Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Γρεβενά: Κινητοποιήσεις ενάντια στην ερημοποίηση και την υποβάθμιση του νοσοκομείου

Την Παρασκευή 7 Απρίλη πραγματοποιήθηκε με απόφαση της συνέλευσης των γιατρών του Νοσοκομείου Γρεβενών συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης ενάντια στην υποστελέχωση του νοσοκομείου. Η επικείμενη αποχώρηση ακόμα μιας αναισθησιολόγου αφήνει το νοσοκομείο με έναν, μόνο, αναισθησιολόγο. Ετσι και οι εφημερίες καθίστανται επικίνδυνες, καθώς η αντιμετώπιση σοβαρών επειγόντων περιστατικών υποβαθμίζεται σε επίπεδο Κέντρου Υγείας, αλλά και είναι αδύνατη η καθημερινή και ασφαλής διεκπεραίωση τακτικών χειρουργείων και επεμβάσεων για τις οποίες είναι απαραίτητη η παρουσία αναισθησιολόγου. Ταυτόχρονα οι ελλείψεις και σε άλλα κομβικής σημασίας τμήματα, όπως το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία, το Ακτινολογικό αλλά και η Παθολογική Κλινική όχι μόνο στερούν τη δυνατότητα του λαού της περιφέρειας να έχει σωστή περίθαλψη αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, καθυστερούν ή κάνουν αδύνατη την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ασθενών.


Η συνέλευση των γιατρών και η τριμελής επιτροπή που εκλέχτηκε, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, που περιέλαβαν μια πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, καλέσματα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσπάθησαν να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα και τους κινδύνους που προκύπτουν. Και αυτό κόντρα σε παγιωμένες αντιλήψεις που επιχείρησε να αναπαραγάγει η, προ μηνός, επίσκεψη της υφυπουργού Γκαγκα, ότι όλα βαίνουν καλώς, ή ότι τα προβλήματα είναι κάτι που ο λαός πρέπει να μάθει να ζει (ή και να πεθαίνει) με αυτά.

Η προσπάθεια αυτή οδήγησε στο πολύ πετυχημένο συλλαλητήριο στις 7/4 με ικανοποιητική συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, με παρουσία πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων (αν και καταγράφηκαν ηχηρές απουσίες όπως του εργατικού κέντρου και του σωματείου του νοσοκομείου). Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με διαδήλωση στην κεντρική οδό της πόλης, στην οποία συμμετείχαν το σύνολο σχεδόν των συγκεντρωμένων, πλην των θεσμικών παραγόντων που φρόντισαν να αποσυρθούν “έγκαιρα”.


Ο αρχικός στόχος να σπάσει η σιωπή γύρω από την προσπάθεια ερημοποίησης του νοσοκομείου, να απαντηθεί η κυβερνητική προπαγάνδα και η κινητοποίηση ενός ευρύτερου δυναμικού γύρω από τα ζητήματα της περίθαλψης επιτεύχθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο η παρέμβαση της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ τόσο στις συνελεύσεις όσο και στις μαζικές παρεμβάσεις επιχείρησε να αποκαλύψει την αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, να συνδέσει την παρούσα κατάσταση με τις σχεδιαζόμενες, αλλά και ήδη ψηφισμένες αλλαγές στην περίθαλψη. Κυρίως να αναδείξει την κατεύθυνση υπεράσπισης τόσο του λαϊκού δικαιώματος σε ΠΛΗΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα κρατικά νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: