Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΣΕΤΗΠ: Παρέμβαση της Ταξικής Πορείας στην εκλογο-απολογιστική συνέλευση του σωματείου.


Να μην αποδεχτούμε τον εργασιακό μεσαίωνα! – Οι εργαζόμενοι άμεσα στην πάλη για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη!

 

Μονιμοποίηση τηλεργασίας και διάλυση ουσιαστικά του ωραρίου. Με τους εργαζόμενους μόνους, αποκλεισμένους σπίτι, να φορτώνονται τα κόστη δουλειάς, γλιτώνοντας από την εργοδοσία συλλογική οργάνωση στους χώρους δουλειάς. Απλήρωτες υπερωρίες και ξεχειλωμένα ωράρια, σε έργα που «πρέπει να βγει η δουλειά». Σπαστά ωράρια και βάρδιες στα call center με την εντατικοποίηση της δουλειάς και την τρομοκρατία να σπάει κόκκαλα. Stand-by μέχρι και όλο το 24ωρο. Μαζικές απολύσεις εργαζομένων, είτε εκδικητικές, είτε επειδή η εταιρεία «δε βγαίνει», είτε λόγω συγχωνεύσεων/εξαγορών. Δουλειά στο σπίτι σε αφόρητη ζέστη ή έξω στο χιόνι, σε απάνθρωπες συνθήκες για να βγουν τα κέρδη της εργοδοσίας. Ακόμα και παρακολούθηση μέσω καμερών στην τηλεργασία. Στοίβαγμα σε χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας χωρίς υγειονομικά μέτρα!

Να πάνω σε ποια κατάσταση των εργαζομένων ήρθε να πατήσει ο νόμος Χατζηδάκη και η αντεργατική πολιτική της ΝΔ. Συνθήκες που δρομολογούνται από την εργοδοσία στον κλάδο όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και που χειροτέρεψε για τους εργαζόμενους η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων!

Μέσα σε όλα, η ακρίβεια και οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης(ρεύμα, πετρέλαιο, είδη πρώτης ανάγκης), με τους μισθούς πείνας καθηλωμένους, έρχονται να ξετινάξουν ακόμα παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση – Γκρεμίζουν κατακτήσεις δεκαετιών!

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου, έχουν βαλθεί να ισοπεδώσουν κάθε έννοια εργατικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος:

-Κατάργηση του 8ώρου, τη βάση συγκρότησης των εργαζομένων και των κατακτήσεων τους

-Κατάργηση υπερωριακής αμοιβής, που σημαίνει 10ωρα δουλειάς χωρίς επιπλέον αμοιβή

-Ατομική διευθέτηση, που ξηλώνει τις συλλογικές συμβάσεις και τη συλλογική διαπραγμάτευση

-Αύξηση των υπερωριών στις 150 ώρες για όλους τους κλάδους

-Κατάργηση κυριακάτικης αργίας, σε μια σειρά κλάδους πολλοί εκ των οποίων και στις τηλεπικοινωνίες/πληροφορική(data centers, call centers, τμήματα εξυπηρέτησης πελατών κ.α.)

-Απολύσεις στα μέτρα που λύνουν τα χέρια στην εργοδοσία, χωρίς αποζημιώσεις και επαναπροσλήψεις

-Επέκταση και θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, απαλλάσσοντας εργοδοσία από κόστη εξοπλισμού, με ότι σημαίνει για το ωράριο εν μέσω εκβιασμών

-Κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, με την υποχρεωτική εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ΓΣ σωματείου.  Με την υποχρεωτική γνωστοποίηση και προειδοποίηση προς την εργοδοσία απεργιακής απόφασης. Με υποχρεωτική πρόβλεψη «προσωπικού ασφαλείας στο 1/3 των εργαζομένων». Με το 50%+1 του απεργοκτόνου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει. Θέλουν να κάνουν αδύνατη την κήρυξη απεργίας!

-Έλεγχος και φακέλωμα, στοχοποίηση των σωματείων και συνδικαλιστών, με την υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ, με σημαντικό περιορισμό των δραστηριοτήτων ενός σωματείου αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη(!)

-Ασφυκτική πίεση στα οικονομικά των σωματείων, με το προχώρημα της υποχρεωτικής εγγραφής στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων(που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ)

-Με τη θεσμοθέτηση και  της απεργοσπασίας, και την απεργιακή περιφρούρηση στους χώρους δουλειάς να θεωρείται ποινικό αδίκημα και «ψυχολογική βία».

Παράλληλα και σε συμπλήρωμα του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, η κυβέρνηση ψήφισε στις αρχές του Σεπτέμβρη και το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, που ξηλώνει την επικουρική ασφάλιση, που  ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση και τη μετατρέπει σε ατομική υπόθεση. Συνολικά βάζει στο στόχαστρο τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να μη βγάζουν κουβέντα για απεργία.

Οι ανατροπές αυτές στοχεύουν συνολικά τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται, να παλεύουν. Θέλουν να βγάλουν στην παρανομία τον ταξικό-αγωνιστικό συνδικαλισμό, που έρχεται σε σύγκρουση με το σύστημα.

Δεν τους αρκεί που ήδη μέχρι σήμερα σχεδόν κάθε απεργία βγαίνει «παράνομη» στα αστικά δικαστήρια. Δεν τους αρκεί η σημερινή φάση αποσυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Έχει πρόβλημα το κεφάλαιο να μπορούν οι εργαζόμενοι να οργανώνονται, να απεργούν, να διεκδικούν στους χώρους δουλειάς.

Γνωρίζουν ότι η βάρβαρη επίθεσή τους θα γεννήσει νέες αντιστάσεις και οι εργαζόμενες μάζες θα ξαναβρούν το δρόμο της οργανωμένης πάλης.

Γι’ αυτό θέλουν να υπονομεύσουν και να δέσουν χειροπόδαρα τους εργατικούς αγώνες από σήμερα.

Δεν θέλουν να τους προκύψουν άλλες e-food! Αγώνες σαν κι αυτό της e-food, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η συλλογική πάλη των εργαζόμενων νικάει! Μπορεί να κάνει πίσω τις ορέξεις της εργοδοσίας. Τέτοιοι αγώνες είναι που κάνουν κουρελόχαρτο την αντεργατική επίθεση και διαψεύδουν στην πράξη την άποψη ότι «οι αγώνες είναι μάταιοι». Δεν θέλουν να τους προκύψουν άλλες απεργίες σαν αυτή των εκπαιδευτικών, ενάντια στην αξιολόγηση! Γιατί αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργήσουν κατά δεκάδες χιλιάδες αψηφώντας την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των δικαστηρίων. Ότι η αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος μπορεί να γίνει μαζική λαϊκή υπόθεση. Αποδεικνύουν ότι οι αγώνες δεν είναι παράνομοι ή νόμιμοι, αλλά δίκαιοι!

Άμεση ανάγκη, να πάρουν οι εργαζόμενοι την οργάνωση της πάλης στα χέρια τους! Κόντρα στις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Όπως την πρωτομαγιά, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι αψήφησαν τη ΓΣΕΕ, και πήραν την υπόθεση της πρωτομαγιάτικης απεργίας πάνω τους, με μαζικές συγκεντρώσεις στις 6 του Μάη. Κόντρα στη γραμμή του συμβιβασμού που έφτασε στη σημείο να ακυρώσει την απεργία στις 3 Ιούνη και να ξεπουλήσει τις απεργιακές διαθέσεις των εργαζομένων, να ακυρώσει απεργιακές αποφάσεις δεκάδων σωματείων. Χιλιάδες εργαζόμενοι που δίναν τη μάχη με την εργοδοσία "αδειάστηκαν", έμειναν εκτεθειμένοι απέναντι στην εργοδοσία, ενώ δόθηκε και ένα σαφές μήνυμα υποταγής προς την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Έτσι στρώθηκε ο δρόμος για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Γιατί οι νόμοι δεν ψηφίζονται για «να μείνουν στα χαρτιά», αλλά για να εφαρμοστούν. Και η μόνη εγγύηση νίκης είναι η μαζική και οργανωμένη πάλη για την κατάργησή τους! Όχι από «συμβολικές κινητοποιήσεις» ή άσφαιρες «τουφεκιές στον αέρα» για να βγουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες από την υποχρέωση, αλλά με τους εργαζόμενους στους δρόμους και στις απεργίες!

Ο νόμος Χατζηδάκη και οι εγκύκλιοι που ακολούθησαν βάζουν ανοιχτά πλέον την ανάγκη τα εργατικά σωματεία να πάρουν θέση. Να αντιταχθούν σε κάθε πτυχή αυτού του αντεργατικού τερατουργήματος. Να μην αποδεχθούν καμία εφαρμογή των διατάξεών του. Τα σωματεία είναι όργανα πάλης της εργατικής τάξης και δεν θα δίνουν λογαριασμό στο κεφάλαιο και στο κράτος του. Ο συνδικαλισμός δεν θα γίνει έρμαιο στις επιταγές του ταξικού αντιπάλου.

-Να μην αποδεχτούμε καμιά αλλαγή στα καταστατικά των σωματείων. Αυτά αποτελούν βάση συμφωνίας των εργαζομένων για την συλλογική τους πάλη, για την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων.

-Να μην αποδεχτούμε την εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Τα σωματεία μας νομιμοποιούνται από τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά. Να μη δοθεί κανένα στοιχείο για τα μέλη των σωματείων.

-Να μη νομιμοποιήσουμε το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, να μη λογοδοτούν σε κανέναν τα σωματεία για τα οικονομικά τους, εκτός από τα μέλη τους, στα οποία και ανήκουν ισότιμα! Καμία παρέμβαση στα οικονομικά των σωματείων! Όχι στις παρακρατήσεις συνδρομών από την εργοδοσία, καμία οικονομική εξάρτηση από το κράτος. Τα σωματεία στηρίζονται οικονομικά στις εισφορές των μελών τους!

-Να μη νομιμοποιήσουμε καμιά ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία παρέμβαση του κράτους στις διαδικασίες των σωματείων! Οι αποφάσεις τους παίρνονται από τους εργαζόμενους, με τη φυσική τους παρουσία και διαφυλάσσονται από τους ίδιους.

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας δεν μπαίνουν στο γύψο.

·         ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.

·         ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

·         ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΤΑΩΡΟ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ  ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

·         ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

·         ΚΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ.

·         ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

·         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: