Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Να μην περάσει η νέα αντεργατική μεθόδευση της Wolt


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΤΗΣ WOLT

Να μην περάσει η νέα αντεργατική μεθόδευση της εταιρείας

Νέα συνέλευση για τη συνέχιση του αγώνα:
Πέμπτη 6 Απρίλη 4:30μμ
Κινηματογράφος STUDIO (Σταυροπούλου 33 Πλ. Αμερικής)

 

Με μια μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, αλλά και κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, συνέχισαν σήμερα την απεργία τους οι εργαζόμενοι-διανομείς της Wolt. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για μια ακόμη μείωση στις αποδοχές τους που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η εταιρεία μειώνοντας την αμοιβή ανά παραγγελία, ενώ παραμένουν και οι διαμαρτυρίες τους για τις επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, για την εργασιακή ανασφάλεια του καθεστώτος «ελεύθερου συνεργάτη», αλλά και για το φαινόμενο της εμφάνισης εργολάβων («εταιρείες διαχείρισης στόλων διανομής» τις ονομάζει η εταιρεία) οι οποίοι λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ εταιρείας και διανομέων, παρακρατώντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αμοιβής, που φτάνει το 30%-35% των εισπράξεων! Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο εκμεταλλεύεται και την ανάγκη για δουλειά πολλών μεταναστών εργαζομένων.

Ως πρώτη απάντηση, οι εργαζόμενοι-διανομείς έκαναν δύο μαζικές μοτοπορείες την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ το σαββατοκύριακο και σήμερα Δευτέρα προχώρησαν σε απεργία, αρνούμενοι να εξυπηρετήσουν παραγγελίες.

Ενάντια σε αυτό το άθλιο εργασιακό καθεστώς, στο οποίο βρίσκονται ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ και όχι από «ελεύθερη επιλογή», οι εργαζόμενοι-διανομείς διεκδικούν:

  • Να μην υπάρξει καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία.
  • Να επανέλθουν οι αποδοχές τους στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.
  • Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία.
  • Να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσοι διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.
  • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν μηχανής, εξοπλισμός).
  • Να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Στη συνάντηση που είχαν σήμερα Δευτέρα 3 Απρίλη με εκπροσώπους της εταιρείας, εισέπραξαν πλήρη άρνηση στην υλοποίηση των αιτημάτων τους. Μάλιστα, η εταιρεία δήλωσε προκλητικά ότι από την πλευρά της όλα είναι καλώς καμωμένα, ότι «το σκορ ικανοποίησης συνεργατών διανομέων για την ελληνική αγορά είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως» και ότι «η μέση αμοιβή ανά ώρα, εμφανίζεται αυξημένη κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο». Όλα αυτά προφανώς με τις δικές της... έρευνες, με τα δικά της... μαθηματικά και τους δικούς της... αλγορίθμους, οι οποίοι όμως δεν έχουν καμία σχέση με την άθλια πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι και που χειροτερεύει διαρκώς.

Στην ακρίβεια που εξαφανίζει τον μισθό, την ανασφάλεια της ελαστικής δουλειάς, το μόνιμο τρέξιμο για να βγει μεροκάματο, τον κίνδυνο ατυχήματος που πολλαπλασιάζεται από αυτές τις συνθήκες, ήρθε να προστεθεί το νέο χτύπημα της εργοδοσίας, που προωθείται και σε άλλες χώρες όπου κερδοσκοπεί. Αυτή την πραγματικότητα αντιπαλεύουν οι εργαζόμενοι-διανομείς. Έχουν το δίκιο με το μέρος τους, ό,τι κι αν λέει η εργοδοσία, που θησαυρίζει από τη δουλειά τους και θέλει να τους εκμεταλλεύεται ακόμα περισσότερο. Κι αν απέναντί τους έχουν ένα ολόκληρο σύστημα που στηρίζει αυτήν και κάθε εργοδοσία με νόμους, δικαστήρια και μηχανισμούς επιβολής της αντεργατικής πολιτικής, στο πλευρό τους έχουν τους εργαζόμενους και τον λαό, για να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη!

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: