Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Καμιά ανοχή στην εργοδοτική αδιαφορία για τις ζωές και τις τύχες μας

Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη στο λιμάνι του Πειραιά, στο ΣΕΜΠΟ. Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται ο εργάτης της Cosco που έπεσε σήμερα Πέμπτη 28/4 τα ξημερώματα από 12 μέτρα ύψος, όταν υποχώρησαν τα σάπια προστατευτικά κιγκλιδώματα του πλοίου στο οποίο δούλευε.

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση όπου η αδιαφορία της εργοδοσίας πληρώνεται ακριβά από την τάξη μας. Τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι έννοιες «άγνωστες» στους εργοδότες, ασύμβατες με την ακόρεστη δίψα τους για κέρδος. Ακόμη κι αν σημαίνουν δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες.

Δεν πάει πολύς καιρός από τον Οκτώβρη, όταν οι εργαζόμενοι της Cosco θρήνησαν τον νεκρό συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή, χτυπημένο από γερανογέφυρα. Και τότε και σήμερα το δίκαιο αίτημά τους για μέτρα ασφάλειας έβρισκε την αδιαφορία της εργοδοσίας. Και τότε και σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων αποτελεί αγώνα με μεγάλη σημασία για όλη την εργατική τάξη που θρηνεί συνεχώς νέα θύματα.

Δεν είναι η «κακιά στιγμή», δεν είναι «ατυχήματα». Είναι προμελετημένα εγκλήματα σε βάρος μας. Όταν μας αναγκάζουν να δουλεύουμε ατέλειωτες υπερωρίες. Όταν μας αναγκάζουν να δουλεύουμε στα ρεπό. Όταν οι βάρδιες είναι με ελάχιστα άτομα. Όταν μας βάζουν να δουλεύουμε ακόμη και άρρωστοι.

Νιώθουν ότι έχουν τον συσχετισμό δύναμης με το μέρος τους και αλωνίζουν. Γι’ αυτό και είναι ζήτημα ζωής για την εργατική τάξη να βάλει φρένο στην ασυδοσία τους. Να απαιτήσει δουλειά με ανθρώπινους και ασφαλείς όρους. Δύναμή μας ήταν και είναι η ενότητά μας απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, η οργανωμένη αντίσταση και διεκδίκηση.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργατών της Cosco, στεκόμαστε στο πλάι τους και απαιτούμε να υλοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματά τους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους.



Πέμπτη 28 Απρίλη 2022

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: