Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Η κυβέρνηση αποκόβει την Ογκολογική Μονάδα απ' τα νοσοκομεία Παίδων και τη μετατρέπει σε ΝΠΙΔ

Σε δημόσια διαβούλευση για μια βδομάδα ανάρτησε το υπ. Υγείας την Παρασκευή 17/2 στις 9 το βράδυ νομοσχέδιο για τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων σε αυτοτελές, οικονομικά και διοικητικά, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ένα είδος επιχείρησης δηλαδή. Φανερά βιάζεται να υλοποιήσει άμεσα δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απ' το Σεπτεμβρη, όπως φρόντισε να τονίσει ο υπουργός σε εκδήλωση μέσα στην ίδια τη μονάδα δύο μέρες νωρίτερα.

Εκεί επιχείρησαν από κοινού με τη Μ. Βαρδινογιάννη, της οποίας το όνομα φιγουράρει στον τίτλο του νοσμοσχεδίου, να καρπωθούν τα αποτελέσματα της δουλειάς τόσων και τόσων εργαζόμενων των νοσοκομείων Παίδων "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού", απ' τα οποία αφαιρούνται τμήματα και μονάδες. Στο "Ογκολογικό Κέντρο Παίδων" μεταφέρονται το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του "Αγ. Σοφία" και το Ογκολογικό Τμήμα του "Α.Κυριακού", μαζί με το κτίριο, τον εξοπλισμό τους, καθώς και τα αντίστοιχα οικόπεδα, που θα αποτελούν ιδιοκτησία του. Με τη δυνατότητα δε που δίνει ο νόμος 4957/2022 του υπ. Παιδείας, μπορεί να μεταφερθεί και η Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Αυτοί που μιλάνε για τα επιτεύγματα των εργαζόμενων στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία είναι οι ίδιοι που η πολιτική τους έχει οδηγήσει όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία στην εξάντληση και τους μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Την ίδια πολιτική εξυπηρετεί η μετατροπή νοσοκομείων ή/και τμημάτων τους σε ΝΠΙΔ. Σκοπός τους μ' αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι η θεραπεία του παιδικού καρκίνου, όπως υποστηρίζουν, αφού η ογκολογική μονάδα λειτουργεί ήδη και με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που επιχειρούν να πιστωθούν. Σκοπός τους είναι η αλλαγή των όρων αυτής της λειτουργίας, με πιο σκληρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Οι ίδιοι που θέλουν να καυχιούνται για τις επιτυχίες, προωθούν την κατεύθυνση της απόσυρσης του κράτους απ' την υποχρέωση παροχής περίθαλψης σ' όλο το λαό. Η "αυτοτέλεια" του Κέντρου σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση στην πολιτική του πετσοκόμματος των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών εργαζόμενων και του φορτώματος του κόστους στην πλάτη -και την τσέπη- του λαού.

Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη περί πληρωμής του προσωπικού από τους πόρους του Κέντρου, υπονομεύοντας τη μονιμότητα αλλά και την έγκαιρη καταβολή των αποδοχών που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Οι δε πόροι είναι πρώτα και κύρια "Τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις." Η κρατική επιχορήγηση έρχεται τελευταία, μετά από δωρεές, έσοδα από συνέδρια και ερευνητικά πρωτόκολλα, ενοικίαση ή εκμετάλλευση των χώρων του κ.ά. Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διασφάλιση της λειτουργίας των τμημάτων του, ενώ κι η αποκοπή του απ' τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία ανοίγει ακόμα περισσότερο πεδίο δράσης του ιδιωτικού κεφάλαιου, στη θέση της περίθαλψης που μέχρι τώρα παρέχεται στα νοσοκομεία αυτά. Οι διαδικασίες προμηθειών άλλωστε θα διέπονται επίσης απ' την "ευελιξία" των ΝΠΙΔ.

Είναι φανερό ότι η επίθεση του συστήματος στο χώρο της περίθαλψης δεν σταματά. Η κυβέρνηση ξεπληρώνει τα γραμμάτιά της στο ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο, επιδεικνύει αποφασιστικότητα διεκδικώντας τη στήριξή τους και προχωράει στην ίδια κεντρική πολιτική κατεύθυνση που έχουν υπηρετήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Την ίδια πολιτική που έχουν απέναντί τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κι ο λαός καθημερινά και χωρίς διαλείμματα. Την ίδια πολιτική που θα συνεχίσουν να έχουν και πριν και μετά τις εκλογές και ανεξάρτητα απ' το αποτέλεσμά τους.

Το μόνο εμπόδιο στο ξεδίπλωμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ο αγώνας! Κοινός αγώνας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και των δυνάμεων του λαού. Για τα εργασιακά δικαιώματα, για το δικαίωμα σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: