Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Νοσοκομεία: Μαζικοί αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς

Μαζικοί αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Μετά(;) την πανδημία, μετά τα μνημόνια, μετά το πάγωμα των προσλήψεων, μετά το κλείσιμο νοσοκομείων, η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και στο δικαίωμα του λαού σε ίση –πλήρη και δωρεάν περίθαλψη παραμένει ακάθεκτη και εντεινόμενη! Δίπλα στην ακρίβεια και τους πολεμικούς κινδύνους, τα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ διαμορφώνουν ασφυκτικότερο πλαίσιο εργασίας για μας και πιο ακριβοθώρητη περίθαλψη για το λαό.

Η μόνη απάντηση στην ακρίβεια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση είναι αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς. Με την αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, έχουμε γίνει κατά πολύ φτωχότεροι. Η ακρίβεια ήρθε και θα μείνει και θα γίνει ακόμη χειρότερη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και συνολικά η ένταση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον πλανήτη, εκτός των πολεμικών κινδύνων που φέρνουν πιο κοντά, την επιδεινώνουν. Όμως δεν είναι η μόνη αιτία! Μέσω της ακρίβειας καταληστεύεται το εισόδημά μας και μεταφέρεται πλούτος από τις τσέπες των εργαζομένων στο κεφάλαιο. Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλη φτωχοποίηση. Η «επιδοματική» πολιτική του Μητσοτάκη είναι κοροϊδία. Τα ψευτοεπιδόματα είναι επικοινωνιακά τερτίπια, που δεν ικανοποιούν στο ελάχιστο τις ανάγκες μας και μας μετατρέπουν σε ζητιάνους.

Ούτε το καθημερινό τρεχαλητό θα σταματήσει χωρίς πάλη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η εντατικοποίηση της δουλειάς μας είναι επιδίωξη του συστήματος. Μας θέλουν συνέχεια στο τρέξιμο, γι’ αυτό εντείνουν και την τρομοκρατία. Γι’ αυτό εφαρμόζουν και την αξιολόγηση που θα φέρει κι άλλες απολύσεις. Δεκάδες νοσοκομεία λειτουργούν με ιατρική κάλυψη κάτω των εφημεριακών αναγκών σε πολλές ειδικότητες, ενώ οι νοσηλευτές με «απόγευμα - πρωί - νύχτα» σερί για μήνες. Τραυματιοφορείς, διανομείς, μάγειροι είναι συμβασιούχοι, με την τρομοκρατία της απόλυσης. Εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα κ.α. βρίσκονται αντιμέτωποι με το μαστίγιο και μισθούς πείνας. Έχουμε χιλιάδες συναδέλφους σε αναστολή εργασίας εδώ και μήνες –στην ουσία σαν απολυμένους– ενώ είναι ξεκάθαρο πια ότι το μέτρο αποτέλεσε μεθόδευση για το χτύπημα στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Δεν πρέπει να ανεχτούμε περαιτέρω εξαθλίωση των μισθών και των συνθηκών δουλειάς μας. Μας ετοιμάζουν χειρότερες μέρες. Η αξιολόγηση, ο νέος νόμος για την ΠΦΥ, όλο το πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ» που διαμορφώνουν, οι συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, το κλείσιμο των νοσοκομείων, όλες αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν στο στόχαστρο και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Όσο για τη δίκαιη ένταξή μας στα ΒΑΕ, δεν πρόκειται να γίνει μέσω συνεννόησης μεταξύ συνδικαλιστικών ηγεσιών και οποιασδήποτε κυβέρνησης. Είναι ζήτημα που κατακτιέται με μαζικούς και επίμονους αγώνες.

Οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες, απέναντι σε όλα αυτά, μας αφήνουν ανυπεράσπιστους με τη στάση τους. Η αναστολή των αγώνων, η υπεράσπιση τάχα του ΕΣΥ, την ώρα που τα δικαιώματά μας τσεκουρεύονται, ευνοούν την πολιτική της κυβέρνησης. Οι αποσπασματικές κινητοποιήσεις δεν βοηθούν, αλλά αποδυναμώνουν τη διάθεση για αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.

Η απάντηση θα δοθεί από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους. Παίρνοντας την ευθύνη του αγώνα στα χέρια μας. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από οποιαδήποτε αλλαγή κυβέρνησης. Δεν έχουμε να περιμένουμε ούτε προεκλογικά «τυράκια», όπως ο πνιγμένος κρατιέται από τα μαλλιά του. Με μαζικές συνελεύσεις και οργανωμένους αγώνες να αντισταθούμε στην κυβερνητική πολιτική. Να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επιστροφή των σε αναστολή συναδέλφων, άνοιγμα των νοσοκομείων που κλείσανε και, στο πλάι του λαού, ίση πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους.

  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΟΧ
  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΟΣ/ΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • ΙΣΗ ΠΛΗΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: