Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

2 νεκροί εργάτες σε μια μέρα

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ!


Ένας εργάτης νεκρός και δύο τραυματίες ήταν η τραγική κατάληξη της φωτιάς που ξέσπασε σε εργοτάξιο παραγωγής πίσσας στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας. Ο 53χρονος που κάηκε ζωντανός εν ώρα εργασίας είναι ένας από τους δεκάδες νεκρούς που τους τελευταίους μήνες αφήσαν την τελευταία τους πνοή στο «πόστο» τους. Χωρίς μέτρα ασφαλείας, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο οι εργαζόμενοι ξεκινούν τη βάρδια σε χώρους που έχουν μετατραπεί σε ναρκοπέδια από την αδιαφορία των εργοδοτών και των κυβερνήσεων. Μετά από λίγες ώρες και πριν καλά-καλά προλάβει αυτό το θλιβερό γεγονός να γνωστοποιηθεί, θα χάσει τη ζωή του ένας ακόμα εργαζόμενος, αυτή τη φορά του ΔΕΔΔΗΕ, από ηλεκτροπληξία, στην Κέρκυρα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο συνδυασμός των εντατικοποιημένων ρυθμών εργασίας με την πλήρη απαξίωση των μηχανισμών προστασίας είναι η μοναδική αιτία για τους τραυματισμούς και τους θανάτους στους εργασιακούς χώρους. Το 2023 έκλεισε με 179 νεκρούς και 287 τραυματίες που πέρασαν από τις κρεατομηχανές της σύγχρονης σκλαβιάς. Το 2024, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές, έρχεται με τη σειρά του να σπάσει ξανά το μαύρο ρεκόρ εργοδοτικών εγκλημάτων.

Σε επιδημία «δυστυχημάτων» αναφέρονται όλοι όσοι θέλουν να καλύψουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Η πραγματική επιδημία όμως είναι το σύστημα που για να παραχθεί ο απαραίτητος πλούτος, μαζί με τους μισθούς θα θυσιάσει και τις ζωές των εργαζομένων. Για το κεφάλαιο τα μέτρα προστασίας είναι ένα παραπανίσιο έξοδο που τελικά το πληρώνουν οι εργαζόμενοι με το ίδιο τους το αίμα.

Συνένοχες σε αυτό το έγκλημα είναι και όλες οι κυβερνήσεις που παράλληλα με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων διέλυσαν και όσες δομές προστασίας είχαν απομείνει. Δεν είναι τυχαίο που μετά από την ψήφιση των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη υπήρξε κατακόρυφη άνοδος των εργοδοτικών εγκλημάτων. Η εφαρμογή του μέτρου για την 6ήμερη εργασία θα συμβάλει με τη σειρά της στο μακελειό που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι της χώρας.

Είναι πλέον γνωστό! Εργοδότες και κυβέρνηση δεν υπολογίζουν τις ζωές μας! Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φραγμό σε αυτήν την ανθρωποθυσία που έχει γίνει καθημερινότητα είμαστε εμείς. Όσο η αποσυγκρότηση των μορφών πάλης και οργάνωσης των εργαζομένων δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να προχωρά ακάθεκτο, αυτό ποδοπατά όλα τα δικαιώματά μας, ακόμα και αυτό της ζωής.

Για όλους εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν της οργάνωσης και του αγώνα, της αντίστασης σε αυτήν τη βαρβαρότητα και της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Για να γυρνάμε ζωντανοί στα σπίτια μας μετά από τη βάρδια. Για να μην κινδυνέψει κανένας μας να σακατευτεί την ώρα της δουλειάς.

Με τους αγώνες μας και μόνο με αυτούς θα εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στη ζωή.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

8ΩΡΟ-5ΗΜΕΡΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: