Κυριακή 14 Απριλίου 2024

VIVA: ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ !

 

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Από την Παρασκευή 29/03 και για τις επόμενες δύο εβδομάδες η εργοδοσία στην εταιρεία Viva προχώρησε σε αιφνιδιαστικές μαζικές απολύσεις εργαζομένων που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τις 80 σε Αθήνα και εξωτερικό, με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται στην Αθήνα. Οι πληροφορίες που διακινούνται καταγράφουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή, καθώς στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί το πλάνο των μαζικών απολύσεων με δεκάδες νέες.

Αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, δεκάδες   εργαζόμενοι της Viva βρίσκονται πλέον στο δρόμο της ανεργίας, χωρίς δουλειά, αντιμέτωποι με τα ενοίκια, τους φουσκωμένους λογαριασμούς και συνολικά τα κύματα ακρίβειας και τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ζωής. Την ίδια στιγμή η ανασφάλεια στους εργαζόμενους που παραμένουν στη δουλειά είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς κανείς δεν ξέρει αν θα είναι ο επόμενος.

Το 2022 o Αμερικάνικος χρηματοοικονομικός κολοσσός, η JP Morgan, έρχεται σε επενδυτική συμφωνία με τη Viva. Κυβέρνηση, πολιτικό προσωπικό και ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις συγχαίροντας εργαζομένους και διοίκηση, δημιουργώντας ένα  εικονικό αίσθημα «ασφάλειας», καμαρώνοντας για την δήθεν «υγιή»  επιχειρηματικότητα και τις «άρτιες» σχέσεις εργασίας. Φτάνοντας στο σήμερα, η αλλαγή της στρατηγικής  και των πλάνων της εταιρείας καταλήγει στην κατάρρευση του «μύθου», δηλαδή στις οριζόντιες περικοπές,  τις μαζικές απολύσεις και την ανεργία.

Η εργοδοσία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για τις απολύσεις, τόσο για τους παλιούς όσο και για τους νεότερους εργαζόμενους το επιχείρημα της «χαμηλής αποδοτικότητας».  Καθόλου τυχαία κατά τη γνώμη μας! Στην πραγματικότητα έχουν στόχο να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να μεταφέρουν την ευθύνη των εξελίξεων στις πλάτες των ίδιων. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία προσπαθεί να προστατευτεί  μπροστά στην  περίπτωση διεκδίκησης ανάκλησης των απολύσεων. Γίνεται ξανά  σαφές ότι μπροστά στο κέρδος του κεφαλαίου δε λογαριάζεται κανένας εργαζόμενος. Για όσους δεν έχουν απολυθεί η εργοδοσία της Viva προσπαθεί να τους εκφοβήσει, να κάμψει τις διαθέσεις τους για διεκδίκηση καλύτερων μισθών και συνθηκών εργασίας και να αυξήσει το φόρτο της δουλειάς.

Κανένας  μόνος απέναντι στις απολύσεις και την ανεργία! Η απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει και να κλιμακώσει τις απολύσεις ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπιστεί ως ατομικό ζήτημα. Μοναδική  απάντηση στις απολύσεις και στην εργοδοτική  τρομοκρατία αποτελεί η συλλογική οργάνωση και η μαζική διεκδίκηση. Άμεσα να δοθεί απάντηση και μέσα από συλλογικές διαδικασίες, τα υπάρχοντα σωματεία του κλάδου και τη δημιουργία επιχειρησιακής επιτροπής αγώνα, να δημιουργηθεί τείχος προστασίας των εργαζομένων ενάντια σε κάθε επίθεση της εργοδοσίας.

Όλοι μαζικά στην Απεργία στις 17/04!

Συγκέντρωση 11:00 Προπύλαια!

Η συμμετοχή στην απεργία ας αποτελέσει μια πρώτη  απάντηση στις απολύσεις, μια κίνηση υπεράσπισης και προώθησης των δίκαιων αιτημάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: