις παραγωγές είναι εξοντωτικές και κατ’ επέκταση, αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν σε ένα τέτοιο περιστατικό. Οι ρυθμοί εργασίας είναι απάνθρωποι και οι συνθήκες αντίξοες, από τη στιγμή που στις περισσότερες περιπτώσεις δε λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το ωράριο δεν είναι απλώς ξεχειλωμένο, αλλά οι υπερωρίες φτάνουν ακόμη και  τις 8 ώρες ημερησίως, ενώ η διεκπεραίωση του καθημερινού προγράμματος γίνεται με ελλιπή υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανεπάρκεια στα πόστα.  Είναι φυσικό και επόμενο λοιπόν, οι  εργαζόμενοι να εξαντλούνται σε τέτοιο βαθμό που ένας λάθος χειρισμός να εγκυμονεί τέτοιου είδους κινδύνους, ενώ το ρίσκο αυτό μεγαλώνει εξαιτίας των τρομερών ελλείψεων που αναφέρθηκαν.

Αποκαλύπτεται επομένως, πως πίσω από τα φώτα και τα εντυπωσιακά πλάνα που έχει να επιδείξει ο χώρος του θεάματος, κρύβεται η εκμετάλλευση και η εξόντωση των εργαζόμενων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, για να αυγατίζουν τα κέρδη της παραγωγής. Οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει μαζικά να καταγγείλουν το εργατικό ατύχημα του συναδέλφου και συνολικά, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον κλάδο. Η διεκδίκηση δουλειάς με εργασιακά δικαιώματα και με αξιοπρεπείς όρους αποτελεί άμεσο καθήκον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: