Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ξάνθη: Συγκέντρωση καταγγελίας των εργατικών ατυχημάτων

Συγκέντρωση καταγγελίας των εργατικών ατυχημάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Ξάνθη. Ήταν μια πρώτη προσπάθεια να αναδειχτεί το ζήτημα με κινηματικούς όρους, μιας και είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας. Στη συγκέντρωση καλούσαν η Ταξική Πορεία και η πολιτική συλλογικότητα Πέλοτο, και ξεκινώντας από την Πλατεία Ελευθερίας κατέληξαν με πορεία στο παζάρι της πόλης. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας μοιράζονταν κείμενα των συλλογικοτήτων, ενώ γινόταν και στάσεις κατά τις οποίες διαβάζονταν ανακοίνωση που κατήγγειλε τα εργατικά ατυχήματα. Το κλίμα στην πόλη ήταν «εορταστικό», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο. 
Όλο το προηγούμενο διάστημα η Ταξική Πορεία προσπάθησε να παρέμβει σε εργασιακούς χώρους, κύρια στη βιομηχανία και στους ντελιβεράδες, όπου εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά τα εργατικά ατυχήματα. Ανέδειξε τις ευθύνες της εργοδοσίας για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, αλλά και την προσπάθεια να πεταχτεί το μπαλάκι στον εργαζόμενο για την «απροσεξία» του. Τόνισε το ρόλο που παίζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις, που υπηρετώντας πλήρως το κεφάλαιο, λύνουν τα χέρια των εργοδοτών δημιουργώντας και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο. 
Ήταν μια αναγκαία παρέμβαση που σίγουρα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά για ένα ζήτημα που διαρκώς θα το έχουμε μπροστάς μας. Ήδη τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστός ο σοβαρός τραυματισμός εργάτη στα Πλαστικά Θράκης, που οφείλεται σε πτώση από ύψος κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Βέβαια σιγή ιχθύος επικρατεί και κανένας δεν λέει κουβέντα. Ενδεικτικό της ανεμπιστοσύνης των εργαζομένων στη δύναμή τους, αλλά και του ύπουλου ρόλου που παίζουν οι ηγεσίες των περισσότερων σωματείων. Με όπλο την κοινή δράση, η Ταξική Πορεία θα συνεχίσει να παίρνει τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες, που αφήνουν παρακαταθήκες και για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: