Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Γιάννενα: Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του σωματείου επισιτισμού - τουρισμού

Οι εκλογές του σωματείου επισιτισμού – τουρισμού ήρθαν σε μια περίοδο που η αυξημένη τουριστική κίνηση στην πόλη φέρνει για τους εργαζόμενους μεγαλύτερη εκμετάλλευση από μεριάς εργοδοτών. Με αυξημένους ρυθμούς δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες και μισά ένσημα, ενώ το δώρο σε πολλές επιχειρήσεις ή δεν καταβάλλεται ή υπάρχει εκβιασμός να επιστραφεί στον εργοδότη.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση (με χαμηλή μαζικότητα) ήταν η μοναδική που έγινε το διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές το 2022. Στις εκλογές συμμετείχαν τρεις παρατάξεις: η ΔΑΣ, η Αντεπίθεση των εργαζομένων και η Ταξική Πορεία.

Η διαδικασία των εκλογών χαρακτηρίστηκε από την αντιδημοκρατική στάση της ΔΑΣ, καθώς στην προσπάθεια να συντηρήσει τον αριθμό των εδρών της κινήθηκε με τρόπο που μόνο αποστροφή μπορεί να δημιουργήσει σε εργαζόμενους για το σωματείο. Τραβώντας συναδέλφους βιαστικά απλά για να ψηφίσουν χωρίς ίχνος πολιτικής συζήτησης, αποκρύπτοντας την ύπαρξη των υπόλοιπων παρατάξεων και με πίεση να ψηφίσουν εκτός παραβάν.

Ως Ταξική Πορεία προσπαθήσαμε πριν και κατά τη διάρκεια των εκλογών με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, να αναδείξουμε την αναγκαιότητα οργάνωσης και μαζικοποίησης του σωματείου, καθώς μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους και να διεκδικήσουν δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Αποτελέσματα: 


Διοικητικό Συμβούλιο
(σε παρένθεση οι έδρες)

Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία
(σε παρένθεση οι αντιπρόσωποι αντίστοιχα)

ΔΑΣ

305 (6)

307 (7, 3)

Αντεπίθεση των εργαζομένων

51 (1)

49 (1, 1)

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

24 (-)

29 (-, -)

Άκυρα / Λευκά

6

1

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: