Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Για την κινητοποίηση του ΕΚΠ στην Πάτρα (Τρίτη 18/10)

Μαζική ήταν η κινητοποίηση της Τρίτης ενάντια στην ακρίβεια. Εργατικό Κέντρο, Δήμος, πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν με ξεχωριστά πανό στους δρόμους της πόλης. Τα συσσωρευμένα προβλήματα για το λαϊκό νοικοκυριό και ο βαρύς χειμώνας που πλησιάζει κατέβασε στο δρόμο εκατοντάδες λαού.

Η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση ήταν από κοινού της Δημοτικής Αρχής και του Εργατικού Κέντρου και αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα από τους φορείς της Πάτρας. Για να σταθούμε λίγο στη μορφή αλλά και στο περιεχόμενο της σύσκεψης αυτής, θα μπορούσαμε να πούμε με επιείκεια πως απουσίαζε το ταξικό στοιχείο τόσο της επίθεσης όσο και των αιχμών που ήθελε να προωθήσει.

1ον. Στη σύσκεψη συμμετείχε και συνδιοργάνωνε η Δημοτική Αρχή. Που, ασχέτως διαχειριστή (Λαϊκή Συσπείρωση), παραμένει μηχανισμός σε αποσύνδεση με το λαϊκό και εργατικό κίνημα. Οι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα δεν αποτελούν κομμάτι της λαϊκής οργάνωσης, δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα συσπείρωσης εργατικών διεκδικήσεων.

2ον. Η συμμετοχή με τοποθέτηση του ΟΕΒΕΣΝΑ (έμποροι κτλ.) στη συγκεκριμένη σύσκεψη θολώνει τα νερά της αναγκαίας ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα μικροαστικά στρώματα δεν δέχονται και αυτά με τη σειρά τους τη συμπίεση των πολιτικών της ακρίβειας. Το εργατικό κίνημα όμως πρέπει να σταθεί αυτόνομα στα πόδια του με τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις που...

3ον... δεν αναδείχτηκαν από το κάλεσμα των φορέων στην κινητοποίηση. Καμία κουβέντα για αυξήσεις των μισθών στο κείμενο-κάλεσμα της κινητοποίησης, οι διεκδικήσεις για συλλογικές συμβάσεις με μόνιμη και σταθερή δουλειά απουσίαζαν, το έκτρωμα Χατζηδάκη (ν.4808) δε χώρεσε στις γραμμές των ανακοινώσεων. 

Η Ταξική Πορεία, με όλες τις επιφυλάξεις της, συμμετείχε στην κινητοποίηση με σκοπό την ανάδειξη διαφορετικής γραμμής μέσα στους εργαζόμενους, που θα έρχεται σε σύγκρουση κεντρικού χαρακτήρα με τις πολιτικές της φτώχειας και θα προωθεί ένα πλαίσιο διεκδικήσεων ώστε να μην πληρώνουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα της κρίσης και του πολέμου οι εργαζόμενοι.





Δεν υπάρχουν σχόλια: