Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συμβασιούχων μηχανικών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο!

 

Όχι στο μπλοκάκι, Άμεσα αυξήσεις στις αμοιβές!


Περίπου δύο μήνες τώρα  οι συμβασιούχοι μηχανικοί στη Δ/νση Έργων του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας αυξήσεις στις αμοιβές τους αλλά και ενάντια στο καθεστώς εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ, το γνωστό «μπλοκάκι»). Με αποφάσεις από εσωτερικές συνελεύσεις με μεγάλη συμμετοχή, έχουν προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες αποχές.   Η ανταπόκριση από τη Διοίκηση του οργανισμού έχει μείνει μέχρι στιγμής σε γενικόλογες υποσχέσεις, όπως άλλωστε γίνεται επί σειρά ετών, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα έχουν εκδηλωθεί  προς το παρόν και «υπόκωφες» απειλές.

Η δουλειά με ΔΠΥ στον κλάδο των μηχανικών κοντεύει να γίνει η κυρίαρχη σχέση εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Για την εργοδοσία του κλάδου είτε είναι ιδιώτης, είτε ο συλλογικός καπιταλιστής(δημόσιο) είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή. Ο εργοδότης έχει όλα τα δικαιώματα κι ο εργαζόμενος κανένα. Ακόμη και οι εργοδοτικές εισφορές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους δουλεύουν σε έναν εργοδότη, εκτός από το γεγονός ότι νομιμοποίησαν αυτή τη σχέση εργασίας, κατά κανόνα αφαιρούνται από τον μισθό του εργαζόμενου προκειμένου να μείνει ίδιο το συνολικό «κόστος» ανά υπάλληλο. Άμεσο αποτέλεσμα η μεταφορά του κόστους στη πλάτη του εργαζόμενου μηχανικού. Την ίδια στιγμή  οι εργαζόμενοι μηχανικοί δεν έχουν δικαίωμα σε κανενός είδους άδεια, σε επίδομα ανεργίας, σε αποζημίωση απόλυσης, σε αύξηση. Είναι αναγκασμένοι όμως να παρέχουν «τις υπηρεσίες τους» σε συγκεκριμένο τόπο, ακολουθώντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις και με την απαίτηση να διατηρείται κανονικά το ωράριο.

Πιο συγκεκριμένα για το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι μηχανικοί εκτός όσων ισχύουν στον κλάδο, πρέπει να υπηρετούν τη στοχοθεσία που θέτει ο κάθε φορά πολιτικός προϊστάμενος, τις απαιτήσεις της  αξιολόγησης που η κυβέρνηση προώθησε με νόμο του 2022 για το ανθρώπινο δυναμικό στο δημόσιο τομέα. Κατά τα άλλα, είναι «συνεργάτες» και «ελεύθεροι επαγγελματίες» που αναγκάζονται να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ ετησίως, ενώ κατά συντριπτική πλειοψηφία πληρώνουν αμοιβές λογιστών, προκειμένου να ανταποκριθούν με τον μικρότερο κίνδυνο απέναντι στις φορολογικές απαιτήσεις.

Για τους συμβασιούχους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο αυτή η σχέση εργασίας έχει επιφέρει καθήλωση των αμοιβών στα ίδια επίπεδα από το 2018. Οι ήδη χαμηλές αμοιβές που προέβλεπαν οι πρώτες συμβάσεις εξακολουθούν να παραμένουν ίδιες έξι χρόνια μετά μέσα  σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας και ανατιμήσεων με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος όλος ο λαός. Γι’ αυτό και οι συμβασιούχοι στο Κτηματολόγιο διεκδικούν και αυξήσεις στις αμοιβές τους.

Ο αγώνας που δίνεται από τους εργαζόμενους μηχανικούς στο Κτηματολόγιο για αυξήσεις στις αμοιβές και ενάντια στο καθεστώς εργασίας με ΔΠΥ, είναι ένας δίκαιος και σημαντικός αγώνας! Είναι αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος να δουλεύουν με αξιοπρεπείς όρους και μισθούς!  Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδηθούν οι διεκδικήσεις τους!

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

·         Αυξήσεις στις αμοιβές!

·         Όχι στο μπλοκάκι και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας!



Δεν υπάρχουν σχόλια: