Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Χανιά: Η εργατική τάξη έχει δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικήσει

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ

Η πρόσφατη δολοφονική επίθεση, που έγινε στο νομό μας από εργολάβο σε βάρος Αιγύπτιου εργάτη επειδή απαίτησε να πληρωθεί τα δεδουλευμένα μεροκάματα δυστυχώς δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Κάθε δημοκράτης άνθρωπος παθαίνει σοκ όταν βρεθεί μπροστά στην εικόνα του ξυλοδαρμένου εργάτη, που γλύτωσε από τύχη από τα χειρότερα, και οργίζεται με το θράσος του εργοδότη που προσπάθησε να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη.

Δυστυχώς στις μέρες μας παρόμοια περιστατικά έχουν γίνει ρουτίνα με θύματα κυρίως μετανάστες, αλλά και έλληνες εργάτες. Το πιο συνηθισμένο επίσης είναι ότι όσες φορές τετοια γεγονότα έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια αν δεν αθωωθούν οι υπεύθυνοι, στην καλύτερη περίπτωση «πέφτουν στα μαλακά». Μ’ αυτό τον τρόπο αθωώθηκαν και οι μπράβοι του μεγαλοεπιχειρηματία Βαγενά στη Μανωλάδα που πυροβόλησαν τους εργάτες από το Μπαγλαντές που δουλευαν στα χωραφια του. Κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας, γιατί οι απειλές και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας οδηγούν να κλείσουν τα στόματα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε κλιμακούμενη επίθεση από τη μεριά του κεφαλαίου που επιχειρεί να πάρει πίσω κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Μια σειρά αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί με τελευταίο το νόμο 4808/21 (ν. Χατζηδάκη) αποτελούν πραγματικά όπλα στα χέρια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους. Οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια, ενώ οι μισθοί και τα μεροκάματα σε χαρτζιλίκι.

Οι απολύσεις, οι απλήρωτες ώρες εργασίας, η κατάργηση του ωράριου, έχουν γίνει νόμος του κράτους. Ο απεργίες βγαίνουν παράνομες, ενώ οι δυνάμεις καταστολής είναι πάντα έτοιμες να χτυπήσουν κάθε εργατική κινητοποίηση.

Την ίδια ώρα η χώρα εμπλέκεται όλο και πιο πολύ στον πόλεμο, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη βάση από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα και οι κίνδυνοι να γίνει ο λαός μας κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών μεγαλώνουν καθημερινά.

Η ακρίβεια εξανεμίζει το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών μαζών, η φτώχεια και η εξαθλίωση εξαπλώνεται, την ίδια ώρα που ο πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια λίγων ενώ δαπανώνται δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς.

Αυτή η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης του ταξικού εργατικού κινήματος, της ουσιαστικής διάλυσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων. Της κυριαρχίας μέσα σ’ αυτές της γραμμής του ξεπουλήματος, του συμβιβασμού και της υποταγής. Της καλλιέργειας νέων εκλογικών αυταπατών και αδιεξόδων.

Η επίθεση του κεφαλαίου δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά θα κλιμακωθεί ακόμη παραπέρα. Οι συνθήκες δουλειάς θα γίνουν ακόμη χειρότερες, τα εργατικά «ατυχήματα» θα πολλαπλασιαστούν λόγω της εντατικοποίησης, ενώ ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται πολύ βαρύς για τις λαϊκές μάζες.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, οι εργάτες που παράγουν όλο τον πλούτο δεν έχουν άλλο δρόμο να διαλέξουν από τον δρόμο της οργάνωσης και του μαζικού αγώνα. Αγώνες που θα έχουν στόχο τη νίκη και δεν θα γίνονται για τη φωτογραφία με σκοπό να εξαργυρωθούν στις κάλπες. Αγώνες για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης που διαχειρίζεται τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Να ενώσουμε τη φωνή μας ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι, να γίνουμε μια γροθιά και να απαιτήσουμε:

Να ζούμε με αξιοπρέπεια, γιατί εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου.

Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με δικαιώματα.

Συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στο κόστος ζωής 

Χανιά,15/06/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: