Κυριακή 9 Μαΐου 2021

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!

 

Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή, 9 Μάη, τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά καταστήματα, καθώς και τα κομμωτήρια, το οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν μάλιστα, με διευρυμένο ωράριο. Πρόκειται για την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων που τα καταστήματα θα δουλέψουν και για τους εργαζόμενους αναμένεται να είναι μια μέρα εξαντλητικών ρυθμών. Οι εργοδότες, προσπαθώντας να βγάλουν τα σπασμένα των απανωτών lock down, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι φορτώνονται στην πλάτη τους τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, την ίδια ώρα που καλούνται να δουλέψουν με μηδαμινά μέτρα προστασίας από τον υγειονομικό κίνδυνο. Δε φτάνει όμως, που αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία καθημερινά, είναι υποχρεωμένοι να την υφίστανται και τις Κυριακές!

Η προσπάθεια του κεφαλαίου να καταργήσει την Κυριακάτικη αργία δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Την τελευταία δεκαετία, οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπάθησαν να κάνουν καθεστώς τη δουλειά την Κυριακή, δίνοντας ένα σημαντικό χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζομένων στην ξεκούραση και στην κατάκτηση της Κυριακάτικης αργίας. Το ’13 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέσπισε την «προαιρετική» λειτουργία του λιανεμπορίου για κάποιες Κυριακές του χρόνου, ενώ το ’17 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε πολλά βήματα την επίθεση στο δικαίωμα αυτό, ορίζοντας πως σε πολλές περιοχές οι τουριστικές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο μπορούν να παραμένουν ανοιχτά για 32 Κυριακές το χρόνο! Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση, πρόκειται να επεκτείνει κατά πολύ τους κλάδους που θα δουλεύουν Κυριακές, δίνοντας ένα καθοριστικό χτύπημα στο δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία.

Είναι προφανές ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να παγιώσουν την έννοια του εργαζόμενου- λάστιχο. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το ξεχείλωμα του ωραρίου, η απαίτηση ο εργαζόμενος να είναι διαθέσιμος όποτε και για όσο τον χρειάζεται η εργοδοσία, είναι το καθεστώς που εδώ και χρόνια προσπαθούν  να εδραιώσουν στους χώρους δουλειάς. Όλα για τις ανάγκες του κεφαλαίου! Ακόμα και το δικαίωμα στην ανάπαυση τις Κυριακές, που κατακτήθηκε με αγώνες του εργατικού κινήματος, θέλουν να το καταργήσουν μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στις στοχεύσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Η κυριακάτικη αργία είναι δικαίωμα και ως τέτοιο πρέπει να το υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι. Μπροστά στον αντεργατικό οδοστρωτήρα που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θέλει να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω σε επίπεδο δικαιωμάτων, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν με τους συναδέλφους τους και μέσα από τα συλλογικά τους όργανα να πάρουν αποφάσεις αγώνα! Το 8ωρο, η κυριακάτικη αργία, όλες οι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα και τώρα, υπό το βάρος του αρνητικού συσχετισμού, οι δυνάμεις του κεφαλαίου τα αμφισβητούν, για τους εργαζόμενους είναι ζωτικής σημασίας. Να τα υπερασπιστούμε! Να οργανώσουμε από σήμερα την πάλη μας απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: