Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Κινητοποίηση υγειονομικών έξω από το ΣτΕ

Σήμερα 8/10/2021 εκδικαζόταν στο ΣτΕ η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ ενάντια στις αναστολές των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη εξαιτίας του μη εμβολιασμού τους.

Δυστυχώς η κατάσταση στα σωματεία και την ομοσπονδία είναι τόσο άσχημη που οι εργαζόμενοι δεκαετίες τώρα δεν έχουν επίγνωση της δύναμης των οργανωμένων και μαζικών αγώνων, οπότε μοιραία εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε δικηγόρους που "θα υπερασπιστούν το δίκιο τους" και "θα καταφέρουν να πείσουν τα δικαστήρια πως είναι άδικο να μείνουν χωρίς δουλειά", αν και κανείς δε θυμάται περίπτωση στην οποία το ανώτατο δικαστήριο να έβγαλε απόφαση κατά της κυβέρνησης και υπέρ των εργαζόμενων.

Τους τελευταίους δύο μήνες που ανακοινώθηκαν οι αναστολές (ενώ στην αρχή οι περισσότεροι θεωρούσαν πως με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα νοσοκομεία θα ήταν αδύνατο η κυβέρνηση να προχωρήσει σ' αυτές γιατί δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα τμήματα), ακόμα κι όταν καταλάβαμε πως είναι ικανοί για όλα, οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν ελπιδοφόρα, απομαζικοποιούνταν, με ευθύνη των κυρίαρχων παρατάξεων των σωματείων και της ομοσπονδίας.

Έτσι οι συνάδερφοι που βγήκαν σε αναστολή ήταν σαν να στέλνονταν δώρο στους αντιεμβολιαστές, που κρύβανε τις αντιδραστικές τους τοποθετήσεις πίσω από την "ελεύθερη επιλογή" και την "εναντίωση στην υποχρεωτικότητα".

Στη "διακήρυξη κατά της υποχρεωτικότητας" που διακινούσαν οι "υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας", αναφέρουν: "Με κυρίαρχο τον κατασκευασμένο φόβο, εργαλείο την παρατεταμένη τρομοκράτηση των πολιτών μέσω των ΜΜΕ, καταστρατηγήθηκαν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων μας". Τα συνθήματα που κυριάρχησαν από τους συναδέρφους αυτούς, που προτίμησαν να κάνουν προσυγκέντρωση και μετά να πάνε στο απέναντι πεζοδρόμιο απ' όσους συνέχισαν να εργάζονται και σημερα έκαναν στάση εργασίας, αφορούσαν γενικά την "ελευθερία", ενώ περιλάμβαναν και το "φέρ'τε πίσω το σύνταγμά μας" ή την απειλή ότι "στις εκλογές που έρχονται θα μοιράσουμε κι εμείς αναστολές".

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά που κατάφερε η κυβέρνηση να χτυπήσει με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό μπορούμε να το διεκδικήσουμε μόνο με μαζικούς κι οργανωμένους αγώνες, και όσων είναι σε αναστολή και όσων συνεχίζουν να δουλεύουν. Οι τεχνητοί διαχωρισμοί δεν ωφελούν κανένα.

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να ξεπεράσουμε τις ηγεσίες, να κάνουμε γενικές συνελεύσεις και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα, αν θέλουμε να ξαναγυρίσουν οι συνάδερφοι στη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: