Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΣΕΦΚ στο Ε.Κ.Α (3ης Σεπτεμβρίου 48β)

                   


Η διέξοδος βρίσκεται στους αγώνες των εργαζόμενων


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

Την ώρα που μαίνεται η σφαγή του Ουκρανικού και του Παλαιστινιακού λαού, η φτώχεια και η εξαθλίωση για τους λαούς όλου του πλανήτη εξαπλώνεται. Το σύστημα στο οποίο ζούμε δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα, πέρα από μαύρο μέλλον, θάνατο και πόνο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη και ευημερία όταν τα πλατιά λαϊκά στρώματα δε μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, κάτω από το βάρος των συνεχών ανατιμήσεων και της ακρίβειας.

Ο νέος αντεργατικός νόμος, συμμορφωμένος με τις υποδείξεις της Ε.Ε. πατάει πάνω στα χνάρια του προηγούμενου αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, για να προχωρήσει την επίθεση σε βάρος μας
  • 13 ώρες δουλειάς την μέρα.
  • 6 μέρες δουλειάς την εβδομάδα.
  • Ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης και της διαμαρτυρίας έξω από χώρους δουλειάς.
Και όλα αυτά με την κυβέρνηση να θέλει να μας πείσει ότι πρόκειται για ένα νόμο, που επεκτείνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή ετοιμάζουν νέα φοροεπιδρομή και νέες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης.

Φυσικά και στην ιδιωτική εκπαίδευση οι αντεργατικοί νόμοι λύνουν τα χέρια στην εργοδοσία να εντείνει την εκμετάλλευση και να τσακίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα.
  • Η κυριακάτικη αργία καταστρατηγείται, χάριν διάφορων εξωδιδακτικών εργασιών, δίνοντας ευκαιρία στους εργοδότες μας να μας βάζουν να εργαζόμαστε όποτε θέλουν. Τώρα θα βαθαίνει περισσότερο αυτή η «κανονικότητα».
  • Συλλογικές συμβάσεις δεν υπάρχουν, καθιστώντας δυσκολότερο για τους εργαζόμενους να πετύχουν βελτίωση των όρων εργασίας τους. Σε πολλές δομές δεν δηλώνονται τα πτυχία μας.
  • Συχνά μας έχουν ανασφάλιστους, με χαμηλότερα ωρομίσθια/μισθούς, αναγκάζοντας μας να τρέχουμε από φροντιστήριο σε ΚΔΑΠ και σε ιδιαίτερα ή στη φύλαξη παιδιών για να συμπληρώσουμε το εισόδημα μας.
  • Συχνά μας κλέβουν τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα) ή τα επιδόματα.
  • Μας βάζουν να δουλεύουμε 60' αντί για 45' και μας πληρώνουν για 45’.
  • Όλες οι εξωδιδακτικές εργασίες όπως προετοιμασία/διόρθωση διαγωνίσματος/ τεστ ή μαθήματος, οι ενημερώσεις γονέων, οι αξιολογήσεις, τα μίτινγκ και οι προετοιμασίες για τις σχολικές γιορτές παραμένουν απλήρωτες.
  • Κάθε καλοκαίρι μας απολύουν, συχνά χωρίς να έχουμε τα απαραίτητα ένσημα να μπούμε στο ταμείο ανεργίας.

Επιπλέον ο νόμος Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση (4713/2020), δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να απολύει εκπαιδευτικούς, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Οι διεκδικήσεις είναι μπροστά μας!

Είναι αναγκαία η διεκδίκηση και υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν το κόστος της ζωής (για να ζούμε από ΜΙΑ δουλειά!), με κατοχύρωση της σταθερής και πλήρους δουλειάς, με ανθρώπινους όρους και ασφάλεια. Που θα διασφαλίζει την κατοχύρωση του ωραρίου και της υπερωριακής αμοιβής. Που θα σπάσει στην πράξη το καθεστώς παγώματος των τριετιών. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η έκβαση του δεν θα κριθεί από το πόσο «ολοκληρωμένο» και «άρτιο» είναι το περιεχόμενο της σύμβασης, αλλά από το κατά πόσο ο κλάδος και η βάση του σωματείου είναι προετοιμασμένη και αποφασισμένη, να δώσει μια μάχη με διάρκεια και βάθος. Γιατί ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας έχει να αντιμετωπίσει την εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς του που έχουν άμεσο και στρατηγικό συμφέρον στον ατομικό δρόμο, τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση. Ένας τέτοιος αγώνας απαιτεί την άμεση και μαχητική εμπλοκή της βάσης του σωματείου. Απαιτεί την ανάδειξη/κινητοποίηση γύρω από τα βασικά αιτήματα-διεκδικήσεις του κλάδου. Προϋποθέτει τη σύνδεση με τη βάση, τους εργασιακούς χώρους. Γιατί η βάση του σωματείου θα δημιουργήσει όρους μαζικής διεκδίκησης μέσα από κινητοποιήσεις που θα ασκήσουν πιέσεις στην εργοδοσία, γιατί η βάση θα καλεστεί να παλέψει και να υπερασπιστεί την ΣΣΕ σε περίπτωση αμφισβήτησης της. Η κίνηση αυτή μπορεί να εμπνεύσει και να συνενώσει τον κλάδο.

Να συσπειρωθούμε γύρω από το Σωματείο μας,

Σε αυτήν την μάχη το Σωματείο πρέπει να αποτελέσει όπλο στα χέρια των εργαζομένων για την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα τους. Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες θα ζυμώνονται απόψεις και θα οργανώνεται η πάλη μας. Για να μην είναι μόνος κανένας εργαζόμενος απέναντι στις ορέξεις τις εργοδοσίας, η οποία χρησιμοποιεί όλους τους αντεργατικούς νόμους για να εκμεταλλεύεται και να τρομοκρατεί. Είμαστε χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο. Να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να ενώσουμε τις φωνές μας και τη δύναμή μας.

Για να μαζικοποιηθεί ένα σωματείο πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά γενικές συνελεύσεις. Οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε αυτή την διαδικασία, να γίνεται συνεχής προσπάθεια για εγγραφή νέων μελών, ώστε να είναι πλατιά η συζήτηση, η έκφραση συμφωνιών ή διαφωνιών και η συμμετοχή στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων. Αυτή είναι η δύναμη του σωματείου!

Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!

Κόντρα στο φόβο, στην απογοήτευση και τον ατομικό δρόμο που θέλουν να μας επιβάλλουν. Κόντρα στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ που βάζουν πλάτη στη κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Να πάρουμε κουράγιο από τους μαζικούς αγώνες και τις μαζικές απεργίες του προηγούμενου διαστήματος.

Αγωνιζόμαστε οι ίδιοι, συμμετέχουμε οι ίδιοι, αντιστεκόμαστε οι ίδιοι στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας, διεκδικούμε οι ίδιοι ενάντια σε όσα θέλουν να μας κλέψουν.
  • Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα - Ταμείο ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Συλλογικές Συμβάσεις- πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς/ωρομίσθιο που να καλύπτουν το κόστος ζωής. Κάτω η πολιτική της ακρίβειας.
  • Αγώνας για την ανατροπή των νόμων Χατζηδάκη/Γεωργιάδη.
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία, τα σωματεία και την συνδικαλιστική δράση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/12: 10:00 - 16:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 2/12: 10:00 - 20:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 3/12: 10:00 - 20:00

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ - ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: