Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

8 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΙΘ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ - ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

8 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΙΘ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιμετωπίζουμε στο χώρο δουλειάς μας μια σειρά προβλήματα που γεννά η πολιτική του συστήματος καθημερινά. Πολιτική που ακολούθησαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) στο χώρο της υγείας-περίθαλψης. Πολιτική που χαρακτηρίζεται από το διπλό μέτωπο του χτυπήματος στα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών εργαζομένων και του δικαιώματος του λαού σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.

Η ψήφιση των νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη διαμορφώνει ένα συνολικό αντεργατικό πλαίσιο επίθεσης βάζοντας στο στόχαστρο θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, όπως το 5ήμερο-8ωρο, η 6ήμερη εργασία, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και την απεργία, την περιφρούρηση των αγώνων κ. ά, ενώ τα εργατικά «ατυχήματα»-δολοφονίες έχουν γίνει πλέον καθημερινή είδηση.

Ο χώρος της περίθαλψης έχει μπει στο μάτι του συστήματος με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τα τελευταία χρόνια. Τα χιλιάδες κενά, η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες, ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία, φάνηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζουν να υπάρχουν. Η υπερεφημέρευση, τα χρωστούμενα ρεπό, τα ξεχειλωμένα και εξαντλητικά ωράρια, οι αναστολές αδειών λόγω «έκτακτων» αναγκών εντείνουν την εντατικοποίηση. Ενώ ταυτόχρονα τα «εντέλλεσθαι» και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις σε νοσοκομεία της επαρχίας είναι μπαλώματα μιας πολιτικής που απαξιώνει το δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη και ταυτόχρονα χτυπά το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τα κύματα παραιτήσεων, ιδιαίτερα από νέους γιατρούς, που εντείνονται το τελευταίο διάστημα και ο ατομικός δρόμος της φυγής στο εξωτερικό είναι συνέπεια της επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της συρρίκνωσης των μισθών από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί.

Στο χώρο των νοσοκομείων βρισκόμαστε καθημερινά με χιλιάδες άλλους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν παρόμοια και συνήθως πιο έντονα αυτή την κατάσταση. Αναφερόμαστε στο νοσηλευτικό προσωπικό που βιώνει ακραία εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω ελλείψεων, τους τραυματιοφορείς και εργαζόμενους στα εργαστήρια που δεν λαμβάνουν επιδόματα ΒΑΕ, τις καθαρίστριες και την τεχνική υπηρεσία που ζουν σε καθεστώς επισφάλειας και τρομοκρατίας, όντας όμηροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), καθώς δε γνωρίζουν τι τους ξημερώνει την επόμενη ημέρα.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί θα πρέπει να βλέπουμε την πάλη μας στα νοσοκομεία ως τμήμα της πάλης όλων των υγειονομικών που εργάζονται στον ίδιο χώρο και με στόχο την ενίσχυση όρων μαζικής πάλης των υγειονομικών ενάντια στην πολιτική του συστήματος.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να συγκροτήσουμε τα δικά μας όργανα πάλης, τα σωματεία, τις δικές μας επιτροπές αγώνα, τις γενικές μας συνελεύσεις. Τα ενισχύουμε με την ενεργή εμπλοκή μας. Συμμετέχουμε μαζικά σε κινητοποιήσεις. Να ξεπεράσουμε τη συμβιβασμένη και υποταγμένη συνδικαλιστή ηγεσία του κλάδου, που το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι ο ρόλος του συνομιλητή του υπουργείου, ενώ αδιαφορεί για τα προβλήματά μας.

Η διέξοδος βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Δεν υπάρχουν σωτήρες, ούτε πιο φιλολαϊκές κυβερνήσεις στους οποίους έχουμε να αναθέσουμε τις ελπίδες μας. Δεν υπερασπιζόμαστε το ΕΣΥ ως μοντέλο-πρόταση του κινήματος σε κάποιον διαχειριστή του συστήματος. Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε εργασιακά δικαιώματα και για το δικαίωμα του λαού σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Αυξήσεις στους μισθούς στο κόστος ζωής ως μόνη απάντηση στην κλιμακούμενη ακρίβεια.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ως μοναδική απάντηση στην εντατικοποίηση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να πάρουν πίσω το νόμο Γκάγκα που πριμοδοτεί την εντατικοποίηση της εργασίας και το χτύπημα της μονιμότητας. Όχι στις απολύσεις ειδικευόμενων σε παράταση.
  • Όχι στην εφαρμογή του «προσωπικού γιατρού» που αποτελεί φραγμό στην περίθαλψη του λαού-πέταγμά του έξω από τα νοσοκομεία. Να μην περάσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν.
  • Ίση, πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλο τον λαό.
  • Κανένα κλείσιμο νοσοκομείου, όχι στις συγχωνεύσεις!

Στις 8 Νοέμβρη,
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: