Σάββατο 8 Απριλίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 9 ΑΠΡΙΛΗ - Συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

 


Σε συγκέντρωση καλεί η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ την Κυριακή 9/4, στις 10.30 το πρωί, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, καταγγέλλοντας:

  • το άνοιγμα, για ακόμα μια φορά, του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης για όλες τις Κυριακές από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβρη!
  • το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που προβλέπει άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 6.00 το πρωί!

 Τις προηγούμενες μέρες διακινείται στην πόλη το κείμενο που ακολουθεί:

 

 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ!!!

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΩΣ ΤΙΣ 6.00 ΤΟ ΠΡΩΙ!!!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΖΩΗ-ΛΑΣΤΙΧΟ | ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 5ΗΜΕΡΟ-8ΩΡΟ

Ανοιχτά τα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβρη! 

Αυτή είναι η κυβερνητική απόφαση που επιτρέπει με βάση το «νόμο Γιακουμάτου» και τις οδηγίες της Ε.Ε., για ακόμα μια χρονιά, στις... «τουριστικές περιοχές» να ανοίγουν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν! «Σεζόν» λοιπόν στο... κέντρο της Θεσσαλονίκης για τους εργαζόμενους ειδικά των μεγάλων καταστημάτων και των αλυσίδων, που δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν λάστιχο το ωράριο των εργαζόμενων! Την ίδια στιγμή, κατατίθεται νομοσχέδιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης που επιτρέπει τα εμπορικά μετά από απόφαση του Δήμου να ανοίξουν μέχρι τις 6.00 το επόμενο πρωί και να λειτουργούν ως «νυχτερινά κέντρα»!

Η κυριακάτικη εργασία και η ζωή-λάστιχο έχουν ιστορία...

Η ιστορία της Κυριακάτικης εργασίας δεν είναι καινούργια, ειδικά για τους εμποροϋπαλλήλους. Η εργοδοσία και το κεφάλαιο ποτέ δεν χώνεψαν ότι οι εργαζόμενοι κατέκτησαν το 5νθήμερο-8ωρο, το δικαίωμα στον προσωπικό χρόνο και την ξεκούραση. Πάντα λογάριαζαν το πώς θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε εργαλεία, που μέρα-νύχτα θα λιώνουν για την κερδοφορία τους. Και επειδή δεν μπορούσαν με άμεσο τρόπο να καταργήσουν μια και καλή αυτά τα δικαιώματα, έβρισκαν πλάγιους τρόπους.

Πότε με το «σπαστό ωράριο», πότε με τις απλήρωτες, δανεικές και αγύριστες υπερωρίες, πότε με τρικ όπως «άνοιγμα, κουβάλημα, τακτοποίηση κτλ», πότε με «σεμινάρια», έβρισκαν τον τρόπο να καταπατούν το ωράριο. Για να περάσουμε στις «λευκές νύχτες» της πιο άγριας (24ωρης) εκμετάλλευσης, στις κατάμαυρες για τους εργαζόμενους «Black Friday» και «Cyber Monday», στα τριήμερα της εξόντωσης των γιορτινών ή εκπτωτικών περιόδων, όπου οι εργαζόμενοι στο εμπόριο ξεζουμίζονται για ένα κομμάτι ψωμί. Όλες οι κυβερνήσεις χωρίς εξαίρεση εφάρμοσαν σιγά-σιγά την Κυριακάτικη εργασία στο εμπόριο, για να φτάσουμε στη συνολική απελευθέρωση των Κυριακών και στη δουλειά... «24/7»!

...που γίνεται καθεστώς με την ολοκληρωτική κατάργηση του 5νθήμερου-8ωρου!

Αυτή την πραγματικότητα που βιώνουν στο πετσί τους χρόνια τώρα οι εμποροϋπάλληλοι, κάνει καθεστώς για όλους τους εργαζόμενους ο ΝΟΜΟΣ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, που επιτρέπει την «ατομική ρύθμιση του ωραρίου». Δίνει δηλαδή το ελεύθερο στα αφεντικά να επιβάλλον συμβάσεις με απλήρωτα 10ημερα και 7ημερα, με την υπόσχεση να «ισοφαρίσουν τα ρεπό» (όποτε και εάν...).

 

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ – ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Οι υπάλληλοι και οι εργάτες δεν είμαστε εργαλεία για να δουλεύουμε όπως, για όσο και όποτε συμφέρει την εργοδοσία, με μισθούς πείνας που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τις βασικές ανάγκες μας, με την ακρίβεια να τσακίζει τις ζωές μας. Θέλουμε ζωή με δικαιώματα και όχι ζωή-λάστιχο και μισθούς που να καλύπτους το κόστος ζωής.

Όπως έδειξαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες στη Γαλλία και σ όλη τη Δυτική Ευρώπη, εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε δύναμη! Μέσα από τη μαζική οργάνωση, μέσα από τον αγώνα, μέσα από την ταξική πάλη! Μέσα από το δυνάμωμα των Σωματείων μας και το ζωντάνεμα των διαδικασιών τους! Να μαζευτούμε και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα για τη ζωή και το μέλλον μας, για τα δικαιώματα μας. Τα Σωματεία μας να ενεργοποιηθούν και να καλέσουν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις!

  • ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΑ! 5ΝΘΗΜΕΡΟ-8ΩΡΟ!
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ,  ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.!
  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: