Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ!


Μια ακόμα απεργία κηρύχθηκε παράνομη από την «ανεξάρτητη» αστική δικαιοσύνη. Ο λόγος για την 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία υπαλλήλων ΟΑΕΔ, μπροστά στην ψήφιση του νομοσχεδίου που καταθέτει και πρόκειται να ψηφίσει με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση, φέρνοντας ριζικές αλλαγές στον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται εφεξής οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι.

Είναι γεγονός ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο έρχεται να αναπροσαρμόσει και να ευθυγραμμίσει τον Οργανισμό ακόμη περισσότερο με την αντεργατική πολιτική που χτυπά μια σειρά εργασιακά δικαιώματα και επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα! Ενδεικτικά, θέτει ακόμη δυσκολότερα κριτήρια και προϋποθέσεις για τους άνεργους δικαιούχους επιδομάτων, αλλάζει τη διαδικασία ένταξης σε αυτά μέσω της υποχρεωτικής κατάρτισης ανέργων αλλά και επισπεύδει τη διαγραφή από τα μητρώα μιας σειράς μακροχρόνια ανέργων! Σκοπός τους δεν είναι άλλος από την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση παροχής δικαιωμάτων στους ανέργους, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα καλούνται να επιβιώσουν με ψίχουλα.

Ακριβώς μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η Ομοσπονδία υπαλλήλων ΟΑΕΔ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 12/4. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ έσπευσε να προσφύγει στα αστικα δικαστήρια για να «βρει το δίκιο του» και τελικά το βρήκε! Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη και προκειμένου να καλυφθεί η απεργία, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ έσπευσε να ενημερώσει ότι βάσει του περιβόητου ν. Χατζηδάκη και αυτή η απεργία είναι παράνομη!

Πρόκειται για μια ακόμα φορά που ο απεργοκτόνος νόμος 4808/2021 αξιοποιήθηκε στο έπακρο για να βγάλει το συνδικαλισμό στην παρανομία. Προφανώς και δεν προκαλεί καμία έκπληξη η παραπάνω εξέλιξη μιας και δεν περίμενε κανείς ένας τόσο χρήσιμος για το σύστημα νόμος να μείνει αναξιοποίητος. Μια σειρά εργατικοί αγώνες άλλωστε όπως στην Cosco, τη ΛΑΡΚΟ, τα Πετρέλαια Καβάλας κλπ. είχαν την αντίστοιχη μοίρα μόλις αποφάσισαν την προκύρηξη απεργίας. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να τρομοκρατήσει όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι. Προνοεί για να μη γίνει η οργή και η αγανάκτηση οργανωμένη πάλη! Γι' αυτό βγάζει τους αγώνες στην παρανομία.

Η τρομοκρατία όμως δεν πρέπει να περάσει! Η δίκαιη αντίδραση λαού και εργαζόμενων απέναντι στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική πρέπει να βρει τρόπο έκφρασης μέσα από την οργανωμένη μαζική πάλη των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς! Με όπλο τα ανεξάρτητα από το κράτος σωματεία και την απεργία, ο αγώνας για την ανατροπή του ν. 4808/2021 να μαζικοποιηθεί και να νικήσει!

  • Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται!
  • Αγώνας για την κατάργηση του ν. 4808/2021!
  • Καμιά υποταγή- καμιά εφαρμογή των διατάξεών του!
  • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, την απεργία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: