Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Πρωτομαγιά 2024: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!


Η 1η ΜΑΗ να είναι ημέρα απεργίας! 
Ημέρα διαδήλωσης! Ημέρα αγώνα!

Την Τρίτη 7 Μαΐου μεταφέρεται η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού εργασίας Μιχαηλίδου. Η μεταφορά γίνεται για να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα!

Αντί η συζήτηση για την πρωτομαγιά να ανοίξει από τις δυνάμεις που αναφέρονται στο λαό, για άλλη μια χρονιά τη πρωτοβουλία παίρνει το σύστημα που τοποθετείται και αποφασίζει με τους δικούς του όρους φυσικά. Την ίδια στιγμή  απ’ τη μεριά των συνδικαλιστικών ηγεσιών κυριαρχούν για άλλη μια φορά τα αδιάφορα σφυρίγματα και οι αφηρημένες τοποθετήσεις.

Η προσπάθεια υποβιβασμού της πρωτομαγιάς σε επίσημη αργία είναι πάγια και διαχρονική, περνάει και μέσα από τη μεταφορά της, φέτος  την Τρίτη 7/1, ώστε να προκύψει ένα τετραήμερο αργιών ενισχύοντας το  κλίμα διακοπών κόντρα στον αγωνιστικό και ταξικό εορτασμό της. Η κυβερνητική αιτιολόγηση της μεταφοράς του εορτασμού εναρμονίζεται πλήρως με το κλίμα των ημερών και την ανακοίνωση της αύξησης ψίχουλα του βασικού μισθού προσαρμοσμένη πάντα στα δημοσιονομικά όρια! Διασκεδάζουν τις εντυπώσεις και ταυτόχρονα επιδιώκουν οι μισθοί να είναι της πείνας ώστε να μη διαταράσσονται τα δημοσιονομικά και  ταυτόχρονα οι «αγώνες» να διεξάγονται εικονικά και σε αργίες για να εξελίσσεται απρόσκοπτα η οικονομική δραστηριότητα!   

Ιδιαίτερα φέτος έχει κάθε λόγο η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί να επιτεθεί στην μέρα αγώνα της εργατικής τάξης. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια. Παράλληλα η εκμεταλλευτική πολιτική και η επίθεση  αφαιρεί τα πιο βασικά δικαιώματα με διαρκή χτυπήματα (περίθαλψη, εκπαίδευση, εργασιακά). Οι πολεμικές εξελίξεις και  το βάθεμα της  ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας φανερώνει μια σκοτεινή και επικίνδυνη προοπτική για το λαό και τη νεολαία. Σε ένα τέτοιο κλίμα και στην ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής βρίσκει τη βάση που αναπτύσσεται η διαρκώς αυξανόμενη λαϊκή οργή.  Όσο κι αν στοχεύουν να την ανακόψουν μέσα από τις διώξεις, την καταστολή, τις αντιδραστικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, το ξύλο, είναι σίγουρο πως παίζουν με τη φωτιά.

Από τους εκπαιδευτικούς και τους αγρότες, μέχρι το φοιτητικό κίνημα και την μαζική λαϊκή οργή για το έγκλημα στα Τέμπη και ενισχύθηκε απ’ την ανέχεια και εκφράστηκε στην μαζική απεργία στις 28 Φλεβάρη γίνεται εμφανές πως υπάρχουν όροι για ανάπτυξη της μαζικής αντίστασης και σύγκρουσης με τις δυνάμεις του συστήματος. Αυτό το αγωνιστικό κλίμα όσο κι αν στοχεύουν να το στριμώξουν και να το περιορίσουν σε ήρεμα νερά εκτονώνοντάς το  με την ψήφο στις ευρωκάλπες, είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να ψάχνει έκφραση στο δρόμο.

Αυτά τα δεδομένα τα γνωρίζει καλά η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Τι να πει για την Πρωτομαγιά όταν έχει κάνει ότι περνά από το χέρι της για να απογοητευτεί ένα ολόκληρο δυναμικό που θέλει να παλέψει. Για να υποταχθεί στην επίθεση του συστήματος. Η απουσία από την απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια ακόμα υπονομευτική και διαλυτική στάση όπως  όλες οι κινήσεις της τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα όλη αυτή η απουσία συνοδεύτηκε και με την απόφαση για απεργία στις 17 Απρίλη! Μια απόφαση για απεργία μήνες μετά, με στόχο όμως την άμεση(!) αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων από την ακρίβεια.

Τις αγωνιστικές δυνατότητες των εργαζομένων και της νεολαίας όμως έχει διαβάσει και το ΠΑΜΕ - ΚΚΕ. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι πολύ προσεκτικό στις κινήσεις του. Ως γνήσιο ρεφορμιστικό κόμμα το ΚΚΕ που κουβαλάει όλα τα χαρακτηριστικά της αριστεράς του συμβιβασμού και της ήττας ψάχνει με κάθε τρόπο να εμφανίσει την εκλογική προοπτική διατηρώντας ένα αγωνιστικό προφίλ. Ήδη από τις αρχές του χρόνου όρισε τις μάχες για το λαό με βασικούς σταθμούς την απεργία στις 28 Φλεβάρη, την πρωτομαγιά και στο βάθος ο τελικός προορισμός οι ευρωεκλογές! Η απόδειξη ότι δε στοχεύει να διαταραχθεί αυτό το πρόγραμμα αποσπασματικών απεργιών τουφεκιών (με την προσθήκη στις 17Απρίλη από ΓΣΕΕ) είναι η συνεισφορά του στο κλείσιμο των αγροτικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων. Πάνω απ’ όλα όμως είναι η σταθερή λειτουργία των συνδικάτων με όρους εικόνας και σφραγίδας. Με αποφυγή κάθε ανοιχτής διαδικασίας εμπλοκής της βάσης των σωματείων.

Σε ένα τέτοιο πολιτικό και κινηματικό περιβάλλον η Ταξική Πορεία θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της ώστε όχι απλά να μην υποβιβαστεί η Πρωτομαγιά σε μια αργία, αλλά για να ενταχθεί σε μια πορεία δυναμώματος της λαϊκής αγωνιστικής διάθεσης. Να γίνει μέρα αγώνα, μέρα ενίσχυσης των αντιστάσεων και διεκδικήσεων.

 

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

03/04/2024


Δεν υπάρχουν σχόλια: