Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: Να στελεχωθούν άμεσα οι κλινικές!

ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ!

Όλοι στη Γενική Συνέλευση: Τρίτη 4 Οκτώβρη, 12:00, Αμφιθέατρο Ανατολικού Κτιρίου

Η κατάσταση στην περίθαλψη γενικά αλλά και στο νοσοκομείο μας χειροτερεύει διαρκώς κι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό απλά συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Ούτε οι 33.000 νεκροί της πανδημίας (οι περισσότεροι απ’ τους οποίους θα ζούσαν αν είχαν παρθεί κάποια στοιχειώδη μέτρα) τους συγκίνησαν, ούτε οι επιπλέον θάνατοι απ’ την υπόλοιπη νοσηρότητα τους απασχόλησαν έστω και για λίγο. Η βελόνα κόλλησε στο ότι «γενικά πάμε καλά» κι ας χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Η αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα μελέτη Λύτρα που δείχνει ότι το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός Μ.Ε.Θ. πεθάνανε, καθώς επίσης και το ότι οι θάνατοι στην επαρχία είναι κατά 64% αυξημένοι σε σχέση με την Αττική, ήταν να κόψει την πρόσβαση του καθηγητή στα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Η υπουργός Γκάγκα, όταν ρωτήθηκε, απλά μίλησε για την υπερπροσπάθεια «των συναδέρφων της» (υγειονομικών) να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν κι ότι στην Ελλάδα τους διασωληνώνουμε όλους κι αυτοί που δεν μπαίνουν σε Μ.Ε.Θ. είναι όσοι θα πέθαιναν έτσι κι αλλιώς. Με άλλα λόγια, δηλαδή, είπε ό,τι λέγανε και παλιότερα: ότι δεν χρειάζονται ούτε νοσοκομεία, ούτε εντατικές, ούτε προσωπικό. Ό,τι μπορούσε να γίνει έγινε. Άλλωστε γι’ αυτούς και τους δικούς τους, η περίθαλψη είναι τελείως διαφορετική. Και πρόληψη υπάρχει και στην αναμονή δεν θα περιμένουνε και η τελευταία ανακάλυψη της επιστήμης θα εφαρμοστεί αν τη χρειαστούνε. Για το λαό δεν υπάρχουν πάντα λεφτά στο ταμείο.

Κανείς δεν αμφιβάλλει για την υπερπροσπάθεια όλων μας. Όπως και κανείς πλέον δεν μπορεί να μη βλέπει ότι σκόπιμα δεν μας δίνουν τα μέσα να σώσουμε ανθρώπους. Περίπου 5.500 συνάδερφοί μας συνεχίζουν να είναι σε αναστολή χωρίς κανένα πρόσχημα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, τα χειρουργεία τόσο στα νοσοκομεία παίδων όσο και σε πολλά άλλα αναβάλλονται ξανά και ξανά, εξειδικευμένες εξετάσεις δε γίνονται, η εξαντλητική δουλειά των υπολοίπων οδηγεί όλο και πιο συχνά σε λάθη. Τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες φτάνουν σε μήνες. Όλα αυτά είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα, που δεν αλλάζει όσες μελέτες κι αν την αποκαλύπτουν. Μόνο εμείς μπορούμε να την αλλάξουμε, με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες μας.

Στο νοσοκομείο μας, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Από τις 48 ως τις 60 ώρες (σε ειδικές περιπτώσεις) που θα έπρεπε να εργάζεται κάθε γιατρός, οι παθολόγοι φτάσανε πολλές βδομάδες να δουλεύουν 80-90 ώρες. Κι όταν ζήτησαν να μην το κάνουν, τόσο γι’ αυτούς όσο και για τους ασθενείς, αντί επειγόντως νά ‘ρθουν νέοι ειδικευόμενοι, η διοίκηση και το υπουργείο προσπαθούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα μετακινώντας γιατρούς από άλλα τμήματα που επίσης υπερεφημερεύουν. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ακόμα και στο νοσοκομείο μας να παραιτούνται συνάδερφοι επειδή δεν αντέχουν άλλο. Οι ελλείψεις είναι περισσότερες ακόμα και πριν την πανδημία κι όσο εμείς δεν αντιδρούμε, το αντιδραστικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται. Μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προχωράνε στην κατεύθυνση του «νέου ΕΣΥ», του κλεισίματος νοσοκομείων και του τσακίσματος των όρων δουλειάς μας.

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, με τη δική μας συμμετοχή στις αποφάσεις και στις κινητοποιήσεις. Χωρίς αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα μας δώσει οτιδήποτε «από μόνη της». Μόνο με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε:

  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΟΧ
  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: