Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Στο πλευρό των εργαζομένων της Cosco - Νέα συγκέντρωση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Με νέα, απογευματινή συγκέντρωση την Τετάρτη 27 Οκτώβρη, στις 6:30 μμ, στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της Cosco για τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου τους. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης 26 Οκτώβρη στην πύλη του ΣΕΜΠΟ που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι της Cosco και αλληλέγγυοι.

Είχε προηγηθεί το πρωί μαζική απεργιακή συγκέντρωση μέσα σε κλίμα οργής και θλίψης. Η συγκέντρωση, που έγινε στην πύλη του εργοταξίου, καλέστηκε από την Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκηρύχθηκε στις 25 Οκτώβρη, το ίδιο βράδυ του τραγικού γεγονότος.

Οι εργαζόμενοι απεργούν μετά από το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στις 25 Οκτωβρίου στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco, όπου ένας εργάτης έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε στις ράγες που κινούνται οι γερανογέφυρες. Ο 45χρονος εργάτης, αφού δούλεψε 12 συνεχόμενες ώρες, καλέστηκε λίγες ώρες μετά να επιστρέψει σε κόντρα βάρδια. Οι συνθήκες υπερ-εντατικοποίησης της εργασίας, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς και οι κόντρα βάρδιες δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό αλλά καθολικό φαινόμενο και αφορά το σύνολο των εργατών.

Η Ταξική Πορεία συμμετείχε στη συγκέντρωση, στηρίζοντας την 24ωρη απεργία και μοιράζοντας την ανακοίνωσή της. Πολλές οι συζητήσεις που άνοιξαν σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην εταιρία, την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, και τις πολύωρες και συνεχόμενες βάρδιες, που καταδεικνύουν τις εμφανείς ευθύνες της εργοδοσίας γι’ αυτό που τόσο εύκολα η ίδια κατονομάζει “ατύχημα”. Οι εργαζόμενοι εκφράσαν την οργή και την αγανάκτησή τους, καθώς στην θέση του συναδέλφου τους που έχασε τη ζωή του θα μπορούσε να βρεθεί ο οποιοσδήποτε που εργάζεται σε αυτές τις συνθήκες. Εκφράσαν όμως και τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Η ΕΝΕΔΕΠ κατέθεσε στη διοίκηση τα αιτήματα των απεργών, που συμπεριλάμβαναν μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρου και σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η εργοδοσία απέρριψε τα αιτήματα των απεργών και επιπλέον δεν αποδέχθηκε να συνομιλήσει με το σωματείο, παραπέμποντας στο εργοδοτικό σωματείο. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν την απεργία τους για ακόμη ένα 24ωρο, κόντρα στις πιέσεις και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να στηρίξουν την απεργία και να συνεχιστεί ο αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Αυτός ο αγώνας είναι ένας αγώνας δίκαιος και καταδεικνύει ότι οι εργάτες δεν είναι αναλώσιμοι. Μόνο μέσα από τη συλλογική πάλη και τη μαζική μας αντίσταση μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση που ισοπεδώνει τα δικαιώματά μας. Να δηλώσουμε μαζικά και αποφασιστικά ότι η εργατική τάξη δεν θα θυσιαστεί στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου!

ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: