Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Απολύονται κατά δεκάδες οι συμβασιούχοι από τα νοσοκομεία

ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η απόλυση 19 καθαριστριών του νοσοκομείου Κομοτηνής φαίνεται να ανοίγει το νέο γύρο της επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, και μάλιστα προεκλογικά. Σε λιγότερο από ένα 24ωρο ακολούθησε η ανακοίνωση 139 απολύσεων από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Και άλλοι 60 στο Νοσοκομείο Τρικάλων και έπεται συνέχεια.

Εργαζόμενοι καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης, που εργάζονταν για χρόνια, ακόμα και δεκαετίες στα νοσοκομεία. Που αντιμετώπισαν την πανδημία. Που εργάστηκαν χωρίς ρεπό και άδειες, όπως καταγγέλλουν. Που εργάζονταν με μισθούς πείνας 680€. Πετάγονται στην ανεργία άμεσα, για να δοθεί η δουλειά σε εργολάβους των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επείγεται εν όψει των επερχόμενων εκλογών να μοιράσει φιλέτα σε «ημέτερους» εργολάβους. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να περιμένουν. Απολύουν τους συμβασιούχους, μήνες πριν την λήξη των συμβάσεών τους.

Κι ενώ είναι προφανής η διάσταση του προεκλογικού ρουσφετιού, ταυτόχρονα αποκαλύπτεται και η ανυπομονησία της κυβέρνησης να προχωρήσει με την παραχώρηση κομματιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες - εργολάβους. Πετυχαίνει, έτσι, τη δημιουργία πεδίου άμεσης κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο (θέλοντας και να απαλλάξει τον εαυτό της από τις ευθύνες της ως εργοδοσία) και ταυτόχρονα καταφέρνει ένα ακόμα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο των νοσοκομείων. Το κράτος-εργοδότης, που έχει κομματιάσει και κουρελιάσει τις εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, που κράτησε για χρόνια αυτούς τους εργαζόμενους σε ομηρία, προχωράει ένα βήμα παραπάνω.

Ακόμα κι οι συμβασιούχοι των 600-700€ δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν την απληστία του κεφαλαίου. Θέλει να απαλλαγεί από όσο γίνεται μεγαλύτερο κόστος, να εντείνει την εκμετάλλευση όλο και περισσότερο. Θέλει ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους. Γιατί είναι σίγουροι, ότι οι εργαζόμενοι του εργολάβου θα εργάζονται με λιγότερες αποδοχές και θα είναι εκτεθειμένοι σε κάθε αυθαιρεσία είτε του άμεσου είτε και του έμμεσου εργοδότη. Άλλωστε κι οι εργολαβίες που υπάρχουν και τώρα, βλέπουμε να πληρώνουν 500€ το μήνα και να γίνονται κάθε είδους αυθαιρεσίες (σε ωράρια, άδειες κλπ.).

Όπως έχει δείξει η εμπειρία, οι εργολαβίες κοστίζουν περισσότερο στα νοσοκομεία κι είναι λιγότερο αποτελεσματικές, και αυτό έχει άμεση επίπτωση στην παρεχόμενη περίθαλψη προς τον λαό. Αλλά το σύστημα κι οι κυβερνήσεις του έχουν αποδείξει ότι αυτό είναι το τελευταίο που τους απασχολεί.

Και με δεδομένο ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το «ΝΕΟ ΕΣΥ» προβλέπουν ΣΔΙΤ (διάβαζε εργολάβους) και ιδιωτικοποιήσεις, για όλα τα πιθανά κερδοφόρα τμήματα των νοσοκομείων (εργαστήρια, ακόμα και νοσηλευτικές υπηρεσίες κ.ά.), γίνεται αντιληπτό ότι οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να περάσουν αναπάντητες από το σύνολο των εργαζόμενων υγειονομικών. Χρειάζεται ζωντάνεμα των σωματείων και μαζικοί απεργιακοί αγώνες!

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.


ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: