Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Στο έλεος του ιού και της επίθεσης του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι!

Η οργή να γίνει μαζικός αγώνας για δωρεάν τεστ για όλους, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αναρρωτικές άδειες για όλο το διάστημα της νόσησης

Την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι νοσούν, στη μεγαλύτερη έξαρση του ιού από την αρχή της πανδημίας, η απόφαση από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει παρθεί και είναι αμετάκλητη. Ανοσία της αγέλης με εξολόθρευσή της. Ο πανικός και η αγωνία που βιώνουν χιλιάδες είναι ακριβώς επειδή αποτελεί συγκροτημένη πολιτική επιλογή ο καθένας να εγκαταλείπεται στο έλεος του ιού. Η κυβερνητική αναλγησία και προκλητικότητα, η χυδαία διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ο εμπαιγμός και η πλήρης κάλυψη της εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας είναι η απόδειξη ότι εξαρχής η διαχείριση της πανδημίας ήταν και θα παραμείνει ταξική και δολοφονική. Μια ακόμα ευκαιρία εκμετάλλευσης και καταπίεσης για το κεφάλαιο.

Η εργοδοσία οργιάζει καθώς έχει το ελεύθερο. Η ήπια συμπτωματολογία της μετάλλαξης Όμικρον έγινε το σημείο αναφοράς κάθε αυθαιρεσίας. Οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να νοσούν μαζικά, μιας και μέτρα και μέσα προστασίας δεν υπάρχουν σε κανέναν εργασιακό χώρο. Οι καταγγελίες για εργοδότες που αποκρύπτουν κρούσματα και εξαναγκάζουν νοσούντες να δουλεύουν είναι πλέον δεκάδες. Η άρνηση της αναρρωτικής άδειας σε περίπτωση νόσησης και η αντικατάστασή της με την κανονική άδεια του εργαζόμενου ή με το χρέος υπερωριακής δουλειάς όταν ο εργαζόμενος γίνει καλά τείνει να γίνει καθημερινότητα. Οι εργοδοτικοί εκβιασμοί και οι πιέσεις σε εργαζόμενους που απαίτησαν να προστατευτούν και να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η απειλή της απόλυσης είναι εκεί για να υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το κεφάλαιο δε λογαριάζει τις ζωές των αναλώσιμων εργαλείων του μπροστά στο κέρδος.

Φυσικά, η κυβερνητική πολιτική είναι εκεί, με διακηρυγμένη την επιδίωξη να συνθλιβεί κάθε ίχνος δικαιώματος των εργαζομένων. Έτσι, λοιπόν, όταν οι ουρές για ένα δωρεάν μοριακό τεστ έγιναν τεράστιες και απέδειξαν περίτρανα ότι το δικαίωμα στη διάγνωση και την περίθαλψη δεν είναι για όλους, η κυβέρνηση αποφάσισε, μετά από πολλές παλινωδίες, ότι για να μπορεί να πάρει άδεια ο εργαζόμενος που νοσεί, αρκεί ένα θετικό rapid test. Η αρχική όμως ενημέρωση, αναφορικά με την αλλαγή αυτή, μόνο του συστήματος της ΕΡΓΑΝΗ και όχι του ΕΦΚΑ, είχε ως αποτέλεσμα ο τελευταίος να εξακολουθεί να δέχεται μόνο μοριακό τεστ για να πληρώσει την κουτσουρεμένη άδεια! Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλέστηκαν και καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν μοριακά αλλά και rapid test. 

Βέβαια, αναιρώντας κάθε επιστημονική επίφαση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι διατηρούν την υποχρέωση να προσκομίζουν μοριακά τεστ, έτσι ώστε να εντείνεται η διάσπαση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, επειδή η "ανάπτυξή" τους και η "οικονομία" δεν αντέχει το βάρος της ασθένειας των εργαζομένων, ο φονικός ιός έγινε "ιωσούλα" και οι μέρες άδειας και καραντίνας έγιναν μόλις πέντε, με την υποχρέωση τους να επιστρέψουν στη δουλειά ακόμα και με συμπτώματα, εκτός πυρετού. Ο εργαζόμενος πρέπει να αποδεικνύει ξανά και ξανά σε ένα σύστημα απάνθρωπο και δολοφονικό αν και πόσο άρρωστος είναι, χρυσοπληρώνοντας τεστ και θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του, τους δικούς του και τους συναδέλφους του.

Η οργή και η αγανάκτηση να μη μετατραπούν σε απογοήτευση και υποταγή στις δολοφονικές πολιτικές τους. Με μαζικούς και οργανωμένους αγώνες να γίνει η οργή αντίσταση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην υγεία, τα μέσα προστασίας, τη δουλειά με δικαιώματα. Η αγανάκτηση να γίνει το έναυσμα για γενικές συνελεύσεις και συλλογικές  αποφάσεις αγώνα απέναντι στη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης. Ούτε βήμα πίσω από το δίκιο!

  • Δωρεάν όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ για κάθε εργαζόμενο και άνεργο - Καμία επιβάρυνση των εργαζομένων - Καμία διάκριση σε βάρος των ανεμβολίαστων εργαζομένων
  • Ειδική αναρρωτική άδεια για όλο το διάστημα της νόσησης, με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη    χωρίς επιπλέον διαδικασίες
  • Ειδική άδεια με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη για κάθε γονιό με παιδί που νοσεί.
  • Μέσα και μέτρα υγειονομικής προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς


  


Δεν υπάρχουν σχόλια: