Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Κινητοποιήσεις συμβασιούχων μηχανικών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε  το δελτίο τύπου που έβγαλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι μηχανικοί της Διεύθυνσης Έργου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι οποίοι ήδη από τα μέσα του Μάη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις διεκδικώντας αυξήσεις στου μισθούς και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποχή συμβασιούχων μηχανικών ΑΣΕΠ Δ/νσης Έργων

του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο

στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2024

04.06.2024

Εργαζόμαστε με σύμβαση μίσθωσης έργου -Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών- εδώ και περίπου 6 χρόνια στη Δ/νση Έργων του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και οι συμβάσεις μας υπογράφηκαν ύστερα από διαδικασίες ΑΣΕΠ. Πλέον της σημαντικής τεχνικής εμπειρίας που ο καθένας μας είχε αποκτήσει από την κατά μέσο όρο 15ετή προηγούμενη επαγγελματική του δραστηριότητα σε μελέτες κτηματολογίου, όλο αυτό το διάστημα έχει αποκτηθεί πρόσθετη εξειδίκευση μέσω της επίβλεψης, του ποιοτικού ελέγχου, του σχεδιασμού και της τεχνικής υποστήριξης των μελετών κτηματογράφησης.

Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις μας λήγουν από το επόμενο έτος, ενώ παράλληλα οι ανάγκες του Φορέα παραμένουν και διευρύνονται, όπως άλλωστε δείχνει και ο σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για προσλήψεις, θέσαμε οικονομικά και εργασιακά ζητήματα όπως περιγράφουμε.

 

Το παρακάτω κείμενο εστάλη αρχικά στις 09.04.2024 στο αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στη Διοίκηση του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και τα στελέχη της Δ/νσης Έργων, με την σημείωση να απαντηθεί έως τις 23.04.2024 και την επιφύλαξή μας για την περαιτέρω στάση μας.

Καθώς δεν λάβαμε καμία απάντηση, προχωρήσαμε σε αποχή από τα καθήκοντά μας στις 14.05.2024.

Στις 21.05.2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Συμβασιούχων της Δ/νσης Έργων και της Διοίκησης του Φορέα,  παρουσία στελεχών της Δ/νσης Έργων και της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Παρά το γεγονός ότι διατυπώθηκαν γενικές θετικές προθέσεις από την πλευρά της Διοίκησης, παρουσιάστηκαν και εκφράστηκαν εμφατικά διάφορα προβλήματα, δυσκολίες και νομικά κωλύματα, όπως άλλωστε έχουν διατυπωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, στο πλαίσιο αντίστοιχων συζητήσεων, αφήνοντάς μας επί της ουσίας στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Στις 22.05.2024 στείλαμε εκ νέου το κείμενό μας στους αρχικούς αποδέκτες, ζητώντας έγγραφη διατύπωση δεσμεύσεων για συγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με τα ζητήματα που έχουμε θέσει, έως την Τρίτη 28.05.2024, επιφυλασσόμενοι και πάλι για τις περαιτέρω κινήσεις μας.

Μη έχοντας λάβει απάντηση μέχρι και σήμερα,

προχωράμε σε

νέα αποχή από τα καθήκοντά μας στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2024

 

Ακολουθεί το κείμενο με το οποίο απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους:

Όταν το 2018, με τις μελέτες για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στη χώρα να έχουν μόλις ανατεθεί, προέκυψε η ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης του προσωπικού της Δ/νσης Έργων του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, ακολουθήθηκε μια πρακτική που για χρόνια εφαρμοζόταν στον ιδιωτικό τομέα στον κλάδο των μηχανικών: η κάλυψη των θέσεων εργασίας με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου. Η συγκεκριμένη σχέση εργασίας έχει γίνει σχεδόν καθολική στον κλάδο της μελέτης, χωρίς να αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής για τους εργαζόμενους μηχανικούς. Υποχρεωνόμαστε να υπογράφουμε την ίδια στιγμή την πρόσληψη και την απόλυσή μας, να μην δικαιούμαστε επισήμως κανενός είδους άδεια, αποζημίωση απόλυσης, ταμείο ανεργίας, αύξηση κ.λπ. Και παρά το γεγονός ότι χαρακτηριζόμαστε «συνεργάτες» ή «ελεύθεροι επαγγελματίες», είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε συγκεκριμένες εργασίες, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, σε συγκεκριμένο χώρο και με την απαίτηση συγκεκριμένου ωραρίου. Οι δε φορολογικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται το καθεστώς του «ελεύθερου» επαγγελματία, μόνο επιπλέον έξοδα αλλά και κινδύνους έχουν επιφέρει για τους εργαζόμενους μηχανικούς. 

Η απασχόλησή μας με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου σε Δημόσιο Φορέα έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ενώ κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους και υπάρχει καθεστώς ενιαίου μισθολογίου, οι αμοιβές μας είναι αρκετά χαμηλότερες. Χαμηλότερες ακόμη και από τις αμοιβές των επίσης συμβασιούχων συναδέλφων με μίσθωση έργου που εργάζονται στον Φορέα μέσω του ΤΕΕ.  Ενώ δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, υποχρεωνόμαστε να εκτελούμε καθήκοντα δημοσίου υπαλλήλου, για παράδειγμα στο πλαίσιο της στοχοθεσίας, ή να εκτελούμε αποφάσεις της Δ/νσης με τη μορφή του «εντέλλεσθε», όπως έγινε πρόσφατα με την ομάδα συντονισμού των εργασιών του ελέγχου επί των εκθέσεων.

Όλο αυτό το διάστημα των 6 περίπου χρόνων, έχοντας περάσει από σειρά νέων προκηρύξεων και νέων αντίστοιχων συμβάσεων, έχουμε θέσει όλα αυτά τα ζητήματα με διάφορες ευκαιρίες και αφορμές και σε όλο το εύρος των υπευθύνων. Από τη Διεύθυνσή μας και τη Νομική Διεύθυνση, έως τη Διοίκηση του ν.π.δ.δ. και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ανταπόκριση που υπήρχε στα ζητήματα που θέταμε ήταν από «κατανόηση» και γενικού τύπου πρόθεση για «επίλυση» έως και ευθεία αντιπαράθεση για το περιεχόμενο των συμβάσεών μας. Αναφορές του τύπου «ήταν από την αρχή γνωστοί οι όροι εργασίας», ή «οι συμβάσεις έχουν αρχή, μέση και τέλος» που έχουν ακουστεί σε διάφορες συζητήσεις όλα αυτά τα χρόνια, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι αυτό το πλαίσιο εργασίας έχει διαμορφωθεί ακριβώς για να μας εγκλωβίζει ως εργαζόμενους και να μας αφαιρεί τη δυνατότητα επιλογών. Το «ας μην υπογράφατε αφού δεν συμφωνείτε» ισοδυναμεί με το «μην δουλεύετε καθόλου», αφού στην πραγματικότητα έχει σχεδόν καταργηθεί κάθε άλλο καθεστώς εργασίας στον κλάδο. 

Από τη μέχρι τώρα επικοινωνία μας, έχει φανεί διστακτικότητα από την πλευρά του υπουργείου να δοθούν απαντήσεις και να γίνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα ζητήματα που έχουμε θέσει, τουλάχιστον με τον τρόπο που το έχουμε επιχειρήσει έως τώρα. Οι απαντήσεις σχεδόν πάντα περιλάμβαναν γενικές διαβεβαιώσεις περί της χρησιμότητάς μας και της αναγνώρισης της εργασίας που προσφέρουμε και αντίστοιχες υποσχέσεις περί συνέχισης της εργασίας αυτής σε ένα ασαφές πλαίσιο, χωρίς ποτέ να αναγνωρίζουν το αδιέξοδο που δημιουργεί αυτή η εργασιακή σχέση. Αντιθέτως, έχει γίνει σαφές ότι δεν είμαστε προτεραιότητα, παρότι η εξέλιξη της Κτηματογράφησης στηρίζεται σε ποσοστό άνω του 80% σε εργαζόμενους με Σύμβαση Μίσθωσης Έργου.

Ως εκ τούτου, επαναφέρουμε τα ζητήματα που έχουμε επανειλημμένως θέσει και συγκεκριμένα:

Οικονομικό/Αμοιβές

Με δεδομένα:

Την δραστική αύξηση του πληθωρισμού και τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ζωής (ενέργεια, ενοίκια, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ.)

Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προκαλείται είτε αυτοτελώς είτε από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Τη μείωση των μισθών από το 2010 και μετά και την έκτοτε καθήλωσή τους

Το γεγονός ότι όσοι εργαζόμαστε στο Τμήμα Διαχείρισης Έργων, λαμβάνουμε τις ίδιες αμοιβές εδώ και 6 χρόνια

Τη διαφορά των αμοιβών μας με τις αμοιβές των μόνιμων συναδέλφων και των συναδέλφων με συμβάσεις του ΤΕΕ

Τον αυξανόμενο όγκο εργασιών και απαιτήσεων της Δ/νσης Έργων

Ζητάμε αύξηση των αμοιβών μας κατά 30%.

 

Σχέση εργασίας


Με δεδομένη και την πρόθεση του Φορέα, όπως έχει διατυπωθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης του 2024, να γίνουν «Προσλήψεις 266 μόνιμων ΠΕ/ΤΕ & 19 Δικηγόρων με έμμισθη εντολή Μάρτιος 2024 - Ιούλιος 2024 (διαδικασίες ΑΣΕΠ)», ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας μας στον Φορέα μετά το πέρας των τρεχουσών συμβάσεών μας, κάτω από νέο ευνοϊκότερο καθεστώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: