Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Κινητοποίηση των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση (22/11)

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις δομές απεξάρτησης στο υπουργείο Υγείας για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, το πρόβλημα στην περίθαλψη των ψυχικά άρρωστων εντοπίζεται στην αποσπασματικη οργάνωση και διοίκηση. Κάθε ψυχιατρικό νοσοκομείο έχει τη δική του διοίκηση με αποτέλεσμα να μη διασυνδέονται μεταξύ τους. «Λύση» λοιπόν για την κυβέρνηση είναι να καταργηθούν στο εξής με τη σημερινή τους μορφή οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, και να υπάγονται στον ενιαίο οργανισμό της ΥΠΕ. Στον οργανισμό της ΥΠΕ θα υπάγονται και οι εργαζόμενοι.

Οι συνθήκες νοσηλείας των αρρώστων όμως, όπως και οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, χειροτερεύουν διαρκώς εξαιτίας πολιτικών επιλογών όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Με πρόσχημα και την «αποασυλοποίηση», δώσανε τεράστια ποσά σε ΜΚΟ και άφησαν και τα ψυχιατρικά -όπως και τα άλλα νοσοκομεία- χωρίς προσωπικό.

Όσο για την απεξάρτηση, με βάση το νέο νομοσχέδιο θα συσταθεί ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, που θα συνενώνει διοικητικά και οργανικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (από ναρκωτικά, αλκοόλ κ.ά.).

Ο οργανισμός αυτός θα είναι ΝΠΙΔ και θα είναι υπεύθυνος για όλη την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι που τώρα ανήκουν σε ΝΠΔΔ θα μεταφερθούν οργανικά και διοικητικά στο ΝΠΙΔ.

Για τους θεραπευόμενους επίσης, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα, γι' αυτό και η παρουσία τους στην κινητοποίηση ήταν επίσης σημαντική. 

Η κυβέρνηση εκμεταλευόμενη και την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο κίνημα δεν σταματάει στιγμή την επίθεση. Η συμβιβασμενη και υποταγμενη συνδικαλιστή ηγεσία ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει τους αγώνες που χρειάζονται. Μόνο αν πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια μπορούμε να ελπίζουμε σε νίκη.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων 
  • Ίση πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό 

Δεν υπάρχουν σχόλια: