Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ξάνθη: Οχι στο κλεισιμό της φοιτητικής λέσχης και τις απολύσεις

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στις 26/11 έκλεισε η φοιτητική λέσχη στη πόλη μας, αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργείου να κλείσει όλες τις λέσχες πανελλαδικά που υπάγονται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ο φορέας διαχείρισης των λεσχών). Η λέσχη της Ξάνθης σίτιζε καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές δωρεάν, αποτελώντας μια τεράστια ανάσα για αυτούς και τις οικογένειές τους, που εδώ και χρόνια βλέπουν το λαϊκό εισόδημα να τσακίζεται.
Την ίδια στιγμή το κλείσιμο της λέσχης σηματοδοτεί την απόλυση 18 εργαζόμενων στα μαγειρεία της λέσχης. Πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας, ενώ ήδη είναι απλήρωτοι για δύο μήνες, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα επαναλειτουργήσει η λέσχη, χωρίς να γνωρίζουν αν και με τι όρους θα επαναπροσληφθούν.

Ο εργολάβος-ιδιώτης που είχε αναλάβει τη λειτουργία της λέσχης, δηλαδή ο άμεσος εργοδότης των 18 εργαζομένων και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Οι μισθοί πείνας στο ύψος του βασικού μισθού, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που το τελευταίο διάστημα έφτασαν να υπογράφονται ανά μήνα, η καθυστέρηση πληρωμής των εργαζομένων και τώρα οι απολύσεις, αποδεικνύουν πως το κεφάλαιο και η εργοδοσία έχει σα μοναδικό στόχο να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Γίνεται πέρα για πέρα φανερό πως η κυβερνητική πολιτική της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έχει πάτο.
Μας θέλουν διασπασμένους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανά μήνα, ανά βδομάδα και σε πολλές περιπτώσεις υπογραφές σε λευκό χαρτί, για όσο χρόνο επιβάλει η εργοδοσία. Μας διασπούν ακόμη περισσότερο. Στον ίδιο εργασιακό χώρο πολλοί διαφορετικοί εργοδότες. Άλλος εργολάβος για τη φύλαξη, άλλος για τη σίτιση, άλλος για τη καθαριότητα. Θέλουν να μας πείσουν πως δεν έχουμε κοινά συμφέροντα. Μας θέλουν σκυφτούς και χωρίς φωνή. Αντιμάχονται τον ελεύθερο συνδικαλισμό με περίσσιο μένος. Όποιος σκεφτεί να αντιμιλήσει, ο δρόμος της ανεργίας είναι βέβαιος. Μας θέλουν χωρίς δικαιώματα με μισθούς πείνας, με ωράρια λάστιχο, απόλυτα αναλώσιμους.
Η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση της άμεσης επαναπρόσληψης των εργαζόμενων της φοιτητικής λέσχης αποτελεί καθήκον για κάθε εργαζόμενο της πόλης μας που βρέθηκε ή θα βρεθεί στη θέση τους, για κάθε ένα που εργάζεται στις συνθήκες του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, για κάθε νέο ο οποίος ψάχνει για δουλειά στο βάλτο της ανεργίας του 30%, για κάθε φοιτητή που του κόβουν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση.
Ο αγώνας που έχει ξεσπάσει στη πολυτεχνική σχολή της Ξάνθης για την άμεση επαναλειτουργία της λέσχης, πρέπει να ενωθεί με τις ανάγκες των εργαζομένων και να απαιτηθεί:
·    
  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: