Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών στην Αθήνα (15-2-23)

 


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 15/2, δύο συγκεντρώσεις καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη, έγινε στα Προπύλαια, όπου συναντήθηκε με την απεργιακή συγκέντρωση των Εκπαιδευτικών και πλαισιώθηκε από σπουδαστές των κατειλημμένων Σχολών (Εθνικού, Τσίλλερ, Ρεξ, ΚΣΟΤ,ΑΣΚΤ), φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Συλλόγους Σπουδαστών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου, το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο κα.  Τα πανό με τους διαδηλωτές συγκροτήθηκαν στο δρόμο, μπροστά από τα μπλοκ των εκπαιδευτικών και συμπορεύτηκαν μαζί τους,  επί της Πανεπιστημίου. Στην πορεία φωνάχτηκαν αρκετά συνθήματα, όπως «Υγεία-Παιδεία- Πολιτισμός – Στο Δρόμο να βγει όλος ο λαός». Η πορεία αποκλείστηκε στα λουλουδάδικα από κλούβες των ΜΑΤ, όταν προσπάθησε να κατευθυνθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου. 

Σκοπός ήταν να ενωθεί με τη δεύτερη συγκέντρωση που καλούσε το ΣΕΗ στο Ωδείο Αθηνών, που κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου. Η δεύτερη αυτή συγκέντρωση ορίστηκε από το πλαίσιο που υπερψηφίστηκε στη συνέλευση του ΣΕΗ και πλαισιώθηκε από εργαζόμενους ηθοποιούς που βρίσκονταν σε 4ωρη στάση εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί η προκλητική στάση της αστυνομίας που για πολλή ώρα δεν άφηνε τους διαδηλωτές από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια να προσεγγίσουν και να ενωθούν με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους έξω από το Μαξίμου, κάτι που τελικά έγινε έπειτα από την επιμονή των διαδηλωτών. 

Η Ταξική Πορεία πραγματοποίησε παρεμβάσεις και στις δύο συγκεντρώσεις, τόσο στα Προπύλαια, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, μοιράζοντας πλατιά τις ανακοινώσεις της και κουβεντιάζοντας με τον κόσμο. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, κλείνοντας το δρόμο όση ώρα διήρκησε η συνάντηση με τους εκπροσώπους σωματείων και καλλιτεχνικών σχολών με τον πρωθυπουργό.

 Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση αυτή κατέγραψε την επιδίωξη της κυβέρνησης να κατευνάσει την οργή που έχουν εκφράσει μαζικά οι καλλιτέχνες και να τους εξαναγκάσει σε υποχώρηση! Οι λύσεις και οι διακηρύξεις Μητσοτάκη μόνο οργή προκαλούν αφού είναι ξεδιάντροποι οι εμπαιγμοί του προς τον κόσμο που αγωνίζεται. Αφού επεδίωξε να αποπροσανατολίσει, επαναλαμβάνοντας πως οι καλλιτέχνες «δεν έχουν καταλάβει καλά» και ότι το προεδρικό διάταγμα δεν οδηγεί στο τσάκισμα επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που αποτελεί και το λόγο που τους έβγαλε στο δρόμο, δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, παραπέμποντας την βέβαια στο… 2025 (άλλη μία προεκλογικού χαρακτήρα υπόσχεση!) και στις αρμόδιες επιτροπές που θα συγκροτηθούν και ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν το πλαίσιο λειτουργίας της σχολής. Από εκεί και πέρα, πολλά θολά σημεία υπάρχουν και στις δεσμεύσεις σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, σε μία ξεκάθαρη κατεύθυνση της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο και να κρατήσει σε στάση αναμονής τους κλάδους που αγωνίζονται.

Κερασάκι στην τούρτα ήταν η δηλωμένη, δια στόματος Πρωθυπουργού, επιδίωξη της κυβέρνησης να  καταργήσει το άρθρο 16, ζητώντας μάλιστα από τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών «να τους στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουν» και προσπαθώντας προκλητικά να αξιοποιήσει τον αγώνα αυτό για να προωθήσει τις αντιδραστικές επιδιώξεις της σε σχέση με το δικαίωμα στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. 


Η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει τον αγώνα σε υποχώρηση και κλείσιμο, σπέρνοντας εκλογικές αυταπάτες και στάση αναμονής δεν πρέπει να περάσει! Ούτε και η διάσπαση που επιδιώκουν, με νύχια και δόντια, στον ενιαίο αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με πρώτη και καλύτερη τη διοίκηση του ΣΕΗ.  Οι καλλιτέχνες, παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται, πρέπει να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους για απόσυρση του  ΠΔ85 και για την κατοχύρωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, κόντρα σε λογικές συνδιαλλαγής με τους εκπροσώπους της επίθεσης! Κανένας εφησυχασμός! Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν και να μαζικοποιηθούν, μέχρι την απόσυρση του ΠΔ και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των καλλιτεχνών!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/2! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: