Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια για δίωξη της εκπαιδευτικού Ρ. Γραμματά - Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Ρ. ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!

Με μια σχεδιασμένη διαδικασία με ψεύτικες κατηγορίες στήθηκε ανάκριση της εκπαιδευτικού αλλά και όλου του συλλόγου διδασκόντων με στόχο να κατασκευαστεί δίωξη της αγωνίστριας εκπαιδευτικού Ρ. Γραμματά.

Μπορεί να θυμίζει η μέθοδος το «συνδικαλιστικό της ασφάλειας» όμως είναι μια τωρινή εικόνα. Αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα της πολιτικής της κυβέρνησης και του συστήματος που εντείνει την επίθεση στο λαό, που διαμορφώνει τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Οι διώξεις εκπαιδευτικών, τα μαθητοδικία, τα αγροτοδικία, οι παράνομες απεργίες, τα ΜΑΤ και η απαγόρευση διαδηλώσεων, οι νόμοι που καταργούν δημοκρατικά δικαιώματα δείχνουν την ένταση της πολιτικής της φασιστικοποίησης. Είναι το μήνυμα ότι αυτή η πολιτική πρέπει να περάσει και με το μαστίγιο όπου χρειάζεται, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι συσσωρεύει οργή στο λαό.

Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες μια ολόκληρη βιομηχανία διώξεων, που στόχο έχει να τους «φιμώσει», να βγάλει στην παρανομία την συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Να τσακίσει κάθε αντίσταση στην εφαρμογή της αξιολόγησης, στην πολιτική των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, στην μετατροπή του εκπαιδευτικών σε πειθήνιους «γδαρτάδες» της νεολαίας.

Η καθημερινή αγωνιστική δράση της Ρ. Γραμματά αποτελεί εμπόδιο σε αυτή την αντιδραστική κατεύθυνση, ενοχλούσε καιρό τώρα και γι’ αυτό επιχειρείται να διωχθεί εκδικητικά. Σε τέτοιο βαθμό φτάνει η υποκρισία των «ανακριτών» που κινούν διαδικασίες στο όνομα της προστασίας των μαθητών(!). Αυτοί που βάζουν πλάτη καθημερινά στο πέταγμα των παιδιών εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Δεν θα περάσουν οι απολύσεις του προσωπικού καθαριότητας του Πανεπιστημίου Πατρών! Συγκέντρωση 29/6 στην πλ. Γεωργίου & 1/7 στην Πρυτανεία

Μετά από την τελική δικαστική απόφαση οι καθαρίστριες και καθαριστές του πανεπιστημίου χάνουν οριστικά τη δουλειά τους. Στην θέση τους έρχεται εργολαβική εταιρία καθαρισμού με μειωμένο προσωπικό και συμβάσεις που συμβαδίζουν με το αντεργατικό πνεύμα της εποχής. Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και η Διοίκηση του πανεπιστημίου έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στους εκείνους που για χρόνια κρατούσαν σε ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έκαναν τα πάντα για να προχωρήσει το σχέδιο της εργολαβοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας του ιδρύματος, χωρίς να υπολογίζουν τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού καθαριότητας. 

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου δούλεψαν και όλοι οι αστικοί μηχανισμοί (Επιτροπές Ελέγχου, ΣτΕ και Δικαστήρια) κάνοντας τα στραβά μάτια σε όλες τις αντεργατικές αυθαιρεσίες του εργολάβου μόνο και μόνο για να προωθηθεί και στο Π.Π. η γενική κατεύθυνση της εισβολή ιδιωτών σε Δημόσιο και Αυτοδιοίκηση. Είναι και αυτός ένας τρόπος για την επιβολή των αντεργατικών μέτρων που μετατρέπουν σε σύγχρονα κάτεργα τους χώρους δουλειάς με τους εργαζόμενους να ξεπατώνονται στη δουλειά για μερικά ψίχουλα που δεν φτάνουν για να καλυφθεί το τεράστιο κόστος ζωής.

Μπροστά σε αυτήν την μαύρη προοπτική οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου αγωνίστηκαν, τα έβαλαν με θεούς και δαίμονες ανιστεκόμενοι σε επιλογές που τους έστελναν στην ανεργία. Το ότι οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες αποχώρησαν σταδιακά από τις κινητοποιήσεις τους και άλλες βοήθησαν στην δημιουργία αυταπατών αποτέλεσαν και τα αρνητικά στοιχεία στην πορεία των κινητοποιήσεών τους. Οι λογικές της συνδιαλλαγής που προωθήθηκαν από τις δυνάμεις του ρεφορμισμού οδηγούν σε αδιέξοδα που δίνουν πατήματα στη διοίκηση και τον εργολάβο.

Τόσο η Ταξική Πορεία όσο και οι Αγωνιστικές Κινήσεις φοιτητών συμμετείχαν ενεργά με όλες τους τις δυνάμεις σε όλες τις κινητοποιήσεις προσπαθώντας παράλληλα να συμβάλουν στην προώθηση του αγώνα τους. Αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να λήξει! Να μην αφήσουμε την απογοήτευση να κυριαρχήσει και να συνεχίσουμε τον δίκαιο αυτόν αγώνα. Οι αντιστάσεις ενάντια στις απολύσεις και την εργολαβική εκμετάλλευση πρέπει να συνεχιστούν και να μετατραπούν σε αγώνα και διεκδίκηση της επαναπρόσληψης-μονιμοποίησης του προσωπικού.

Να μην περάσει η νέα απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΚΑΤΩ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

Μόλις 2 μήνες μετά την επαναπρόσληψή του, η διοίκηση του ΕΚΠΑ ανακοίνωσε στον συμβασιούχο εργαζόμενο Δημήτρη Αντωνίου τη νέα εκδικητική του απόλυση. Το βαρύ παράπτωμα, που οδήγησε στην πρώτη απόλυση, του επί 19 χρόνια εργαζόμενου στο ΕΚΠΑ, Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ, είναι ότι συμμετείχε στη συμβολική διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση τηλεξετάσεων κατά τη διάρκεια των φοιτητικών καταλήψεων και κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η πίεση των κινητοποιήσεων που έγιναν οδήγησε στην επαναπρόσληψή του, που όμως ενόχλησε πολύ τα κοράκια του συστήματος και τα υπουργικά επιτελεία. ΜΜΕ και κυβέρνηση συνεργάστηκαν άψογα για να βρεθεί ο εργαζόμενος για άλλη μια φορά στο στόχαστρο και να λάβει τη νέα απόλυση.

Η διοίκηση του ΕΚΠΑ φυσικά και σε κάθε περίπτωση, είτε αφορά διώξεις φοιτητών, είτε εργαζομένων, ανταποκρίνεται στο ρόλο της εφαρμόζοντας επακριβώς την κυβερνητική πολιτική. Η απόλυσή του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οργίου πολιτικών και συνδικαλιστικών διώξεων σε εργαζομένους και εκλεγμένους συνδικαλιστές του τελευταίου διαστήματος με στόχο την τρομοκράτηση και τη φίμωση των εργαζομένων. Στο στόχαστρο, οι αγωνιστές εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, εργάτες και εργαζόμενοι από κάθε χώρο δουλειάς που τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι. Το κράτος και η κυβέρνηση αξιοποιούν το νομικό οπλοστάσιο, όπως διαμορφώθηκε από τους νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη ενώ ψήφισαν το νέο αντιδραστικό ποινικό κώδικα, κομμένο και ραμμένο, στα μέτρα των επιδιώξεών τους.

Ποινικοποιούν αγώνες και στοχοποιούν αγωνιστές εργαζόμενους. Μετατρέπουν τη συμμετοχή σε απεργίες και κινητοποιήσεις και την έκφραση προσωπικής άποψης σε ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα. Στήνουν σαθρά κατηγορητήρια και βαφτίζουν ένοχες μαζικές συλλογικές αποφάσεις. Αναβαθμίζουν την κρατική καταστολή και τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν συνολικά το εργατικό κίνημα και να μετατρέψουν σε κανονικότητα την πειθάρχηση και την υποταγή. Δεν μπορούν πια να χρυσώσουν την επίθεση σπέρνοντας αυταπάτες, έχουν μόνο εργασιακή βαρβαρότητα, φτώχια και πόλεμο να υποσχεθούν. Γι’ αυτό, στρατηγικά προσπαθούν να κάμψουν κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής και συλλογικής δράσης, συγκρότησης αντιστάσεων ενάντια στην αντεργατική επίθεση, την αξιολόγηση και στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Καταγγέλλουμε την απόλυση του εργαζόμενου Δημήτρη Αντωνίου και καλούμε στην ανάκλησή της. Με τον αγωνιστή Δημήτρη Αντωνίου έχουμε βρεθεί μαζί στους δρόμους, σε κοινούς αγώνες ενάντια στις συνδικαλιστικές πολιτικές διώξεις (ανάμεσά τους και στη δική του), και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να παρθούν πίσω όλες και να παρθεί πίσω η απόλυσή του.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

2 νεκροί εργάτες σε μια μέρα

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ!


Ένας εργάτης νεκρός και δύο τραυματίες ήταν η τραγική κατάληξη της φωτιάς που ξέσπασε σε εργοτάξιο παραγωγής πίσσας στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας. Ο 53χρονος που κάηκε ζωντανός εν ώρα εργασίας είναι ένας από τους δεκάδες νεκρούς που τους τελευταίους μήνες αφήσαν την τελευταία τους πνοή στο «πόστο» τους. Χωρίς μέτρα ασφαλείας, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο οι εργαζόμενοι ξεκινούν τη βάρδια σε χώρους που έχουν μετατραπεί σε ναρκοπέδια από την αδιαφορία των εργοδοτών και των κυβερνήσεων. Μετά από λίγες ώρες και πριν καλά-καλά προλάβει αυτό το θλιβερό γεγονός να γνωστοποιηθεί, θα χάσει τη ζωή του ένας ακόμα εργαζόμενος, αυτή τη φορά του ΔΕΔΔΗΕ, από ηλεκτροπληξία, στην Κέρκυρα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο συνδυασμός των εντατικοποιημένων ρυθμών εργασίας με την πλήρη απαξίωση των μηχανισμών προστασίας είναι η μοναδική αιτία για τους τραυματισμούς και τους θανάτους στους εργασιακούς χώρους. Το 2023 έκλεισε με 179 νεκρούς και 287 τραυματίες που πέρασαν από τις κρεατομηχανές της σύγχρονης σκλαβιάς. Το 2024, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές, έρχεται με τη σειρά του να σπάσει ξανά το μαύρο ρεκόρ εργοδοτικών εγκλημάτων.

Σε επιδημία «δυστυχημάτων» αναφέρονται όλοι όσοι θέλουν να καλύψουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Η πραγματική επιδημία όμως είναι το σύστημα που για να παραχθεί ο απαραίτητος πλούτος, μαζί με τους μισθούς θα θυσιάσει και τις ζωές των εργαζομένων. Για το κεφάλαιο τα μέτρα προστασίας είναι ένα παραπανίσιο έξοδο που τελικά το πληρώνουν οι εργαζόμενοι με το ίδιο τους το αίμα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Κάλεσμα της Ταξικής Πορείας στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Σάμου

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 26/6, ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ

3 χρόνια μεσολάβησαν απ' τις τελευταίες εκλογές του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και θα έλεγε κανείς πως ο κόσμος και οι ζωές μας έχουν αλλάξει ραγδαία. Απ' τον ορατό κίνδυνο για το ξέσπασμα ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά και σε αυτό της Μέσης Ανατολής, την ανελέητη και ναζιστικού χαρακτήρα σφαγή του ηρωικού παλαιστινιακού λαού απ' το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, μέχρι την ολοένα και αυξανόμενη επίθεση του συστήματος και του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζόμενων μαζών σε όλο τον κόσμο.

Στη χώρα μας με την ψήφιση των δύο αντεργατικών νόμων τομή Χατζηδάκη-Γεωργιάδη, κράτος και εργοδοσία έκαναν φανερές τις επιδιώξεις τους να αποσπάσουν κάθε δικαίωμα που είχαν κατακτήσει η εργατική τάξη και ο λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κατάργηση 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, θέσπιση υποχρεωτικού 6ημερου, εμπέδωση ατομικής διευθέτησης που πετάει στα σκουπίδια τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συμβάσεις μηδενικού χρόνου, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ. είναι κάποια απ' τα όσα νομοθέτησε το κράτος για λογαριασμό του κεφαλαίου, κάνοντας τη ζωή και τη δουλειά των εργαζομένων μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα. Και δίπλα σε αυτά, απαγόρευση του ελεύθερου, ταξικού, μαχητικού συνδικαλισμού και του δικαιώματος στην απεργία όπου τον βγάζουν στην παρανομία με τους πιο πάνω νόμους. Οι διώξεις αγωνιστών και απεργών έχει γίνει ημερήσια διάταξη για το σύστημα, στην προσπάθειά του να πνίξει τις όποιες αντιστάσεις και αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική του. Όλο το παραπάνω πλαίσιο συμπληρώνεται από τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων και ακρίβειας που εξανεμίζουν τους μισθούς πείνας που παίρνει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι αυξήσεις κοροϊδία που δόθηκαν δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ το δικαίωμα στην περίθαλψη και την παιδεία για τον λαό και τη νεολαία χτυπιέται καθημερινά, κάνοντας τις ζωές και το μέλλον μας όλο και χειρότερο.

Υγειονομικοί: Με αγώνες να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας! Στάση εργασίας 27/6, 10:00-15:00

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27/6, 10.00-15.-00


Συναδέρφισσες – οι,

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και εμείς είμαστε σε ακόμη χειρότερη θέση από πέρσι που ήμασταν σε χειρότερη θέση από πρόπερσι και πάει λέγοντας…

Ούτε καν δύο βδομάδες άδεια δεν μπορούμε να πάρουμε στα περισσότερα τμήματα των πιο πολλών νοσοκομείων και σε όσα πάρουμε θα μας βγει η ψυχή στη δουλειά πριν και μετά. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς και η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεν θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα και συνεχώς μιλάνε για προσλήψεις που προκηρύσσονται, αλλά ολοκληρώνονται χρόνια μετά και οι περισσότεροι επιτυχόντες δουλεύουν ήδη, άρα σχεδόν άνθρακες ο θησαυρός.

Ο κυριότερος βοηθός τους σε αυτήν τους την επιτυχία είναι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ομοσπονδιών και των Δ. Σ των σωματείων, που δεν κάνουν καμία προσπάθεια να οργανώσουν σε αγώνα την οργή των εργαζόμενων, που βλέπουν τις συνθήκες δουλειάς τους να επιδεινώνονται με γρηγορότερους ρυθμούς από πριν και τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών να χειροτερεύουν επίσης.

Με αυτή τη λογική η ΠΟΕΔΗΝ μας καλεί για άλλη μια φορά σε μια στάση εργασίας ίσα για να βγει από την υποχρέωση και να μας κατηγορήσει μετά ότι φταίμε γιατί δεν αγωνιζόμαστε…

Μην τους κάνουμε το χατήρι. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να παλέψουμε να χαρακτηριστεί ο χώρος των νοσοκομείων ανθυγιεινός με ό, τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή μεγαλύτερο μισθό, μεγαλύτερη σύνταξη, λιγότερες ώρες δουλειάς, λιγότερα χρόνια δουλειάς, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας... Το ένταξη στα ΒΑΕ από μόνο του δε λέει τίποτα.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Στο Σύνταγμα οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μαζί και ολόκληρες οικογένειες, έφτασαν με πορεία λίγο μετά τις 12 στο Σύνταγμα, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κάποιες δεκάδες αλληλέγγυοι, αν και οι αποφάσεις για στάση εργασίας με χαρακτηριστικά «τελευταίας στιγμής» δεν διευκόλυναν πραγματικά την πλατιά έκφραση συμπαράστασης που είναι αναγκαία για τη νίκη του δίκαιου αγώνα που δίνουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης η νέα επίθεση που φέρνει για τους εργαζόμενους η προς ψήφιση τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο και επιτρέπει στον ειδικό διαχειριστή να βάλει επίσημο λουκέτο στο εργοστάσιο, πριν τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη. Σκοπός, να πεταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι στον δρόμο για να παραδοθούν οι εγκαταστάσεις χωρίς την παραμικρή δέσμευση.

Η συγκέντρωση ανέβηκε τη Βασ. Γεωργίου και συνεχίστηκε μπροστά από τα λουλουδάδικα, με τοποθετήσεις εκπροσώπων των σωματείων, ενώ στο πλάι της Βουλής ήταν παραταγμένες κλούβες.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Συγκέντρωση Πέμπτη 20/6, 12μ, Σύνταγμα

Η Ταξική Πορεία καλεί σε μαζική στήριξη της συγκέντρωσης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ:

Πέμπτη 20 Ιούνη, 12:00, Σύνταγμα

  • ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ!
  • ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!
  • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!


Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι δίκαιος και πρέπει να νικήσει!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ!

Η Ταξική Πορεία εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή! 

Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση της κυβέρνησης αποτελεί σκέτη κοροϊδία για τους 850 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο! Δεν δίνει δεκάρα ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τις οικογένειές τους, ούτε για την περιοχή που θα ερημώσει!

Είναι πρόκληση η κίνηση της κυβέρνησης μια εβδομάδα πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, να εμφανίζει τους εργαζόμενους ως άνεργους και να τους πετάει στα προγράμματα ανέργων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Καμία εργασιακή ασφάλεια δεν εξασφαλίζουν τα προγράμματα πείνας, όπως θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους εργαζόμενους για να σταματήσουν να παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Θέλουν να τους αποπροσανατολίσουν και να τους ξεφορτωθούν! 

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Ο πολύχρονος αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να καμφθεί με τέτοιου είδους τερτίπια! 

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών! Συγκέντρωση στα δικαστήρια, Τρίτη 18/06 10:30

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ!

Ο διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών ζητώντας την αναστολή των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι δείχνει την πόρτα της ανεργίας στο προσωπικό καθαριότητας των ιδρυμάτων του. Στην θέση τους θα βάλουν εκείνον τον ιδιώτη που η σύμβασή του είχε απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγο των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας που περιλάμβανε στην πρότασή της. Τελικά η «διορθωμένη» σύμβαση κατάφερε να περάσει και η εταιρία «Magic Fresh Facility» μπορεί πλέον να την ανανεώσει στέλνοντας ταυτόχρονα στην ανεργία τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου.

Μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου, καθαριστές και καθαρίστριες, έχουν δώσει αρκετές μάχες για να παραμείνουν στη δουλειά τους. Η διοίκηση του πανεπιστημίου και τα αντίστοιχα υπουργεία δεν υποχώρησαν στο δίκαιο αυτό αίτημα. Οι αντεργατικές πολιτικές όμως πρέπει να προχωρήσουν πάση θυσία και σήμερα όλοι αυτοί που στάθηκαν απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων πανηγυρίζουν την απόφαση που θα αφήσει χωρίς δουλειά όλους όσους δούλευαν σκληρά για να παραμείνουν καθαροί οι χώροι και τα κτίρια του πανεπιστημίου. Τώρα στη θέση τους θα δουλέψει το μισό προσωπικό κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες μιας εταιρίας που δεν υπολογίζει ούτε το προσωπικό της αλλά ούτε και τις ανάγκες του πανεπιστημίου.

Την Τρίτη 18/6 θα γίνει η δίκη για άρση των ασφαλιστικών μέτρων που μέχρι στιγμής εξασφάλιζε την παραμονή στη δουλειά του προσωπικού καθαριότητας. Μπροστά σε αυτήν την πρόκληση και σαν συνέχεια των αγώνων που δεν πρέπει να σταματήσουν να σταθούμε όλοι στο πλευρό των εργαζομένων:

Για την υπεράσπιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς των εργαζομένων του Π.Π.

Για να ακυρωθεί η αντεργατική συμφωνία με την Magic Fresh Facility.

Για να γίνουν νέες προσλήψεις στην καθαριότητα με συμβάσεις που θα καλύπτουν το κόστος της ζωής.


ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/06 10:30

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Ταξική Πορεία    

6 ΗΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ σημαίνει εργασιακή βαρβαρότητα! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ 5ΗΜΕΡΟ – 8ΩΡΟ!

6 ΗΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ σημαίνει εργασιακή βαρβαρότητα!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ 5ΗΜΕΡΟ – 8ΩΡΟ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η εφαρμογή της διάταξης του νόμου Γεωργιάδη για το 6ήμερο, την 1η Ιουλίου. Καταπατώντας το πενθήμερο, δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, αλλά και σε μη συνεχούς όταν έχουν «αυξημένο φόρτο», να βάζουν τους εργαζόμενους για δουλειά 6 μέρες τη βδομάδα με μια απλή καταχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ.

Η εργοδοσία απαιτεί να μην υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός στην εκμετάλλευση. Να είμαστε οι εργαζόμενοι μόνιμα διαθέσιμοι, όποτε, όσο και όπως θέλει. Το έδαφος της αντεργατικής επέλασης στρώνεται με συνέπεια απ’ όλες τις κυβερνήσεις και με τις ευλογίες της ΕΕ. Η νέα εξέλιξη, που μας γυρίζει περισσότερα από 40 χρόνια πίσω, πριν την καθιέρωση της πενθήμερης εργασίας για όλους, έρχεται σε συνέχεια της «ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας», της κατάργησης του οχταώρου και της νομιμοποίησης των 13 ωρών δουλειάς τη μέρα. Πατάει στο έδαφος των μισθών πείνας, της διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων και της τεράστιας ακρίβειας σε ό,τι έχουμε ανάγκη οι εργαζόμενοι (στέγαση, λογαριασμοί, τρόφιμα, καύσιμα κ.ά.). Στηρίζεται στο καθεστώς της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, της ποινικοποίησης του πραγματικού συνδικαλισμού, της καταστολής και των διώξεων.

Εργαζόμενε, εργαζόμενη,

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Οι συνδικαλιστικές διώξεις στην ΕΛΜΕ Πειραιά συνεχίζονται…

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ,

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ…!


Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης, φίμωσης, και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που εξελίσσεται ξανά με επίκεντρο το κίνημα των εκπαιδευτικών και πιο  συγκεκριμένα την ΕΛΜΕ Πειραιά. Ταυτόχρονα απευθύνουμε πλατύ  κάλεσμα δράσης και  συμμετοχής στον αγώνα ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις , στον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην συνδικαλιστική δράση,  της οργάνωση στους χώρους εργασίας, του δικαιώματος στην απεργία και την διαδήλωση.  

Δύο μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών και της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής Πειραιά, ο ένας εκ των οποίων μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά,  μετά και σε συνέχεια πρόσφατων ΕΔΕ, παραπέμπονται σε πειθαρχικό με τις βαρύτατες κατηγορίες της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς  εντός υπηρεσίας», της «παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος» και της «παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα».

Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί κατηγορούνται από το κράτος και την κυβέρνηση γιατί με τη σύμφωνη γνώμη του κλάδου και μέσα από μαζικές συλλογικές αποφάσεις των σωματείων τους αντιπαρατέθηκαν στην εφαρμογή της «Αξιολόγησης» υπερασπίζοντας μαζί με τους μαθητές τους  το δικαίωμα στις σπουδές, την δουλειά με δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Το κράτος με περίσσιο θράσος και με απροκάλυπτο τρόπο αξιοποιεί και εφαρμόζει τις πρόσφατες αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη για να ποινικοποιήσει τους αγώνες, να στοχοποιήσει τους συνδικαλιστές αγωνιστές, να τρομοκρατήσει συνολικά το εργατικό κίνημα και τις όποιες εστίες αντίστασης ξεσπούν σαν αποτέλεσμα της αντεργατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους και τον νέο αντιδραστικό ποινικό κώδικα, η συμμετοχή σε απεργία- αποχή αποτελούν έως και ποινικό αδίκημα. Τα συνθήματα και η έκφραση αντίθετης γνώμης είναι «φωνασκίες» και παρεμποδίζουν την «ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτική διαδικασίας», ενώ οι κοινοί αγώνες εκπαιδευτικών-μαθητών θεωρούνται «παρακίνηση» και διώκονται.

Η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και της εργατικής τάξης, η ένταση της τρομοκρατίας και της καταστολής αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή ενός συστήματος που δεν έχει να δείξει τίποτε άλλο πέρα από την εργασιακή βαρβαρότητα , την φτώχεια και τον πόλεμο. Αφορά κάθε εργαζόμενο/η που ασφυκτιά από τη σκληρή πραγματικότητα και ως εκ τούτου ο αγώνας ενάντια στις διώξεις και τα πειθαρχικά πρέπει να αποκτήσει πιο αναβαθμισμένο και κεντρικό χαρακτήρα αντιπαράθεσης .

·         ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

·         ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

·         ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ-ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ .


 ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

 16/06/2024

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΓΝΑ «Γεννηματάς»: Πριν ο αλλέκτωρ λαλήσει...

Στην πρώτη κιόλας συνεδρίασή τους μετά τις εκλογές, οι τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. εξέλεξαν «αναλογικά» τις τρεις από τις πέντε θέσεις του προεδρείου, δηλαδή πρόεδρο από ΔΑΚΕ, γενικό γραμματέα από Ενωτική Κίνηση Εργαζόμενων και ταμία από ΕΣΑΚ.

Πού λοιπόν το πρόβλημα;

Στο ότι το κυριότερο επιχείρημα όλων σχεδόν των παρατάξεων, αλλά κυρίως της Ενωτικής Κίνησης, που δημιουργήθηκε λίγο πριν τις εκλογές από την ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, το ΟΡΑΜΑ και τους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ, ήταν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η ΔΑΚΕ εμπόδιζε με κάθε τρόπο τη λειτουργία τόσο του Δ.Σ. όσο και του συλλόγου οπότε ενώσαν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν «το καταστροφικό της έργο». Πώς αυτό το σταμάτημα συνάδει με το να ψηφίζουν για πρόεδρο τον πρώτο σε ψήφους από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, πρέπει να το εξηγήσουν τουλάχιστον στους ψηφοφόρους τους. Και δεν είναι η μόνη εξήγηση που τους χρωστούν. Ήδη το ΟΡΑΜΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «ενώ εμείς στηρίξαμε τη συνεργασία με ειλικρίνεια χωρίς να κυνηγάμε το σταυρό κάποιοι δεν το έκαναν» με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν οι εκλεγμένοι να ανήκουν σε μία μόνο από τις παλιές παρατάξεις. Ως ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ρωτάμε χωρίς περιστροφές για να μάθουν οι εργαζόμενοι, επειδή τέτοιες συνεργασίες όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν αφείνονται στις καλές προθέσεις κάποιων, ποιοι συμφώνησαν και τι; Ήξεραν όσοι ήταν στο ψηφοδέλτιο για τη συμφωνία και πόσο δημοκρατικό είναι το να μην ήξεραν;

Εντύπωση βέβαια μας προκάλεσε και το γεγονός ότι η ΕΣΑΚ ψήφισε πρόεδρο από τη ΔΑΚΕ. Είναι λένε πάγια θέση τους το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Πόσο αναλογική είναι όμως η θέση τους αυτή με τα όσα έλεγαν προεκλογικά; Με το ότι καλούσαν τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, τους φόβους, τα κάθε είδους ταξίματα και να μην ψηφίσουν διευθυντές, τομεάρχες και προϊστάμενους, με τους οποίους ήταν γεμάτο το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ; Τι θα πει σεβόμαστε το αποτέλεσμα όταν το αποτέλεσμα έχει σχέση με όλα τα παραπάνω; Έτσι κατά τη γνώμη τους είναι ο ταξικός συνδικαλισμός;

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συμβασιούχων μηχανικών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο!

 

Όχι στο μπλοκάκι, Άμεσα αυξήσεις στις αμοιβές!


Περίπου δύο μήνες τώρα  οι συμβασιούχοι μηχανικοί στη Δ/νση Έργων του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας αυξήσεις στις αμοιβές τους αλλά και ενάντια στο καθεστώς εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ, το γνωστό «μπλοκάκι»). Με αποφάσεις από εσωτερικές συνελεύσεις με μεγάλη συμμετοχή, έχουν προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες αποχές.   Η ανταπόκριση από τη Διοίκηση του οργανισμού έχει μείνει μέχρι στιγμής σε γενικόλογες υποσχέσεις, όπως άλλωστε γίνεται επί σειρά ετών, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα έχουν εκδηλωθεί  προς το παρόν και «υπόκωφες» απειλές.

Η δουλειά με ΔΠΥ στον κλάδο των μηχανικών κοντεύει να γίνει η κυρίαρχη σχέση εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Για την εργοδοσία του κλάδου είτε είναι ιδιώτης, είτε ο συλλογικός καπιταλιστής(δημόσιο) είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή. Ο εργοδότης έχει όλα τα δικαιώματα κι ο εργαζόμενος κανένα. Ακόμη και οι εργοδοτικές εισφορές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους δουλεύουν σε έναν εργοδότη, εκτός από το γεγονός ότι νομιμοποίησαν αυτή τη σχέση εργασίας, κατά κανόνα αφαιρούνται από τον μισθό του εργαζόμενου προκειμένου να μείνει ίδιο το συνολικό «κόστος» ανά υπάλληλο. Άμεσο αποτέλεσμα η μεταφορά του κόστους στη πλάτη του εργαζόμενου μηχανικού. Την ίδια στιγμή  οι εργαζόμενοι μηχανικοί δεν έχουν δικαίωμα σε κανενός είδους άδεια, σε επίδομα ανεργίας, σε αποζημίωση απόλυσης, σε αύξηση. Είναι αναγκασμένοι όμως να παρέχουν «τις υπηρεσίες τους» σε συγκεκριμένο τόπο, ακολουθώντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις και με την απαίτηση να διατηρείται κανονικά το ωράριο.

Πιο συγκεκριμένα για το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι μηχανικοί εκτός όσων ισχύουν στον κλάδο, πρέπει να υπηρετούν τη στοχοθεσία που θέτει ο κάθε φορά πολιτικός προϊστάμενος, τις απαιτήσεις της  αξιολόγησης που η κυβέρνηση προώθησε με νόμο του 2022 για το ανθρώπινο δυναμικό στο δημόσιο τομέα. Κατά τα άλλα, είναι «συνεργάτες» και «ελεύθεροι επαγγελματίες» που αναγκάζονται να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ ετησίως, ενώ κατά συντριπτική πλειοψηφία πληρώνουν αμοιβές λογιστών, προκειμένου να ανταποκριθούν με τον μικρότερο κίνδυνο απέναντι στις φορολογικές απαιτήσεις.

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Κηφισιά - Να απομακρυνθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι στην περιοχή!

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργοστάσιο ανοξείδωτων «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» στην περιοχή Καλυφτάκη της Κηφισιάς, πολύ κοντά στην κάθοδο της εθνικής. Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3μμ και προκάλεσε γρήγορα πλήθος εκρήξεων, ενώ είναι ακόμα άγνωστο αν οι εργάτες στο εργοστάσιο είναι σώοι. Ήδη ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από πυκνούς μαύρους καπνούς.

Είναι άμεση ανάγκη και απαίτηση η διάσωση και προστασία όλων των εργαζόμενων που βρίσκονται σε κίνδυνο! Δίπλα στο εργοστάσιο που καίγεται βρίσκονται πολλές ακόμα βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κτίρια γραφείων, με εκατοντάδες εργαζόμενους. Δεν αρκεί «να κλείσουν τα παράθυρα» που λέει η πολιτική προστασία στο σχετικό μήνυμα. 

  • Άμεσος απεγκλωβισμός τυχόν εργαζόμενων που παραμένουν στο εργοστάσιο!
  • Άμεση περίθαλψη κάθε εργαζόμενου που έχει τραυματιστεί, εισπνεύσει επικίνδυνα αέρια ή έχει εκτεθεί σε επικίνδυνες ουσίες! 
  • Άμεση απομάκρυνση όλων των εργαζόμενων από κάθε επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή!


Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Θεσσαλονίκη | Νεκρός 50χρονος εργάτης στο Μακεδονία Παλάς

Δεν προλαβαίνουμε να απαριθμήσουμε τους νεκρούς συναδέλφους μας, τους σακατεμένους της τάξης μας, πριν πραγματοποιηθεί ένα νέο εργοδοτικό έγκλημα. Έτσι ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του 50χρονου εργαζομένου στο Μακεδονία Παλάς, στη Θεσσαλονίκη. Βρήκε τραγικό θάνατο όταν, κατά τη διάρκεια τέλεσης εργασιών πριν λίγες μέρες, έπεσε από τον 8ο όροφο.

Η αστυνομία, φυσικά, διερευνά τα αίτια. Πού αναζητούνται τα αίτια όταν υπάρχει έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς; Πού αναζητούνται τα αίτια όταν μπαίνει στη συζήτηση η 6ήμερη εργασία; Πού αναζητούνται τα αίτια όταν οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη έχουν χτυπήσει κάθε πιθανό εργασιακό δικαίωμα (φυσικά και το 8ωρο);

Οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξάντληση για να παράξουν τα κέρδη για τον κάθε εργοδότη και εργολάβο, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο ατυχήματος, τόσο λόγω κούρασης, όσο και λόγω έλλειψης μέσων προστασίας.

Φτάνει πια να θρηνούμε ανθρώπους του μεροκάματου και της εργασίας στο βωμό του κέρδους!

Να οργανωθούμε στα σωματεία μας!

Να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέσα προστασίας!  

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Κινητοποιήσεις συμβασιούχων μηχανικών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε  το δελτίο τύπου που έβγαλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι μηχανικοί της Διεύθυνσης Έργου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι οποίοι ήδη από τα μέσα του Μάη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις διεκδικώντας αυξήσεις στου μισθούς και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποχή συμβασιούχων μηχανικών ΑΣΕΠ Δ/νσης Έργων

του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο

στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2024

04.06.2024

Εργαζόμαστε με σύμβαση μίσθωσης έργου -Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών- εδώ και περίπου 6 χρόνια στη Δ/νση Έργων του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και οι συμβάσεις μας υπογράφηκαν ύστερα από διαδικασίες ΑΣΕΠ. Πλέον της σημαντικής τεχνικής εμπειρίας που ο καθένας μας είχε αποκτήσει από την κατά μέσο όρο 15ετή προηγούμενη επαγγελματική του δραστηριότητα σε μελέτες κτηματολογίου, όλο αυτό το διάστημα έχει αποκτηθεί πρόσθετη εξειδίκευση μέσω της επίβλεψης, του ποιοτικού ελέγχου, του σχεδιασμού και της τεχνικής υποστήριξης των μελετών κτηματογράφησης.

Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις μας λήγουν από το επόμενο έτος, ενώ παράλληλα οι ανάγκες του Φορέα παραμένουν και διευρύνονται, όπως άλλωστε δείχνει και ο σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για προσλήψεις, θέσαμε οικονομικά και εργασιακά ζητήματα όπως περιγράφουμε.

 

Το παρακάτω κείμενο εστάλη αρχικά στις 09.04.2024 στο αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στη Διοίκηση του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και τα στελέχη της Δ/νσης Έργων, με την σημείωση να απαντηθεί έως τις 23.04.2024 και την επιφύλαξή μας για την περαιτέρω στάση μας.

Καθώς δεν λάβαμε καμία απάντηση, προχωρήσαμε σε αποχή από τα καθήκοντά μας στις 14.05.2024.

Στις 21.05.2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Συμβασιούχων της Δ/νσης Έργων και της Διοίκησης του Φορέα,  παρουσία στελεχών της Δ/νσης Έργων και της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Παρά το γεγονός ότι διατυπώθηκαν γενικές θετικές προθέσεις από την πλευρά της Διοίκησης, παρουσιάστηκαν και εκφράστηκαν εμφατικά διάφορα προβλήματα, δυσκολίες και νομικά κωλύματα, όπως άλλωστε έχουν διατυπωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, στο πλαίσιο αντίστοιχων συζητήσεων, αφήνοντάς μας επί της ουσίας στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Στις 22.05.2024 στείλαμε εκ νέου το κείμενό μας στους αρχικούς αποδέκτες, ζητώντας έγγραφη διατύπωση δεσμεύσεων για συγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με τα ζητήματα που έχουμε θέσει, έως την Τρίτη 28.05.2024, επιφυλασσόμενοι και πάλι για τις περαιτέρω κινήσεις μας.

Μη έχοντας λάβει απάντηση μέχρι και σήμερα,

προχωράμε σε

νέα αποχή από τα καθήκοντά μας στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2024

 

Αλληλεγγύη στους εργάτες της ΦΙΕΡΑΤΕΞ!

Κάτω τα χέρια από το δικαιώμα στη δουλειά!

SONOCO, ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ και σήμερα ΦΙΕΡΑΤΕΞ. Το τελευταίο δίμηνο τα εργοστάσια στην Μακεδονία κλείνουν ή υπολειτουργούν και κάνουν πράξη την «αναπτυξιακή πορεία» της χώρας. Το «κέντρο των Βαλκανίων» σύμφωνα με τους ιθύνοντες της κυβέρνησης βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ανεργία, την φτώχια και την εξαθλίωση. Γιατί, και ως «ισχυρό» μέλος της ΕΕ, πρέπει να δείξουμε το καλό παράδειγμα σε όλους τους προστάτες. Τα αφεντικά σ’ αυτήν την περιοχή λειτουργούν ρολόι όσον αφορά στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις και τα μειωμένα μεροκάματα.

Το εργοστάσιο ΦΙΕΡΑΤΕΞ, στην Ν. Σάντα, ανακοίνωσε διαθεσιμότητα για ένα μήνα στους εργαζόμενους της με την δικαιολογία της έλλειψης αντικειμένου. Μέχρι πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έρχονταν παραγγελίες και τις έδιωχνε η διοίκηση. Εξωθήσαν σχεδόν τους μισούς και παλαιότερους εργάτες σε οικειοθελή αποχώρηση με την μισή αποζημίωση. Με την διαθεσιμότητα, το μεροκάματο και το ένσημο είναι το μισό και η αβεβαιότητα τεράστια. Προφανώς στόχος όλου αυτού του παιχνιδιού σε βάρος των εργαζομένων είναι η αύξηση του κέρδους της επιχείρησης. Εφαρμόζοντας τους νόμους ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για να το πετύχουν.

Οι εργαζόμενοι έχουν τα δικά τους εργαλεία για να αντισταθούν και να παλέψουν στον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Τα σωματεία, την αλληλεγγυή, τον αγώνα για δουλειά και ψωμί. Να σταθούμε δίπλα στους εργάτες της ΦΙΕΡΑΤΕΞ. Τα δικαιώματα τους είναι δικαιώματα όλων μας.

Αλληλεγγύη στους εργάτες της ΦΙΕΡΑΤΕΞ!

Να παλέψουμε για το δικαίωμα στην δουλειά!

Κανένας μόνος του!