Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Παρέμβαση της Ταξικής Πορείας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

 

Το πρωί του Σαββάτου 4/6 η Ταξική Πορεία πραγματοποίησε παρέμβαση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, καλώντας τον κόσμο της εργασίας να αντισταθεί μαζικά και αποφασιστικά στην πολιτική της φτώχειας, του πολέμου και της εξαθλίωσης. Αναδείχθηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα και να παλέψουν για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. 

Επίσης, έγινε δημόσιο κάλεσμα για την εκδήλωση που διοργανώνει η "Πρωτοβουλία για την κατάργηση του ν. 4808/21" τη Δευτέρα 6/6 στις 19.00 στην αίθουσα του ΣΕΛΜΑ στην Ομόνοια, με στόχο να συζητηθεί η αναγκαιότητα να ενισχυθεί η πάλη για την κατάργηση του νόμου 4808 (Χατζηδάκη). 

Στην παρέμβαση μοιράστηκε η παρακάτω ανακοίνωση: 

Ενάντια στην φτώχεια και την εργασιακή βαρβαρότητα

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!


Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως τίποτα δεν έχει να μας προσφέρει αυτό το σάπιο σύστημα πέρα από πόλεμο, φτώχεια, εξαθλίωση και καταστολή.

Την ίδια στιγμή που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά, η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση της ΝΔ, με βαθιά υπόκλιση στα σχέδια των αμερικανονατοϊκών αφεντικών της, εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Βαρύ το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι. Από τη μια οι «θυσίες» για τη δήθεν ασφάλεια και ο λογαριασμός της εξοπλιστικής κούρσας (βλ. Rafale, φρεγάτες, F-35) και από την άλλη οι δυσβάσταχτες ανατιμήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Μια ληστεία συντελείται μπροστά στα μάτια μας! Οι εταιρίες ενέργειας να θυσαυρίζουν, ενώ εμείς είμαστε αντιμέτωποι με ένα βουνό λογαριασμών που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση. Δουλεύουμε καθημερινά 10ωρα και 12ωρα και ο μισθός δεν αρκεί ούτε για τα βασικά.

Μπροστά στην ασφυκτική καθημερινότητα, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να εκτονώσει την οργή και την αγανάκτηση. Κάνει λόγο για «ξενόφερτη κρίση» και εξαγγέλλει μέτρα «ανακούφισης», πανηγυρίζοντας για την «φιλολαϊκότητά» της. Τα δήθεν επιδόματα σε καύσιμα, ρεύμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν αποτελούν καν προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει και η ακρίβεια ήρθε για να μείνει!

Την ίδια στιγμή ο αντεργατικός νόμος 4808/2021, που νομιμοποιεί την εργασιακή βαρβαρότητα και βάζει ταφόπλακα στον ανεξάρτητο από το κράτος συνδικαλισμό, εφαρμόζεται σε μια σειρά εργασιακούς χώρους. Τα ξεχειλωμένα ωράρια και οι απλήρωτες υπερωρίες αποτελούν καθημερινότητα, ενώ παράλληλα το δικαίωμα στην απεργία τίθεται ευθέως υπό αμφισβήτηση μιας και μια σειρά απεργίες έχουν κηρυχθεί παράνομες το τελευταίο διάστημα.

Καλύτερο σύμμαχο στην αντεργατική πολιτική δεν θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση που έχει στο πλευρό της τις συνδικαλιστικές ηγεσίες οι οποίες παρακολουθούν αμέτοχες. Πιστοί στο ρόλο τους οι υποταγμένοι εργατοπατέρες βάζουν πλάτη για να περάσει αδιαμαρτύρητα κάθε αντεργατικό μέτρο, κάθε αύξηση που τσακίζει το λαϊκό και εργατικό εισόδημα. Με τον ίδιο τρόπο δρουν και στο ζήτημα του νόμου 4808/21, αφού στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που κάνουν είναι να στρέφουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων σε νομικίστικες διεκδικήσεις.

Καμία στάση αναμονής δεν πρέπει να υπάρξει απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης! Τα ψίχουλα που τάζει είναι ωμή κοροϊδία! Είναι ξεκάθαρο ότι όσο δεν σηκώνουμε κεφάλι, τόσο περισσότερο κυβέρνηση και εργοδοσία τσακίζουν κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτησή μας. Καμία πλάτη δεν θα βάλουμε για να στηρίξουμε τις αντοχές αυτού του συστήματος που μας ξεζουμίζει καθημερινά!

Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από τα κούφια λόγια των επίδοξων σωτήρων μας! Αυτοί που τάζουν ψεύτικες ελπίδες που θα έρθουν μέσα από την κάλπη είναι οι ίδιοι που θέλουν να βάλουν τους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες στο γύψο. Μόνο στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις θα διεκδικήσουμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας!

Να μην σκύψουμε το κεφάλι μπροστά στον αντεργατικό οδοστρωτήρα! Οι αγώνες που δεν δίνουμε διαμορφώνουν το έδαφος για να ενταθεί ακόμα περισσότερο η επίθεση απέναντι στα δικαιώματά μας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, οι εργαζόμενοι να ζωντανέψουμε τα συλλογικά μας όργανα. Μέσα από τα σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις να οργανώσουμε την πάλη μας. Να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις, να διεκδικήσουμε μαζικά και αποφασιστικά συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς!

Να βγούμε στο δρόμο για να προτάξουμε τα συμφέροντα της τάξης μας που είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτά της αστικής τάξης και του κεφαλαίου.

·       ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ- ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ!

·        ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

·       ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 4808/21- ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: