Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Σάμος: Νέο εργοδοτικό έγκλημα ο θάνατος του 50χρονου οικοδόμου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Ο θάνατος του 50χρονου οικοδόμου που έπεσε από ύψος 9 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο του Βαθέος, στις 9/4, είναι ακόμα ένα φριχτό εργοδοτικό έγκλημα, από αυτά που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και στο νησί της Σάμου.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, η απουσία ρεπό, η παντελής έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, που επιβάλλονται ως καθεστώς απ’ το κράτος και την εργοδοσία, ευθύνονται για το θάνατο του άτυχου εργάτη. Το γεγονός πως οι εργασίες γίνονταν για λογαριασμό του Δήμου Ανατολικής Σάμου, καταδεικνύουν την άμεση ευθύνη και των κρατικών φορέων και μηχανισμών στην εργοδοτική δολοφονία. Όποια κροκοδείλια δάκρυα απ’ τη μεριά τους δεν θα καταφέρουν να διαστρεβλώσουν την κυνική και απάνθρωπη πραγματικότητα. Κράτος, κεφάλαιο και εργοδοσία βλέπουν την εργατική τάξη ως αναλώσιμο υλικό, μπροστά στην ακόρεστη δίψα τους για κέρδη.

Οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, που διαλύουν κάθε εργασιακό δικαίωμα που είχε κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν πολυεργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου για να βαθαίνει καθημερινά την επίθεση του, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ζωής και δουλειάς στους εργαζομένους. Στρώνουν, τα δύο αυτά νομοθετικά εκτρώματα, το έδαφος για την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης που φτάνει μέχρι και την δολοφονία.

Να μην τους το επιτρέψουμε. Να μη δεχτούμε να ζούμε ως αναλώσιμα υλικά για τα κέρδη τους. Να μη φορτωθούμε στην πλάτη μας την, εκτεταμένη σε πλήθος εργασιακών χώρων, λογική του «πάμε κι όπου βγει». Να στήσουμε ξανά τις αντιστάσεις μας ενάντια στην πολιτική της φτωχοποίησης και της εξόντωσης που μας επιβάλλουν. Μακριά απ’ τις αυταπάτες για τον ρόλο των κρατικών μηχανισμών που θα εγγυηθούν, δήθεν, για τις ζωές και την δουλειά μας. Με όπλο τα δικά μας εργαλεία πάλης να αγωνιστούμε για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Να μαζικοποιήσουμε τα σωματεία μας κόντρα στην πολιτική του συστήματος που τα βγάζει στην παρανομία. Κόντρα στις διώξεις αγωνιστών. Κόντρα στη στάση αυτών που τα θέλουν σφραγίδες υποταγής και παραίτησης.

Με αφορμή την απεργία στις 17 του Απρίλη να βγούμε μαζικά στους δρόμους κάνοντας ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αντίστασης και της διεκδίκησης, κόντρα στην πολιτικής της απαξίωσης της ζωής και της δουλειάς μας.

Να αγωνιστούμε:

ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: