Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Μαζικός αγώνας ενάντια στην εργασιακή βαρβαρότητα.

 

Να παλέψουμε  για αυξήσεις στους μισθούς και δουλειά με δικαιώματα

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΕΟΒΡΗ.  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Ένας νέος κύκλος σκληρής επίθεσης είναι ήδη σε εφαρμογή. Ο νέος εργασιακός και κοινωνικός  μεσαίωνας είναι εδώ και από όσο δείχνουν οι εξελίξεις το «καζάνι δεν έχει πάτο». Ο πόλεμος που βρίσκεται ξανά στη γειτονιά μας και συνταράσει ολόκληρο τον κόσμο, τα τεράστια κύματα ακρίβειας  που θέτουν ζήτημα επιβίωσης για εκτεταμένα τμήματα του λαού και της νεολαίας, η αντεργατική επίθεση που ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του νόμου Χατζιδάκη προελαύνει  τσακίζοντας εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών, είναι η σκληρή πραγματικότητα που μόνο με οργάνωση, αντίσταση και αγώνα μπορεί να ανατραπεί. 

Μέσα σε ένα τέτοιο  δύσκολο και απαιτητικό πλαίσιο  διαμορφώνεται η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και στον κλάδο των μισθωτών τεχνικών. Μισθοί πείνας και απλήρωτες υπερωρίες, ωράρια λάστιχο με τα 10ωρα και 12ωρα να θεωρούνται δεδομένα, εργοδοτική αυθαιρεσία να τσακίζει κόκκαλα. Οι μισθωτοί τεχνικοί είναι ξεκάθαρο ότι ασφυκτιούν μπροστά στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας και τις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις της εργοδοσίας.  Η όποια  κινητικότητα στον κατασκευαστικό και παραγωγικό τομέα μιας προηγούμενης περιόδου  δεν  σήμανε την καλυτέρευση των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων του κλάδου μας. Αντιθέτως, είδαμε ένταση της πίεσης και των απαιτήσεων για να βγαίνει η δουλειά στην ώρα της και με κάθε κόστος. Η νέα περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας φέρνει νέα ύφεση και πιθανόν σημαντική πτώση στους κύκλους εργασιών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να φορτωθούν για άλλη μια φορά τα κόστη στις δικές μας πλάτες.

Την ίδια στιγμή τα ψίχουλα που προσφέρει η κυβέρνηση μπροστά τους τρομακτικά φουσκωμένους λογαριασμούς και την ακρίβεια δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι», να εξωραΐσουν την βάρβαρη επίθεση και να μεταφέρουν τα κόστη ατόφια στις πλάτες των εργαζόμενων.  

Μπροστά στη παραπάνω κατάσταση είναι φανερό ότι μόνο η μαζική αντίσταση, η οργάνωση του κλάδου και συνολικά των εργαζομένων στα σωματεία και ο αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα μπορεί να βάλει φραγμό στην επίθεση.  Η μάχη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ζωής είναι ιδίως σήμερα ζήτημα επιβίωσης. Η διεκδίκηση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή, δεν πρέπει να αποτελεί κουβέντα μακρινή και ξένη για τη βάση του κλάδου, αλλά ζήτημα διεκδίκησης και πάλης. Είναι μια μάχη δύσκολη και απαιτητική, που θα βρει απέναντι της την εργοδοσία, το κεφάλαιο και το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν χτίσει,  αλλά είναι μια μάχη που αν στηριχθεί στη μαζική συμμετοχή της βάσης του κλάδου, έχει διάρκεια και αποφασιστικότητα μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μέσα από τη μαζική οργάνωση και συμμετοχή στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών να πάρουμε θέση, να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς, να αντισταθούμε στην νέα εργασιακή βαρβαρότητα και να διεκδικήσουμε:

·         Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής.

·         5ήμερο-8ωρο – Καμιά απλήρωτη υπερωρία.

·         Όχι στην ελαστική εργασία- Κατάργηση του Δ.Π.Υ (μπλοκάκι). Μόνιμη και σταθερή δουλειά

·         Να μη πληρώσουμε εμείς τη κρίση του. Όχι στις απολύσεις και τους εκβιασμούς.

·         Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

·         Κάτω ο νόμος Χατζιδάκη (4808/21), Καμιά εμπλοκή του κράτους στο σωματείο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: