Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Ανταπόκριση από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ

Με την συμμετοχή περίπου 300 εργαζόμενων του κλάδου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Στην συνέλευση του ΣΕΤΗΠ έκανε την παρέμβασή της η Ταξική Πορεία. Μοιράστηκαν προκηρύξεις οι οποίες έθιγαν ζητήματα του κλάδου όπως είναι τα ελαστικά ή σπαστά ωράρια, η εντατικοποίηση, η εργοδοτική τρομοκρατία και η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, ξεκαθάριζαν το τι ακριβώς σημαίνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και πώς αυτό χειροτερεύει τις συνθήκες των εργαζόμενων στον κλάδο αλλά και συνολικά και έθεταν την άποψη ότι οι νόμοι ψηφιζονται για να εφαρμοστούν και όχι να “μείνουν στα χαρτιά”, όπως επικαλούνται άλλες δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο σωματείο, επομένως πρέπει να διεκδικούμε να ανατραπούν μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων.

Στην τοποθέτηση της στην συνέλευση η Ταξική Πορεία έθεσε με ιδιαίτερη βαρύτητα το ζήτημα της ανάγκης να αντισταθούμε στο σύνολο της αντεργατικής επίθεσης που βιώνουμε. Ξεκαθάρισε την θέση της ενάντια στην ένταξη του σωματείου στο ΓΕΜΗΣΟΕ και στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα τα σωματεία και να στοχοποιήσουν τον ταξικό συνδικαλισμό. Αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων της efood και των εκπαιδευτικών, που αποδεικνύουν ότι οι αγώνες είναι δίκαιοι και μπορούν να μαζικοποιηθούν αλλά και να κερδίσουν. Τέλος, μίλησε για το ζήτημα της ακύρωσης της απεργίας της 3ης Ιούνη, που έκανε κουρελόχαρτα αποφάσεις εκατοντάδων σωματείων, και πώς αυτό άφησε εκτεθειμένους εργαζόμενους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που παρεμβαίνουν στο ΣΕΤΗΠ ως Ταξική Ενότητα και κατέχουν την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, τοποθετήθηκαν στην διάρκεια της συνέλευσης με υπερήφανες κορώνες για το πόσο επιτυχημένη έχει υπάρξει η δράση του σωματείου τα τελευταία δύο χρόνια. Στον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό δεν αναφέρθηκαν σε κανένα ζήτημα ουσίας αλλά αναλώθηκαν σε “αντιπαράθεση” με άλλες δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο σωματείο (Radical It, Tech Workers) σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τεχνολογίας και το πώς αυτή μπορεί να ενσωματωθεί ως εργαλείο αγώνα, αφήνοντας όμως ασχολίαστα τα ερωτηματικά σχετικά με την ακύρωση της απεργίας της 3ης Ιούνη, το ζήτημα του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων και του ΓΕΜΗΣΟΕ αλλά και το γιατί το σωματείο μέσα σε δύο χρόνια καραντίνας έχει κάνει συνέλευση τόσες λίγες φορές.

Άξιο αναφοράς είναι ότι δεν επιτράπηκε σε διάφορους συναδέλφους να τοποθετηθούν, παρ’ όλο που υπήρχε η δυνατότητα, καθώς η Ταξική Ενότητα μονοπώλησε τις τοποθετήσεις μην αφήνοντας χώρο και χρόνο να ακουστούν και να τοποθετηθούν συνάδελφοι που δεν ανήκουν στην συγκεκριμένη παράταξη. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν επιτρέπει την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, τους αποκόβει από ίδια την δράση του σωματείου και τους στόχους πάλης του. Και σε αυτό συμβάλλει και το ότι δεν κατατίθενται ξεχωριστά πολιτικά πλαίσια, αλλά μόνο η εισήγηση του ΔΣ (η οποία ψηφίζεται με υπέρ και κατά).

Στην διάρκεια της συνέλευσης προέκυψε ένα ζήτημα σε ότι αφορά την εκλογική διαδικασία και την προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων στα άκυρα όπως γίνεται μέχρι τώρα στο ΣΕΤΗΠ. Μια πρακτική στην οποία μας έχουν συνηθίσει ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και την οποία υπερασπίστηκε με επιμονή η Ταξική Ενότητα, που από την μία αποκρύπτει την ξεχωριστή πολιτική άποψη που καταγράφεται με το “λευκό” αλλά και τεχνητά ανεβάζει την καταγραφή της πλειοψηφούσας παράταξης.

Στο τέλος της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης η Ταξική Πορεία κατέβασε ένα ψήφισμα που αφορά στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που βίωσε ο λαός και η νεολαία τα τελευταία δύο χρόνια, στην πολιτική της φασιστικοποίησης και συγκεκριμένα στους συλληφθέντες από τις περσινές διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη οι οποίοι τώρα δικάζονται. Η Ταξική Ενότητα, με σκοπό εμφανώς να υποτιμηθεί το ψήφισμα της Ταξικής Πορείας, είπε ότι υπάρχουν άλλα δύο ψηφίσματα για το ίδιο ζήτημα (ένα της Ταξικής Ενότητας και ένα των Tech Workers), άρα η συνέλευση θα πρέπει να ψηφίσει για τα συγκεκριμένα ψηφίσματα ωσάν να είναι αντιπαραθετικά. Ωστόσο, τα δύο ψηφίσματα δεν αφορούσαν το ίδιο ζήτημα, αλλά αφορούσαν τον φασισμό και την επανεμφάνιση φασιστικών ομάδων. Η Ταξική Πορεία διαμαρτυρήθηκε για την συμπεριφορά αυτή από την Ταξική Ενότητα. Είναι ανεπίτρεπτο η Ταξική Ενότητα να κατεβάζει έναν μεγάλο αριθμό ψηφισμάτων, αλλά να αντιμετωπίζει με τέτοιους όρους φίμωσης το μόνο ψήφισμα που κατέβασε μία άλλη δύναμη.

 

Η Ταξική Πορεία μέσα από την παρέμβασή της στο ΣΕΤΗΠ θέλει να ξεκαθαρίσει ότι είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να τα μετατρέψουν σε εργαλεία αγώνα. Κόντρα σε λογικές που σπέρνουν αυταπάτες, να στήσουν εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, να παλέψουν ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη και για την ανατροπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: