Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΞΑΝΘΗ: Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων της Λέσχης

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
 
Έτοιμη να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το αντεργατικό τερατούργημα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι έτοιμη να νομιμοποιήσει και να διευρύνει την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί ήδη στην «αγορά εργασίας», να δώσει κι άλλα εργαλεία στην εργοδοσία για να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους. Όπως κάνει ο εργολάβος της Εστιακής Λέσχης στην Ξάνθη.
 
Στην περσινή καραντίνα έβαλε σε αναστολή τέσσερις εργαζόμενους μόνο τον Μάη ενώ η Λέσχη λειτουργούσε και τον Ιούνη με την «υπόσχεση» ότι θα τους ξαναπροσλάβει το Σεπτέμβρη. Πράγματι «τήρησε» την υπόσχεσή του και τους προσέλαβε τον Οκτώβρη (και όχι το Σεπτέμβρη που άνοιξε η Λέσχη) αλλά με τετράωρη απασχόληση και μέχρι το Νοέμβρη χωρίς να τους θέσει στη συνέχεια σε αναστολή. Το σκηνικό επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο με πρόσληψη για 25 ημέρες και ξανά απόλυση –των δύο- χωρίς αναστολή και με «προσφορά» εργασίας στους άλλους δύο 80 χιλιόμετρα από την Ξάνθη, χωρίς κάλυψη μεταφορικών εξόδων.
 
Για τον εργολάβο οι εργαζόμενοι λογίζονται σαν απλά εργαλεία που του φέρνουν κέρδος. Δε δίστασε να τους πετάξει στο δρόμο, εκμεταλλευόμενος την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για κλειστά Πανεπιστήμια, χωρίς επίδομα αναστολής ή επίδομα ανεργίας, θεωρώντας τους σαν πρόσθετο «κόστος» και αδιαφορώντας για την εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων ως προς τη σωστή σίτιση των φοιτητών.
 
Η συμπεριφορά βέβαια αυτή δεν είναι «προνόμιο» του συγκεκριμένου εργοδότη. Είναι η συνηθισμένη κατάσταση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, αποτέλεσμα της αποσυγκρότησης του εργατικού κινήματος, της ανυπαρξίας σωματείων και της προδοτικής στάσης της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν είναι εργαλεία. Είναι αυτοί που παράγουν όλα τα κοινωνικά αγαθά, αλλά και αυτοί που κινούν τον τροχό της ιστορίας. Είναι αυτοί που μπορούν να ανοίξουν δρόμους ανατροπής του εργασιακού μεσαίωνα και να βάλουν φρένο στη βαρβαρότητα του συστήματος. Αρκεί να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης και της αντίστασης στα χέρια τους.

Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων της Λέσχης και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Παλεύουμε για να αποσυρθεί και να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Ξάνθη 25/5/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: