Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΓΡΕΒΕΝΑ: Συγκέντρωση ενάντια στη διάλυση του νοσοκομείου


Σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου Γρεβενών σήμερα στις 12:00 μ. καλεί η Συνέλευση Ιατρών ΓΝ Γρεβενών, ενάντια στα σχέδια διάλυσης του νοσοκομείου. Δημοσιεύουμε τη σχετική ανακοίνωση της Συνέλευσης:

 

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ - Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Οι εργαζόμενοι ιατροί του ΓΝ Γρεβενών, με αυτό το κείμενο απευθύνουν μια ύστατη κραυγή αγωνίας και ταυτόχρονα καταγγέλλουν τις τραγικές, στα όρια του επικίνδυνου πλέον, ελλείψεις σε ειδικότητες ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών ιατρείων, όσο και για την ασφάλεια της εφημερίας.

Το ΓΝ Γρεβενών είναι ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά, 7 ημέρες την εβδομάδα, για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και η έλλειψη σε βασικές ειδικότητες υποσκάπτει και υπονομεύει την περίθαλψη του λαού του νομού Γρεβενών. Ενδεικτικά αναισθησιολογικό και παθολογικό τμήμα στελεχώνονται από 2 και 3 γιατρούς αντίστοιχα, ενώ όσον αφορά τα βασικά εργαστηριακά τμήματα, το ακτινολογικό διαθέτει μόλις 2 γιατρούς, και αναμένεται άμεσα και αποψίλωση του μικροβιολογικού-αιμοδοσίας λόγω μετακινήσεων-αποχωρήσεων ιατρών. Αυτό έχει σαν συνέπεια να υπάρχουν πλέον μέρες, περισσότερες από 10 το μήνα, που δε θα υπάρχει ιατρός σε  4 βασικά τμήματα (Αναισθησιολογικό, Παθολογικό, Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό-Αιμοδοσία). Το γεγονός αυτό καθιστά προβληματική και ελλειμματική τόσο την τακτική λειτουργία, όσο και την εφημερία επικίνδυνη αλλά και την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγόντων περιστατικών αδύνατη. Επίσης, όλο αυτό προστίθεται στην γενικότερη υποστελέχωση του νοσοκομείου, με ειδικότητες που δεν υπάρχουν ή που εφημερεύουν μόνο 5 ή 7 μέρες, αφού υπάρχει μόνο ένας ή κανένας γιατρός για την καθεμία.

Η κατάσταση αυτή δε δημιουργήθηκε ξαφνικά αλλά είναι αποτέλεσμα των τελευταίων μηνών, αν όχι ετών. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς καθώς και τις προειδοποιήσεις, τίποτα δεν έγινε πέρα από προσωρινές λύσεις-μπαλώματα, που μετέθεταν το πρόβλημα στο μέλλον. Το μέλλον όμως ήρθε και το πρόβλημα πλέον είναι εδώ και είναι οξυμένο.

Η πρόθεση του υπουργείου εξάλλου και των ΥΠΕ, είναι διακηρυγμένη στο να υποβαθμίσουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας σε Κέντρα Υγείας και σε κλινικές ημερήσιας νοσηλείας, υποβαθμίζοντας παράλληλα και την περίθαλψη του λαού της περιοχής. Το υπουργείο στη βάση των σχεδιασμών του, αρνείται πεισματικά να προκηρύξει οποιαδήποτε από τις τόσες κενές θέσεις που υπάρχουν, με αντίστοιχα κίνητρα για μια άγονη περιοχή.

Μετά από την ενημέρωση αυτή, κανένας υπεύθυνος δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε.

Προειδοποιούμε λοιπόν, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί αυτή η κατάσταση να κοστίσει ανθρώπινες ζωές και να μετατρέψει τις παροχές περίθαλψης για τον κόσμο σε  τριτοκοσμικού τύπου υπηρεσίες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

-ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

-ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

-ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΝ

-ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Καλούμε σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου την Παρασκευή 12.00μμ.

Συνέλευση Ιατρών ΓΝ Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: