Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Καλλιθέα: Συγκέντρωση καταγγελίας για το θάνατο του 18χρονου διανομέα Ανεες Μιρ

 



Σήμερα Σάββατο 23/10 στη συμβολή των οδών Θησέως και Χαροκόπου, λίγα μέτρα από το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα εργασίας ο 18χρονος διανομέας Ανεες Μιρ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο  εργοδοτικό έγκλημα. Ο κλάδος των μεταφορέων θρηνεί ακόμη ένα θύμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των «σύγχρονων» εργασιακών σχέσεων.  Ο νέος θάνατος έρχεται αμέσως μετά τη νίκη των διανομέων της Ε-Food και αποδεικνύει πως οι αγώνες «για το ψωμί και τη ζωή» έχουν λόγο ύπαρξης και πρέπει να πυκνώσουν.

Τη συγκέντρωση καλούσε η ΣΒΕΟΔ και συμμετείχαν το συνδικάτο επισιτισμού και τουρισμού, η Πακιστανική κοινότητα, εργατικές συλλογικότητες και κινήσεις της Καλλιθέας και της ευρύτερης περιοχής. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία, η οποία αφού πέρασε από το σημείο του τραγικού γεγονότος, συνεχίστηκε  στους δρόμους της Καλλιθέας.

Η Ταξική Πορεία στήριξε τη συγκέντρωση  καταγγέλλοντας  το νέο εργοδοτικό έγκλημα, αναδεικνύοντας  πως ο μόνος τρόπος να μπει φραγμός στον εργασιακό μεσαίωνα είναι η ανάπτυξη  μαζικών αγώνων  και  συλλογικής διεκδίκησης.


Παρακάτω βρίσκεται το κείμενο που μοιράστηκε στη συγκέντρωση:

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ 

Ακόμα ένας νεκρός ντελιβεράς- ακόμα ένα θύμα έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων. Αυτή τη φορά τον έλεγαν Ανέες Μιρ και ήταν 18χρονών, το γεγονός έγινε τη Κυριακή 10/10 στη Καλλιθέα.

Δεν ήταν «ατυχές περιστατικό», ούτε «η κακιά η ώρα». Για μας τα εργατικά «ατυχήματα» είναι ένα προμελετημένο έγκλημα στην περίοδο του εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε. Η υπερ-εντατικοποίηση της εργασίας, όπου ένας εργάτης/εργάτρια καλείται, με την πρόφαση της κρίσης, να κάνει διπλές και τριπλές δουλειές, τα εξαντλητικά ωράρια και οι ατελείωτες υπερωρίες που επιβάλλονται από την εργοδοσία με τον εκβιασμό «όποιος δεν μπορεί φεύγει», σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική έλλειψη μέτρων ασφαλείας, διαμορφώνουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για μικρά και μεγάλα «ατυχήματα».  

Πόσο μάλλον για το συγκεκριμένο επάγγελμα που θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα και τα πιο κακοπληρωμένα. Μέσα σε άσχημες συνθήκες  (βροχές, παγωνιά, καύσωνες) και συνεχή πίεση για το χρόνο που θα φτάσουν οι παραγγελίες. Τις περισσότερες φορές χωρίς ασφάλιση ή με κάποια τυπικά ένσημα. Με πενιχρό ωρομίσθιο και το κόστος συντήρησης, τον εξοπλισμό και τη βενζίνη να επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Αυτές τις συνθήκες εργασιακής βαρβαρότητας θέλουν να επιβάλλουν κεφάλαιο και  κυβέρνηση, αξιοποιώντας φυσικά και το τερατούργημα Χατζηδάκη. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα φτηνό και κυρίως αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, που στο όνομα της επιβίωσης θα δέχεται να δουλεύει σε συνθήκες γαλέρας. Θέλουν να δουλεύουμε όποτε, όσο και με ό,τι όρους επιβάλλει η εργοδοσία, με κόστος μέχρι και την ίδια μας τη ζωή.

Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει απερίφραστα το νέο εργατικό δυστύχημα! Καταγγέλλουμε το συνολικότερο καθεστώς εκβιασμών και ανασφάλειας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν με τη ζωή τους υπό διαρκή κίνδυνο. Με ελλιπή ή και καθόλου μέτρα ασφαλείας υποκύπτοντας στον εκβιασμό κάτω από το φόβο της απόλυσης.

Για εμάς τα συμφέροντα των εργαζόμενων βρίσκονται απέναντι στην εργοδοσία. Μόνο με το δικό μας μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να αντισταθούμε στην εργασιακή βαρβαρότητα και να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, με ανθρώπινα ωράρια και με αξιοπρεπείς όρους.

•Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!

•Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!

•Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 

23/10/21 


Δεν υπάρχουν σχόλια: