Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη!

Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, επιτίθεται στο λαϊκό δικαίωμα στην περίθαλψη και την παραδίδει στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.

Τα δεινά του λαού δεν έχουν τελειωμό. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στενάζουν με τη βαρβαρότητα της ακρίβειας και των δυσβάσταχτων τιμολογίων ρεύματος και θέρμανσης, την ώρα που η χώρα παραδίδεται και γίνεται προχωρημένο φυλάκιο στα πολεμικά σχέδια των ΑμερικανοΝατοικών ιμπεριαλιστών, η επίθεση της κυβέρνησης στα λαϊκά δικαιώματα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Στον τομέα της περίθαλψης και με το βαρύ τίμημα της πανδημίας που έχει πληρώσει ο λαός μας τα τελευταία δύο χρόνια να ξεπερνά πια το μέγεθος μιας επαρχιακής πόλης (29.249 θάνατοι), η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την υγεία. Αποσκοπεί στο να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση στην περίθαλψη και ταυτόχρονα ακόμη πιο ακριβή. Ονομάζει την πολιτική της, σχέδια για το «νέο ΕΣΥ». Όμως τίποτε νεότερο δεν υπάρχει, εκτός από τη συνέχιση μιας διακηρυγμένης πολιτικής, εχθρικής προς το λαό, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και συνεχίζει να φορτώνει τα βάρη στους εργαζόμενους.

Λες και δεν φτάνει η ταλαιπωρία που ζούμε τα τελευταία χρόνια, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε κατακόρυφα. Τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις κινήθηκαν πιστά στην κατεύθυνση να υπηρετήσουν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, χτυπώντας το δικαίωμα του λαού για ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, αναγκάζοντας τους ασθενείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους. Με την εμφάνιση της πανδημίας, τα νοσοκομεία «χρησιμοποιήθηκαν» για να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική. Η μετατροπή τους σε μίας νόσου τα έκλεισε για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας, με συνέπεια την πολύμηνη αναμονή, την ταλαιπωρία και την αναγκαστική στροφή των ασθενών στις ιδιωτικές δομές έναντι αδράς αμοιβής. Οι απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας που ζήσανε χιλιάδες άνθρωποι στις υποστελεχωμένες κλινικές COVID, με παρακολούθηση από κάμερες και επιστασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ήταν μια «έκτακτη κατάσταση», που έχει γίνει πια κανονικότητα.

Η κυβέρνηση όλα τα παραπάνω τα χαρακτηρίζει επιτυχία. Σε συνέχεια αυτών, το νέο νομοσχέδιο στοχεύει να απαγορέψει στο λαό να απευθύνεται απ' ευθείας στα Νοσοκομεία. Η πρόσβαση θα γίνεται μόνο μετά από παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό, στον οποίο θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί ο ασθενής. Το μοντέλο αυτό, εκτός από μηχανισμός λιτότητας και περικοπών, θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια του ασθενούς να βρει έγκαιρα τον κατάλληλο γιατρό για το πρόβλημά του. Προχωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις με μορφές ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). Επιτρέπουν σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία και οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους. Έτσι, όποιος έχει να πληρώσει θα μπορεί να κόψει δρόμο από την ατέλειωτη λίστα αναμονής και να χειρουργηθεί απόγευμα.

Δεν σταματούν μόνο σ' αυτά. Οι αλλαγές που προβλέπονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι στην ίδια κατεύθυνση, γιατί έχουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις προς τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά τους. Το πετσόκομμα των δικαιωμάτων του λαού θα συνεχιστεί με λουκέτα τμημάτων, κλινικών και ολόκληρων νοσοκομείων και με την αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος στα νοσοκομεία, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Η αντιμετώπιση της υγείας ως εμπόρευμα, που θα αγοράζεται, μόνο από όποιον μπορεί, είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας του σάπιου συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Μαζί με την ακρίβεια, τη φτώχεια και τον πόλεμο, συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό που ζει ο λαός. Η μόνη απάντηση είναι να μας βρουν ενωμένους απέναντι στις επιδιώξεις τους.

Με μαζικούς αγώνες να διεκδικήσουμε το δικαίωμα σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.

Να οργανώσουμε πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά.

Να σταθούμε στο πλάι των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, που αγωνίζονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα που είναι και αυτά στο στόχαστρο με το νέο νομοσχέδιο.

Κόντρα σε εκλογικές αυταπάτες, μόνο η οργάνωση μαζικού και λαϊκού κινήματος μπορεί να υπερασπίσει το δικαίωμά μας στην περίθαλψη και στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: