Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε-FOOD!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε-FOOD!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

Η Ταξική Πορεία εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην e-food για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, με δικαιώματα και αξιοπρεπείς όρους δουλειάς. Αγώνας ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που αναζητά διαρκώς την ευκαιρία να κερδοφορήσει ασύστολα σε βάρος τους, να επεκτείνει και να εντείνει το μοντέλο του εργαζόμενου-λάστιχο.

Εννέα μήνες έχουν περάσει απ’ τον αγώνα που έδωσαν οι διανομείς της e-food απέναντι στον εκβιασμό της εργοδοσίας, που τους έδειχνε το δρόμο της απόλυσης στην περίπτωση που δεν αποδέχονταν τη διάλυση της εργασιακής τους σχέσης μέσω της εφαρμογής του μοντέλου του «συνεργάτη» («freelancer»). Οι μαζικές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη, η ευρεία λαϊκή συμπαράσταση και το όπλο της απεργίας έφεραν τότε μια σημαντική επιτυχία για τους εργαζόμενους κι εξανάγκασαν σε υποχώρηση την εταιρεία, η οποία μετέτρεψε μέρος των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναμενόταν, η κατεύθυνση της εργοδοσίας για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων παραμένει και συνεχίζει να θέτει σε αμφισβήτηση κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Άλλωστε, το τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη (4808/2021), που ενισχύει το μοντέλο εργασίας του «αυτοαπασχολούμενου» για όσους εργάζονται σε τέτοιες πλατφόρμες, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει αναξιοποίητο.

Έτσι, αυτή τη φορά η εταιρεία φρόντισε με έναν πιο «διακριτικό» τρόπο να εκβιάσει τους εργαζόμενους. Προχωρώντας σε μονομερή τροποποίηση του τρόπου διαμόρφωσης των βαρδιών των μισθωτών με τετράωρη απασχόληση, θέλησε να τους εξωθήσει να επιλέξουν το μοντέλο του «συνεργάτη». Στόχος της δεν είναι άλλος απ’ το ν’ απαλλαγεί από όποια υποχρέωση τής γεννά η μισθωτή σχέση εργασίας και συγκεκριμένα τα δικαιώματα σε συγκεκριμένη αμοιβή, ασφάλιση, άδειες, επιδόματα, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κ.λπ.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ούτε αυτή η εξέλιξη δεν έμεινε αναπάντητη και ότι οι διανομείς της e-food βγήκαν ξανά στο δρόμο του αγώνα. Ήδη την Παρασκευή 17/06 προχώρησαν σε στάση εργασίας και μοτοπορεία, την Τρίτη 21/06 πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση για την οργάνωση των δράσεών τους, ενώ μπροστά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας. Είναι πέρα για πέρα δίκαια τα αιτήματά τους για προσλήψεις σύμφωνα με την πραγματική σχέση εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, η υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου και η λήψη αποζημίωσης καυσίμων. Και είναι πολύ σημαντικό ότι παράλληλα, μαζί με τους διανομείς, στον αγώνα μπήκαν κι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της πλατφόρμας της e-food, οι οποίοι διεκδικούν αύξηση των διαλειμμάτων τους και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας κόντρα στην εντατικοποίηση και τους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς.

Αυτός είναι και ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν συνολικά οι εργαζόμενοι: Με τους αγώνες τους και στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις, κόντρα στο κλίμα της τρομοκρατίας και της αδράνειας, αλλά και κόντρα στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που ήδη έχουν αρχίσει και στήνονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η λυσσαλέα επίθεση του κεφάλαιου και των κυβερνήσεών του στα εργατικά δικαιώματα αποδεικνύει ότι ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. Ο δρόμος του αγώνα και της απεργίας, η οργάνωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, είναι ο μοναδικός ο οποίος μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

  • ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (4808/21)!


Δεν υπάρχουν σχόλια: