Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Νίκησε ο αγώνας της ΜΑ και του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων

Η συνάδελφος ΜΑ, δικηγόρος και μέλος του ΣΜΔ, εργαζόταν από το προηγούμενο έτος στην δικηγορική εταιρεία "AGILE LAW". Τον Νοέμβριο του 2022, έλαβε δεκαπενθήμερη αναρρωτική άδεια από δημόσιο νοσοκομείο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε. Με την επιστροφή της στην δουλειά, η εργοδοσία της ανακοίνωσε α) πως απολύεται λόγω της άδειας που πήρε, δηλαδή επειδή αρρώστησε, και β) πως αρνείται να της καταβάλει ακόμα και τα δεδουλευμένα του μηνός Νοεμβρίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η συνάδελφος δεν το έβαλε κάτω και απευθύνθηκε στο Σωματείο της. Έγιναν κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία της AGILE LAW, στην Ευελπίδων και στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με αίτημα την επαναπρόσληψη της συναδέλφου και την καταβολή των δεδουλευμένων της.

Καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εκδηλώθηκε η πρόθεση της εργοδοσίας να αξιοποιήσει το καθεστώς μη θεσμοθέτησης εργασιακών δικαιωμάτων για τους "συνεργάτες" μισθωτούς δικηγόρους, αλλά και η προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τα μέλη του σωματείου κατά τις κινητοποιήσεις στα γραφεία της εταιρείας στέλνοντας τις δυνάμεις των ΔΡΑΣΗ και ΔΙΑΣ. Για μια ακόμα φορά ο ΔΣΑ κράτησε ίσες αποστάσεις αποδεικνύοντας ότι καμία σχέση δεν έχει ούτε μπορεί να έχει με τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των μισθωτών δικηγόρων.

Παρόλα αυτά, ο συλλογικός αγώνας και οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν την AGILE LAW να προχωρήσει σε ολική αναδίπλωση, καταβάλλοντας στη συνάδελφο τα δεδουλευμένα του μηνός Νοεμβρίου.

Ο αγώνας αυτός και η νικηφόρος κατάληξή του δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι για την κατοχύρωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον δρόμο της αντίστασης και της οργανωμένης πάλης!


Δεν υπάρχουν σχόλια: