Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς- H εργοδοτική αυθαιρεσία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη!

 

Έναν εφιάλτη έζησαν ο λαός και οι εργαζόμενοι της χώρας εχθές, κάτω από την επέλαση του χιονιά, που ανέδειξε με τραγικό τρόπο την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης για τις τύχες τους. Η κακοκαιρία «Ελπίς» για την οποία τάχα προετοιμάζονταν εδώ και μέρες, ήρθε να αποκαλύψει την εργασιακή βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της δουλειάς καθημερινά, αλλά ακόμη και σε τέτοιες «έκτακτες συνθήκες». Ούτε από χιόνια, ούτε από ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πτοούνται τα αρπακτικά της εργοδοσίας, προκειμένου να συνεχιστεί η κερδοφορία τους.

Οι ζωές πολλών εργαζομένων που δουλεύουν στο χώρο της βιομηχανίας μπήκαν σε άμεσο κίνδυνο. Οι ντροπιαστικές εικόνες από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, όπου δεκάδες εργαζόμενοι έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, είναι χαρακτηριστικές. Οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας αποκλείστηκαν στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να μείνουν για πάνω από 16 ώρες, ενώ το ίδιο συνέβη και με την απογευματινή βάρδια, αφού τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν δε μπορούσαν να κινηθούν. Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση της περιοχής έκαναν ακόμη πιο τραγική την κατάσταση. Αλλά και σε άλλα εργοστάσια, όπως στην COSCO και σε εργοστάσια στην Ανατολική Αττική , οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως, παρά τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, η εργοδοσία δεν τους επέτρεπε να φύγουν από τη δουλειά και απαιτούσε να συνεχιστούν οι εργασίες. Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται πως, για το κεφάλαιο, οι εργάτες θεωρούνται αναλώσιμο υλικό.

Δεκάδες καταγγελίες δημοσιεύονται, από εργασιακούς χώρους όπου οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν για ώρες. Στο αεροδρόμιο και στον Εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η εργοδοσία δεν τους επέτρεπε να φύγουν και τους υποχρέωσε να δουλέψουν υπερωριακά, επειδή οι απογευματινές βάρδιες δε μπορούσαν να καταφθάσουν και να τους αλλάξουν. Κάποιοι εργοδότες είχαν την απαίτηση να μείνουν μέσα στην επιχείρηση οι εργαζόμενοι το βράδυ και να κοιμηθούν σε κάποιον καναπέ (!!!), προκειμένου να συνεχίσουν το πρωί τη δουλειά. Αντίστοιχες εικόνες έρχονται από πολλούς εργασιακούς χώρους. Συνολικά, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων, για το πώς θα τραφούν και πώς θα επιβιώσουν κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες. Γνώμονας τους είναι μόνο το κέρδος!

Είναι τεράστια η οργή και η αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί! Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει την οργή των εργαζομένων κηρύσσοντας αργίες (που και σε αυτή την περίπτωση πολλοί εργαζόμενοι εκβιάζονται να τηλεργαστούν). Οι ευθύνες που έχει όμως για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας είναι τεράστιες! Τα δεινά του κόσμου της δουλειάς δεν πρόκειται να τελειώσουν, παρά μόνο αν οργανωθεί και παλέψει μαζικά και αποφασιστικά απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν μέσα στους χώρους δουλειάς. Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα είναι ζωτική ανάγκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: