Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ: Ανταπόκριση από τις απεργιακές συγκεντρώσεις!

 

Με εμφανώς μικρότερη μαζικότητα από τις προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν οι τρεις διαφορετικές απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, η ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στα Προπύλαια καλούσαν πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες, μεταξύ αυτών και η Ταξική Πορεία. 

Με δεδομένη  τη συσσωρευμένη οργή του κόσμου της εργασίας από τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται από τα κύματα ακρίβειας και την προωθούμενη αντεργατική πολιτική, καθοριστικό ρόλο στην υποβάθμιση της απεργία με στοιχεία υπονόμευσης έπαιξε η άρνηση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία και να τη μεταθέσει για την 21η του Μάη. Αντίστοιχα έπραξαν και οι ηγεσίες των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ενώ μόνο κάποια πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία αποφάσισαν ολιγόωρες στάσεις εργασίας. Οι παραπάνω αποφάσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ξεκομμένες από την επαναλαμβανόμενη αντίστοιχη στάση άρνησης απεργιακού αγώνα της ηγεσίας τη ΓΣΕΕ.

Οι επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εκτονώσει καλύτερα τη λαϊκή οργή  και ταυτόχρονα ποιος  θα αναλάβει καλύτερο ρόλο υπεύθυνου συνομιλητή με την κυβερνητική πολιτική.

Παρά την εμφανή προσπάθεια υπονόμευσης και διάσπασης των αγωνιστικών διαθέσεων, τα δεδομένα που συνθέτουν την εργασιακή και κοινωνική βαρβαρότητα παραμένουν και ζητούν απάντηση στους μαζικούς αγώνες, την αντίσταση και τη διεκδίκηση.

Η Ταξική Πορεία το διάστημα πριν την απεργία με μαζικές παραβάσεις σε εργασιακού χώρους και σε γειτονιές προσπάθησε να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και ταυτόχρονα να ανοίξει τη κουβέντα γύρω από τα όρια και τις δυνατότητες του εργατικού -συνδικαλιστικού κινήματος. Την ημέρα της απεργίας συμμετείχε με ένα μαζικό και με παλμό μπλόκ στη συγκέντρωση  και διαδήλωση που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

Μπροστά μας έχουμε την Εργατική Πρωτομαγιά και τον απεργιακό εορτασμό της. Η εργατική τάξη γιορτάζει τους αγώνες και της κατακτήσεις της.  Κυβέρνηση και  συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να  αποκόψουν την Πρωτομαγία από το πραγματικό της νόημα και να την  μετατρέψουν σε αργία και ευκαιρία για εκδρομή. Η μάχη για την μαζικοποίηση της απεργιακής  Πρωτομαγιάς πρέπει να περάσει μέσα από μαζικές διαδικασίες σε σωματεία και συνδικάτα, μέσα από αποφάσεις απεργίας  και αγώνα, μέσα από ανοιχτή αντιπαράθεση  με τις λογικές της ήττας και του συμβιβασμού.











Δεν υπάρχουν σχόλια: