Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πρωτομαγιά 2024 - Ημέρα απεργίας και αγώνα για ψωμί, δουλειά με δικαιώματα, ειρήνη

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024 - ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΙΡΗΝΗ

Αθήνα: 10:30πμ, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: 10:30πμ, Καμάρα

Ξάνθη: 10:00πμ, Πλατεία Ελευθερίας

Ηράκλειο: 10:00πμ, Άγαλμα Βενιζέλου

Γιάννενα: 10:30πμ, Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Βόλος: 10:30πμ, Πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα: 10:00πμ, Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

Κόρινθος: 10:30πμ, Εργατικό Κέντρο Κορίνθου

Πάτρα: 10:30πμ, Εργατικό Κέντρο Πάτρας (προσυγκέντρωση 10:00πμ, Παράρτημα)

Σάμος: 10:00πμ, Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

138 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση του Σικάγο που άνοιξε τον δρόμο για την καθιέρωση του 8ωρου, η εργατική τάξη ζει μέσα σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Η αστική τάξη, οι εκμεταλλευτές, η εργοδοσία, διαμορφώνουν συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους και πηγαίνουν αιώνες πίσω την ανθρωπότητα. Προωθούν την κοινωνική εξαθλίωση και απειλούν τους λαούς με ένα γενικευμένο πολεμικό μακελειό!

Γιατί τι άλλο παρά Μεσαίωνας είναι:

  • Τα ελαστικά ωράρια κι οι απλήρωτες υπερωρίες. Η κατάργηση του 8ωρου-5ήμερου κι η νομιμοποίηση του 13ωρου-6ήμερου. Το χτύπημα της Κυριακάτικης αργίας. Η απαίτηση της εργοδοσίας να μετατραπεί ο εργαζόμενος σε εργαλείο: φθηνός, αναλώσιμος και πάντα διαθέσιμος, χωρίς προσωπική ζωή και ελεύθερο χρόνο.
  • Η όλο και αυξανόμενη ακρίβεια στα βασικά αγαθά, τα τρόφιμα, τα καύσιμα, το ενοίκιο, την ενέργεια, Εκτινάσσουν το κόστος ζωής και λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα. Οι υποτιθέμενες «αυξήσεις μισθών» είναι στην πραγματικότητα μειώσεις, αφού βρίσκονται πολύ μακριά από τις αυξήσεις του κόστους ζωής και δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά. 
  • Οι μαζικές απολύσεις σε ΛΑΡΚΟ, Γιούλα, Ναυπηγεία Ελευσίνας, SONOCO και μια σειρά άλλα εργοστάσια που πέταξαν τους εργάτες και τις οικογένειές τους στο δρόμο για να «μειώσουν το κόστος»!
  • Η εργοδοτική τρομοκρατία, η καταστολή και οι διώξεις. Με νόμους, όπως ο νόμος Χατζηδάκη, και δικαστικές αποφάσεις βγάζουν τα σωματεία και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην παρανομία. Η κυβέρνηση διαμορφώνει το έδαφος που λύνει τα χέρια των εργοδοτών να απολύουν, να τρομοκρατούν, να επιστρατεύουν τα ΜΑΤ απέναντι σε κάθε εργατική κινητοποίηση.
  • Τα εργατικά «ατυχήματα», που στην πραγματικότητα είναι εργοδοτικές δολοφονίες, καθώς προκαλούνται από την απαίτηση για όλο και πιο εντατική εργασία, χωρίς μέτρα ασφαλείας.
  • Ο κίνδυνος η εργατική τάξη να συρθεί στο πολεμικό σφαγείο που εξελίσσεται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Με την Ελλάδα να είναι πιστό πιόνι των αμερικανονατοϊκών φονιάδων, να δίνει Γη και Ύδωρ και να συμμετέχει σε κάθε είδους πολεμική εξόρμηση που διατάσσουν ΗΠΑ και ΕΕ.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΧΑΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ!

Κυβέρνηση και κεφάλαιο προσπαθούν να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε ακίνδυνη αργία. Θέλουν να χτυπήσουν το πραγματικό νόημα της ημέρας και να αποκόψουν τη σύνδεση της ιστορίας των εργατικών αγώνων με τις σημερινές συνθήκες, την ανάγκη μαζικής αντίστασης και διεκδίκησης, την προοπτική της ανατροπής της εξουσίας του κεφάλαιου!

Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ξανά ότι τα εργατικά δικαιώματα, το 8ωρο, η ασφάλιση, οι μισθοί, η περίθαλψη, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, κατακτήθηκαν με σκληρούς και ανυποχώρητους απεργιακούς αγώνες, με θυσίες, υπομονή και αποφασιστικότητα.

Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ξανά το παράδειγμα των εργατών του Σικάγο, όπου με τη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς και παρά την καταστολή και τις εκτελέσεις, κατακτήθηκε το «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος».

Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ξανά το παράδειγμα των 200 εκτελεσμένων από τους ναζί κατακτητές, κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Εκτελέστηκαν γιατί πάλεψαν ενάντια στην ναζιστική κατοχή. 100 χρόνια μετά σέρνουν την ανθρωπότητα σε ένα νέο παγκόσμιο σφαγείο!

Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ξανά το παράδειγμα της εργατικής εξέγερσης του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, που οδήγησε στην κατοχύρωση της κοινωνικής ασφάλισης. 

Η εργατική τάξη έχει ανάγκη από οργάνωση και αγώνες. Από ισχυρά, μαζικά και ζωντανά σωματεία που θα αγωνίζονται, θα οργανώνουν την πάλη, θα συζητούν και θα αποφασίζουν! 

Οι αγώνες τού σήμερα δεν μπορούν να περιμένουν τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που κάνουν πλάτες στην αντεργατική πολιτική και κρατάνε τους εργάτες στο περιθώριο. Οι αγώνες του σήμερα δεν χωράνε στο σχεδιασμό του ΠΑΜΕ, που πηγαίνει την πάλη «τόσο-όσο», σε ακίνδυνα μονοπάτια, με το βλέμμα πάντα στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι ούτε αργία, ούτε μνημόσυνο! Πρέπει να αποτελέσει ημέρα πάλης και αγώνα, κόντρα στον συμβιβασμό και την υποταγή, μέσα από πλατιά συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Την Πρωτομαγιά απεργούμε, διαδηλώνουμε, τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης με τους δικούς μας αγώνες. Για το ψωμί, το 5ήμερο-8ωρο, για δουλειά με δικαιώματα, για συνδικαλιστικές ελευθερίες, για το δικαίωμα στην ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: