Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Αποτελέσματα εκλογών Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων

Στις 22-23 Οκτώβρη πραγματοποίησε τις πρώτες του εκλογές το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, το οποίο ιδρύθηκε ενάμιση περίπου χρόνο πριν και σήμερα αριθμεί περίπου 330 μέλη.

Η ίδρυσή του ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα για τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους του κλάδου, οι οποίοι αν και δουλεύουν καθημερινά κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν είχαν ένα σωματείο μέσα απ' το οποίο να μπορούν συγκροτήσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, κόντρα σε λογικές που θέλουν όλους τους δικηγόρους να είναι ενιαίοι ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης (βλ. ΔΣΑ).

Ως Ταξική Πορεία, αναγνωρίζοντας την παραπάνω αναγκαιότητα, στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή αυτήν την προσπάθεια, αναδεικνύοντας ότι η διέξοδος για τους εργαζόμενους του κλάδου δεν μπορεί να ιδωθεί έξω από τις συλλογικές διαδικασίες και τα συλλογικά όργανα. Δεν μπορεί να έρθει χωρίς τη μαζική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, χωρίς τον μαζικό αγώνα για την ανατροπή του ν. Χατζηδάκη και της αντεργατικής πολιτικής συνολικά. Αυτήν την κατεύθυνση παλέψαμε όλο αυτό το διάστημα κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που διαμόρφωσε τόσο η πανδημία όσο και το γεγονός ότι, με ευθύνη των κυρίαρχων δυνάμεων, οι μαζικές και συλλογικές διαδικασίες έλλειψαν παρά το γεγονός ότι ήταν πιο αναγκαίες από ποτέ.

Αυτήν την κατεύθυνση παλέψαμε και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 16/10, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη μαζικοποίησης του σωματείου και ζωντανέματος των συλλογικών διαδικασιών, ώστε να μην αποτελεί απλώς ένα σωματείο-σφραγίδα. Κόντρα στο κλίμα που καλλιεργούσε η πλειοψηφία της προσωρινής διοίκησης (ΠΑΜΕ) ότι λίγο πολύ το σωματείο τα έχει κάνει όλα καλά, αντιπαρατεθήκαμε στη στάση που κράτησε η συγκεκριμένη δύναμη στις 3 Ιούνη όταν συντάχθηκε πίσω από την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, ακυρώνοντας την απεργία. Αλλά και στη ρεφορμιστική και ηττοπαθή λογική που καλεί τους εργαζόμενους να «παλέψουν» για να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά, χωρίς να θέτει ουσιαστικά ζήτημα ανατροπής του.

Στις εκλογές συμμετείχαν 295 μέλη από το σύνολο των 330, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να γράφεται στο σωματείο τις τελευταίες μέρες πριν κλείσει το μητρώο. Ακολουθεί πίνακας με τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων:


ΔΣ

ΕΚΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

170 (5)

169 (2)

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

114 (4)

113 (2)

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

9

9

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

2

3

ΑΚΥΡΑ

-

1

Σύνολο ψηφισάντων

295

295

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο διάστημα να παλεύουμε μέσα από το σωματείο για τη μαζικοποίησή του αλλά και για τη διαμόρφωση όρων για τη συγκρότηση του αγώνα μας. Για να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα με όπλα τα σωματεία, τις Γενικές Συνελεύσεις και την απεργία.

Το τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί μετά και την ψήφιση του ν. Χατζηδάκη βάζει αναβαθμισμένα καθήκοντα, αναδεικνύοντας επιτακτικά την ανάγκη κάθε σωματείο να πάρει ξεκάθαρη θέση κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό. Και αυτή θέση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συγκρότηση του αγώνα για την ανατροπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: